Βολιβία: Άλλοι τέσσερις νεκροί στις διαδηλώσεις – διώχνουν τους Κουβανούς γιατρούς

Βολιβία: Άλλοι τέσσερις νεκροί στις διαδηλώσεις – διώχνουν τους Κουβανούς γιατρούς

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Σάββατο στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και τις ταραχές στη Βολιβία, εξέλιξη που αυξάνει σε τουλάχιστον 23 τον αριθμό των νεκρών από την 20ή Οκτωβρίου, όταν άρχισε η κρίση που συνταράσσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, γνωστοποίησε η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).

Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Κοτσαμπάμπα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες. Αρχικά είχε γίνει λόγος για πέντε νεκρούς.

Η ΔΕΑΔ, όργανο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), πρόσθεσε ότι έχει καταμετρήσει άλλους τουλάχιστον 122 τραυματίες στα επεισόδια από την Παρασκευή στη Βολιβία.

Φεύγουν οι Κουβανοί γιατροί

Αεροσκάφος αναχώρησε χθες Σάββατο από τη Βολιβία για την Κούβα μεταφέροντας 226 Κουβανούς γιατρούς, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Interpol, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα βολιβιανή μεταβατική κυβέρνηση υπό την Τζανίνε Άνιες.

Αεροσκάφος της Cubana de Aviación παρέλαβε «226 Κουβανούς πολίτες» και αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Σάντα Κρους, δήλωσε σε ΜΜΕ ο Ρολάντο Μιγιάρες, επικεφαλής της αποστολής της Ιντερπόλ σε αυτή την περιοχή της κεντρικής Βολιβίας.

«Είναι όλοι τους γιατροί» που «επιστρέφουν στην πατρίδα τους», συμπλήρωσε.

Αυτή η πρώτη ομάδα είναι μέρος των 725 Κουβανών πολιτών που εργάζονταν σε διάφορους τομείς στη Βολιβία και η Κούβα αποφάσισε να επαναπατρίσει, κατόπιν απαίτησης της νέας βολιβιανής κυβέρνησης.

Η Αβάνα κατήγγειλε την Παρασκευή ότι Κουβανοί γιατροί υπέστησαν επιθέσεις και δέκα εξ αυτών συνελήφθησαν — τέσσερις κρατούνται ακόμη — διότι κατηγορήθηκαν, «ψευδώς», πως υποκίνησαν ή χρηματοδότησαν κινητοποιήσεις εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης της Άνιες.

Οι Κουβανοί υπήκοοι είναι μέλη της ιατρικής μπριγάδας που είχε σταλεί στη Βολιβία κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες. Είχαν ενταχθεί σε διάφορες τοπικές υπηρεσίες υγείας.

Η πρώτη απόφαση που πήρε στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής η Άνιες, γερουσιάστρια της δεξιάς, 52 ετών, ήταν να αναγνωρίσει την Πέμπτη τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας αυτής, τερματίζοντας τη συμμαχία του Έβο Μοράλες με τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Την Παρασκευή, η κυβέρνησή της απαίτησε να εγκαταλείψουν τη χώρα όλοι οι διπλωμάτες της Βενεζουέλας και οι κουβανοί πολίτες, καταγγέλλοντας ότι υποκίνησαν ταραχές.

«Σταματήστε τα ανεύθυνα αντικουβανικά ψέματα, τις συκοφαντίες, το μίσος και την υποκίνηση στη βία εναντίον των Κουβανών» που εργάζονται στη Βολιβία, αντέταξε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Κούβας, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, μέσω Twitter, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της Άνιες.

Η Κούβα και η Βενεζουέλα ήταν οι κυριότεροι σύμμαχοι του Έβο Μοράλες στη Λατινική Αμερική. Ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη αρχηγός του κράτους των Άνδεων παραιτήθηκε την περασμένη Κυριακή, έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης και ταραχών, αφού μεγάλο μέρος της δύναμης της αστυνομίας στασίασε και ο στρατός απαίτησε να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο Μοράλες κατέφυγε στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο.

Η Κούβα έχει παράδοση εδώ και δεκαετίες να στέλνει στελέχη των υπηρεσιών υγείας της νήσου, που έχουν εξαίρετη φήμη, στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας αξιοσημείωτα έσοδα: θεωρείται πως αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή προσόδων για τη νήσο, μπροστά από τον τουρισμό. Στα τέλη του 2018, πάνω από 34.000 στελέχη του κουβανικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούσαν σε 66 χώρες του εξωτερικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter