Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Έντουαρντ Κούκαν, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπουγιάρ Οσμάνι, ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει στα μέλη του ΕΛΚ ότι «δεν θα είναι εντελώς αρνητικός» σε ότι αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας.
Ποιος ξέρει; Ίσως ο αρχηγός της ΝΔ αισθάνεται στο εξωτερικό πιο… απελευθερωμένος από τις ακροδεξιές κορόνες των στενών συνεργατών του. Εκτός αν μιλάει αναλόγως του ακροατηρίου του…
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έντουαρντ Κούκαν ο οποίος είναι συχνά μεσολαβητής για πολιτικά θέματα της πΓΔΜ δήλωσε ακόμη πως «δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς μας είπε ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά είπε ότι δεν θα ήταν εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας», όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ από τις Βρυξέλλες . Όταν ζητήθηκε από τον Κούκαν να διευκρινίσει τι ακριβώς είπε ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε: «Ξέρετε, αυτό είναι θέμα παρασκηνίου, υπάρχουν πράγματα για τα οποία δεν μπορείτε να μιλάτε μπροστά στους δημοσιογράφους γιατί θα πλήξετε τη δική σας υπόθεση». Ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι από την πλευρά τους τα μέλη του ΕΛΚ είπαν στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι το κόμμα του «πρέπει να βλέπει τα πράγματα από μία ευρύτερη προοπτική», ότι πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις θετικές επιπτώσεις που θα έχει η λύση για τις δύο χώρες και ότι «πρέπει να είναι οραματιστής».
Μαξίμου: Επιπολαιότητα ή… χαμαιλέοντας;
Το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση του Σλοβάκου ευρωβουλευτή ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Με τη δήλωσή του ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής, Eduard Kukan, σύμφωνα με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στα μέλη του ΕΛΚ, ότι “δεν θα είναι εντελώς αρνητικός στην επίλυση του θέματος της ονομασίας” της ΠΓΔΜ, επιβεβαίωσε ένα πράγμα για τον Πρόεδρο της ΝΔ.
Ότι έγινε συνήθεια του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, να εμφανίζεται ως δόκτωρ Τζέκιλ στο εξωτερικό και ως μίστερ Χάιντ στο εσωτερικό.
Αναρωτιόμαστε αν πρόκειται μόνο για επιπολαιότητα και υποκρισία, ή για μόνιμο σύνδρομο χαμαιλεοντισμού».