Την άρον άρον επανέναρξη του πρωταθλήματος της Α1 χωρίς να λφθεί μέριμνα για την υγεία των αθλητριών καταγγέλλουν οι βολεϊμπολίστριες του Ολυμπιακού. Αφορμή για τη διαμαρτυρία τους ήταν ο σοβαρός τραυματισμός της Ιλιόνης Κελεσίδου, η οποία υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού στο γόνατο.
Παράλληλα η ΕΟΠΕ αποφάσισε τη διακοπή όλων των πρωταθλημάτων, με εξαίρεση την Α1 Γυναικών (η αντίστοιχη των Ανδρών διοργανώνεται από τον ΕΣΑΠ). Η Ομοσπονδία επισημαίνει τους κινδύνους από την ξαφνική επιστροφή στο γήπεδα μετά από πολύμηνη αδράνεια
Η ανακοίνωση των κοριτσιών του Ολυμπιακού μοιάζει με κραυγή αγωνίας:
«Με αφορμή τους συνεχιζόμενους τραυματισμούς συναθλητριών στο πρωτάθλημα μας, με τελευταίο χρονικά αυτόν της συμπαίκτριας μας, Ιλιόνης Κελεσίδη, εμείς οι αθλήτριες του Ολυμπιακού αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα να τοποθετηθούμε στο δημόσιο λόγο, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Προβληματισμούς και ανησυχίες που θα είχαμε εκφράσει την ώρα που αυτοί που κρατούν τις τύχες του ελληνικού βόλεϊ, στα χέρια τους, αποφάσιζαν στις τηλεδιασκέψεις, την έκτος λογικής επανεκκίνηση του πρωταθλήματος.
Μας υποχρέωσαν μετά από διάστημα απραξίας 3,5 μηνών και ενώ μέσα σε 12 μήνες έχουμε δώσει μόλις 5 επίσημους αγώνες, να μπούμε σε διαδικασία αγώνων Τετάρτη-Σάββατο.
Γιατί δεν τοποθετηθήκαμε νωρίτερα;
Γιατί κανείς δεν μας ρώτησε!
Κάποιοι αποφάσισαν την επανεκκίνηση χωρίς να απευθυνθούν και να ζητήσουν τη γνώμη των αθλητριών! Δεν ενδιαφέρθηκαν για το αν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους ρυθμούς αγώνων, ενώ εδώ και ένα χρόνο είμαστε στην ουσία σε μια διαδικασία πρωτόγνωρη για κάθε αθλητή.
Αποδεδειγμένα δεν μας σεβάστηκαν, αφού στη λήψη των αποφάσεων δεν προέταξαν την διασφάλιση της υγείας μας. Η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο όσο διεξάγεται με αυτό τον τρόπο, αυτό το πρωτάθλημα.
Για τους κινδύνους αυτούς είχαμε προειδοποιήσει από τον Νοέμβριο, όταν στην Ελλάδα σταματήσαμε να αγωνιζόμαστε ενώ σε όλη την Ευρώπη, συνέχισαν να αγωνίζονται κανονικά. Ήταν δεδομένο ότι εκείνη η διακοπή θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στη μετέπειτα εξέλιξη του πρωταθλήματος.
Και ενώ κάποιοι κώφευαν την περίοδο που προηγήθηκε και δεν υποστήριξαν το δίκαιο αίτημα μας, να μην μπει λουκέτο στο Γυναικείο Βόλεϊ, τώρα μας οδήγησαν με ερασιτεχνικούς χειρισμούς στην επανεκκίνηση ζητώντας από εμάς να ανταποκριθούμε σε συνθήκες πρωταθλητισμού, χωρίς να έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα.
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τη συνέχεια, ελπίζοντας ότι η φωνή μας θα εισακουστεί και οι αρμόδιοι θα φροντίσουν έστω και ετεροχρονισμένα για την βελτίωση των συνθηκών που προκαλούν τους σοβαρούς και συνεχείς τραυματισμούς.
Δεν είμαστε μηχανές για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε σε ένα πρωτάθλημα που διεξάγεται με διαδικασίες «Fast track», απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για να ολοκληρωθεί.
Αυτά τα θέματα που αφορούν στον προγραμματισμό του, ας τα σκεφτόντουσαν οι φορείς της Πολιτείας και οι διοργανωτές του πρωταθλήματος, όταν αποφάσιζαν την επανέναρξη του, παραβλέποντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη σωματική μας ακεραιότητα από τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται. Αλλά αφού εμάς δεν μας ρωτάει κανείς ας ακούσουν τις προτάσεις των γιατρών και των φυσιοθεραπευτών για το πως μπορεί να διεξαχθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια το πρωτάθλημα.Ευχόμαστε περαστικά στην Ιλιόνη, την Δάφνη, τη Ναταλία, την Αποστολία, την Βασιλική με την ελπίδα να μην προστεθεί και άλλο όνομα συναθλήτριας μας σε αυτό τον κατάλογο…».
Η διακοπή των πρωταθλημάτων πλην της Α1 Γυναικών αποφασίστηκε ομόφωνα από την ΕΟΠΕ, η οποία επικαλείται το εξής σκεπτικό:
«1. την μη έγκριση, έως και σήμερα 16 Φεβρουαρίου 2021, της επανέναρξης των προπονήσεων, καθώς και την μεγάλη περίοδο προπονητικής αδράνειας που πολλαπλασιάζει τον απαιτούμενο χρόνο για ασφαλή προπονητική και αγωνιστική επάνοδο των αθλητών/αθλητριών που θα οδηγούσε σε πιθανή έναρξη των πρωταθλημάτων το νωρίτερο στις 17 Απριλίου 2021,
2. την επέκταση της αγωνιστικής περιόδου για περιπτώσεις αναβολών λόγω κρουσμάτων, που υπολογίζεται στη καλύτερη των περιπτώσεων να λήξει στις 24 Ιουλίου 2021 για τα πρωταθλήματα που συμμετέχουν 12 ομάδες, ενώ για τα πρωταθλήματα με περισσότερες από 12 ομάδες το τέλος θα ήταν στα μέσα του Αυγούστου,
3. την στελέχωση των ομάδων σε μεγάλο βαθμό με νεαρούς αθλητές/αθλήτριες που θα οδηγήσει στη ταυτόχρονη διεξαγωγή της αγωνιστικής περιόδου με τις εξετάσεις στα σχολεία και στα πανεπιστήμια,
4. τις οικονομικές επιβαρύνσεις των σωματείων για την κάλυψη των απαιτούμενων test covid-19 σε πιθανές συμπτωματικές καταστάσεις και τις εβδομαδιαίες εξετάσεις και
5. την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των σωματείων, τα οποία θα πρέπει να καλύψουν σε μικρό χρονικό διάστημα τις φετινές υποχρεώσεις, αλλά και να προγραμματίσουν ταυτόχρονα την συγκρότηση των ρόστερ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, δεδομένου ότι η περίοδος των μεταγραφών ξεκινάει την 1η Ιουλίου του 2021».