Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Μ. Παρασκευής ότι αποσύρει την υπογραφή της χώρας του από τη Συνθήκη για την Εμπορία Όπλων που είχε υιοθετήσει το 2013 ο ΟΗΕ με στόχο να τεθούν κανόνες στο διεθνές εμπόριο όπλων.
“Η Αμερική απορρίπτει αυτή τη συνθήκη”, είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στην Ινδιανάπολη, στο συνέδριο του πανίσχυρου λόμπι για την οπλοκατοχή NRA. “Δεν θα επικυρώσουμε ποτέ αυτό το κείμενο”, επέμεινε. “Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους ξένους γραφειοκράτες να καταπατήσουν τις ελευθερίες τις οποίες εγγυάται η δεύτερη τροπολογία” του αμερικανικού συντάγματος, πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Τραμπ, σύντομα θα ενημερώσει επισήμως τον ΟΗΕ για την απόφασή του αυτή.
Η Συνθήκη είχε υπογραφεί από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, όμως δεν επικυρώθηκε ποτέ από το Κογκρέσο. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να ερευνά, πριν προχωρήσει στην πώληση όπλων, αν υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν τα συστήματα αυτά για να παρακαμφθεί κάποιο διεθνές εμπάργκο, να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή να καταλήξουν σε χέρια εγκληματιών.
Τα όπλα που καλύπτονται από τη Συνθήκη είναι από πιστόλια μέχρι μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και πύραυλοι.
Μέχρι σήμερα, 101 χώρες έχουν ενταχθεί επισήμως στη Συνθήκη. Άλλες 29 την έχουν υπογράψει αλλά δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει ώστε να την εφαρμόσουν.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση ορισμένων οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Οι ΗΠΑ θα ενώσουν τα χέρια τους με το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία, χώρες που δεν έχουν υπογράψει αυτήν την ιστορική Συνθήκη, μοναδικός σκοπός της οποίας είναι να προστατεύσει αθώους ανθρώπους από φονικά όπλα”, σχολίασε η πρόεδρος της Oxfam America, Άμπι Μάξμαν.
Άλλους 300 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων μάγειρες και οδηγούς, στέλνει το Πεντάγωνο στα σύνορα με το Μεξικό
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να στείλει άλλουος 300 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων και σχεδόν 100 μαγείρων οι οποίοι θα αναλάβουν να μοιράζουν γεύματα, σπάζοντας την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα και ήθελε να αποφεύγεται η επαφή των στρατιωτικών με τους μετανάστες.
Στις αρχές του μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα πρέπει να κινητοποιήσει περισσότερους στρατιώτες στα σύνορα, αφού άκουσε διάφορες ιστορίες για μετανάστες που περνούν τα σύνορα, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για τη συγκέντρωση χρημάτων ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2020.
Το υπουργείο Άμυνας είχε διαβεβαιώσει προηγουμένως ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο με βάση το οποίο οι στρατιώτες θα έρχονται σε επαφή με τους μετανάστες, στο πλαίσιο της βοήθειας που παρέχουν στη συνοριοφυλακή.
Εκτός από τους μάγειρες, το Πεντάγωνο θα στείλει επίσης 160 οδηγούς και 20 δικηγόρους, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τσάρλι Σάμερς. “Κάποιοι από τους στρατιώτες μας θα μοιράζουν τα γεύματα, επομένως θα έρχονται σε επαφή με τους μετανάστες”, είπε, παραδεχόμενος ότι πρόκειται για μια “αλλαγή στην τρέχουσα πολιτική” του υπουργείου.
Με βάση έναν ομοσπονδιακό νόμο της δεκαετίας του 1870 απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις για την επιβολή του νόμου στο αμερικανικό έδαφος, εκτός και αν υπάρχει έγκριση από το Κογκρέσο. Ο στρατός μπορεί όμως να παράσχει υποστήριξη στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και περιστασιακά το κάνει εδώ και περίπου 40 χρόνια.