Το παρασκήνιο, οι οφειλές και οι καταγγελίες για τις διαδικασίες που ακολουθεί ο δήμος.
Την περασμένη Τρίτη 1 Οκτωβρίου συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) αναφορικά με το «Ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής του ειδικού χωρικού σχεδίου πρώην ολυμπιακού χωριού Τύπου». Η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ που έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την οριστική νομιμοποίηση του εμπορικού κέντρου The Mall Αthens. Το ΚΕΣΥΠΟΘΑ εισηγείται θετικά για το ειδικό χωρικό σχέδιο και τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αναμένεται να σταλεί στο ΣτΕ για έλεγχο προκειμένου να αποφασίσει αν συντρέχουν οι λόγοι για την έκδοση προεδρικού διατάγματος που ουσιαστικά θα σφραγίσει τη νομιμοποίηση του εμπορικού κέντρου.
Προκειμένου να γίνει αυτό είναι απαραίτητο η Lamda Development να αποκτήσει έκταση κοινόχρηστου χώρου στην περιοχή. Πρόκειται για 16 στρέμματα του οικοπέδου της ΕΤΕΒΑ στην περιοχή Αγιος Θωμάς, τα οποία ανήκουν στην Εθνική Τράπεζα. Η επίμαχη έκταση αγοράστηκε το 2003 από την τότε δημοτική αρχή του Αμαρουσίου με δάνειο από την Εθνική Τράπεζα. Το δάνειο όμως δεν έχει αποπληρωθεί, με αποτέλεσμα οι οφειλές του δήμου προς την τράπεζα να ανέρχονται σε 27 εκατ. ευρώ, ενώ η κυριότητα του ακινήτου έχει παρακρατηθεί από την Εθνική.
Η σημερινή δημοτική αρχή επιθυμεί να αναλάβει η Lamda Development την αποπληρωμή του δανείου προς την Εθνική, με αποτέλεσμα η κυριότητα του ακινήτου να μεταβιβαστεί οριστικά στον δήμο ώστε να το αξιοποιήσει ως κοινόχρηστο χώρο. Επίσης η εταιρεία θα αναλάβει να αποζημιώσει και ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι είχαν στραφεί δικαστικά κατά του δήμου διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις που είχαν γίνει, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτήσει τα έργα τεχνικών υποδομών και διαμορφώσεων των κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή.
Σφοδρές αντιδράσεις
Ωστόσο η εισήγηση του Δήμου Αμαρουσίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι ουσιαστικά «λύνει το πρόβλημα της εταιρείας» με το ελάχιστο δυνατό κόστος γι’ αυτήν καθώς και «για απαράδεκτες και ύποπτες μεθοδεύσεις για τη νομιμοποίηση του mall».
Σύμφωνα με την ειδική έκθεση τακτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του δήμου για το 2017, οι οφειλές της Lamda Devenlopment προς τον δήμο ανέρχονται σε 22,018 εκατ. ευρώ. Επίσης ο δήμος στην παρούσα φάση διαθέτει ρευστότητα 25 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Δήμος Αμαρουσίου δεν διαπραγματεύεται απευθείας το δάνειο με την Εθνική Τράπεζα και δεν ασκεί πιέσεις στη Lamda για να αποπληρώσει το υπόλοιπο των οφειλών της προς τον δήμο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εάν ο δήμος αναλάμβανε να διαπραγματευτεί απευθείας με την Εθνική θα μπορούσε ίσως να πετύχει κούρεμα των οφειλών ακόμη και 50%. Στη συνέχεια, απαλλαγμένος από τις δανειακές υποχρεώσεις, θα μπορούσε να διαπραγματευτεί πιο αποτελεσματικά με την εταιρεία για τη συγκεκριμένη έκταση.
«Η σωστή σειρά πολιτικών αποφάσεων – ενεργειών της διοίκησης έχει τα εξής βήματα: διαφανής εκκαθάριση των απαιτήσεων – υποχρεώσεων από εταιρεία ορκωτών ελεγκτών, standstill agreement με την Εθνική Τράπεζα τριών μηνών ως διάστημα ανακωχής για διαπραγματευτική επίλυση του θέματος που αφορά το πιστούμενο τίμημα και όχι δάνειο. Στη συνέχεια οριστικοποίηση πραγματικής οφειλής και εξόφληση από τον δήμο για να περιέλθουν τα ακίνητα στην κατοχή του, όπως και ζήτηση του πλήρους πολεοδομικού φακέλου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ για ενημέρωση πρωτίστως της πολεοδομίας και των αιρετών αλλά και των κατοίκων της περιοχής και διαπραγμάτευση με σχέδιο από το δημοτικό συμβούλιο με τη διοίκηση της Lamda για τα ακίνητα που θα περιέλθουν στον δήμο εφόσον της χρειάζονται στη νομιμοποίηση του mall» σημειώνει στο Documento ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αμαρουσίου Αναστάσιος Γιαννακόπουλος.
Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο Δήμος Αμαρουσίου δεν διαπραγματεύεται απευθείας το δάνειο με την Εθνική Τράπεζα και δεν ασκεί πιέσεις στη Lamda για να αποπληρώσει το υπόλοιπο των οφειλών της προς τον δήμο
Η κυβερνητική πρεμούρα
Η τακτοποίηση του mall είναι κάτι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε να υλοποιήσει ως προτεραιότητα αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Ηδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τον Ιούλιο με το θέμα της νομιμοποίησης του The Mall Athens ασχολούνταν «εντατικά στο υπουργείο Περιβάλλοντος». Μάλιστα σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει δημόσια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Καραμέρος, ο δήμαρχος είχε συναντηθεί μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του με τον υφυπουργό Χωροταξίας Δημήτρη Οικονόμου. Πρόκειται για το πρόσωπο το οποίο, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, ήταν εκπρόσωπος της Lamda προ εκλογών στις διαπραγματεύσεις για το Ελληνικό. Επίσης σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο κ. Καραμέρος, ο πρόεδρος του ΚΕΣΥΠΟΘΑ Ε. Μπακογιάννης είναι ταυτόχρονα και γγ του υπουργείου, επομένως, όπως είπε, «το ίδιο πρόσωπο που υπογράφει τη γνωμοδότηση θα κληθεί να την εγκρίνει ως γενικός γραμματέας».
Από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης του δημοτικού συμβουλίου Αμαρουσίου Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή Μαίρη Διακολιού υπογραμμίζει στο Documento: «Η νέα κυβέρνηση, η ιδιοκτήτρια εταιρεία και δυστυχώς η νέα δημοτική αρχή του δήμου μας επιχειρούν να κλείσουν την υπόθεση με εξόχως σκανδαλώδη τρόπο. Προφανώς η προσπάθεια δεν είναι ασύνδετη με την υπόθεση του πρώην Ελληνικού και των ΕΛΠΕ. Εφιστούμε την προσοχή σε όσους εμπλέκονται από την πλευρά του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα να μην παραιτηθούν από δικαιώματα, αξίες και αξιώσεις ούτε ενώπιον της Δικαιοσύνης ούτε οπουδήποτε αλλού, προτού εξασφαλίσουν δίκαιη λύση για τους πολίτες και την τοπική αγορά του Αμαρουσίου αλλά και των όμορων δήμων. Δεν έχουν καμία νομιμοποίηση για να το κάνουν. Δίκαιη λύση για την παράταξή μας σημαίνει: υπολογισμός του κόστους ζημίας μέχρι σήμερα και υπολογισμός του κόστους ζημίας κάθε έτους που θα ακολουθήσει στο διηνεκές. Τα ανταποδοτικά οφέλη θα πρέπει να κατευθύνονται και –στην περίπτωση που είναι έργα– να υλοποιούνται στις υπόλοιπες γειτονιές που πλήττονται και όχι γύρω από το The Mall Athens».