Στην αγγλική γλώσσα έχει καθιερωθεί ο όρος «herostratic fame» που δηλώνει τη «δόξα με κάθε μέσο».
Ολα ξεκίνησαν το βράδυ της 21ης Ιουλίου του 356 π.Χ. όταν ο Ηρόστρατος (ένα άσημο μέλος της κοινωνίας της Εφέσου) πυρπόλησε το περίφημο Αρτεμίσιο, δηλαδή τον Ναό της Αρτέμιδoς στην Εφεσο (ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου).
Οι Εφέσιοι τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν και ο Ηρόστρατος ομολόγησε την ενοχή του, εξηγώντας μάλιστα ότι διέπραξε τον εμπρησμό γιατί αυτός ήταν ο μόνος τρόπος (να καταστρέψει αφού δεν μπορούσε να δημιουργήσει) να διαδοθεί το όνομά του σε όλο τον κόσμο. Η θανατική του καταδίκη συνοδεύτηκε με την απαγόρευση να γίνεται μνεία στο όνομά του με την εντολή «ξεχάστε τον Ηρόστρατο!».
Στο διάβα των αιώνων το σύνδρομο «herostratic fame» εμφανίζεται πολύ συχνά από πολλούς και με πολλούς τρόπους, πάντα εξευτελιστικούς για τους δράστες –αρκεί να σηκώνεται σκόνη γύρω από το όνομά τους–, προς επίρρωση των λόγων του Μενάνδρου «Κενής δε δόξης ουδέν αθλιώτερον – Δεν υπάρχει τίποτε πιο άθλιο από την κενοδοξία».
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στην εναγώνια προσπάθειά του να κάνει διακριτή την ασημαντότητά του (θα στοιχημάτιζα ότι μικρός έσκαγε την μπάλα των συμμαθητών του, «αφού, κυρία, τ’ άλλα παιδάκια δεν με παίζουν») συχνά πυκνά προσθέτει υπέρλαμπρες νέες σελίδες στην προσωπική του «ηροστρατιάδα».
Η πιο πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του ήταν αμέσως μετά την παρουσίαση του νέου σήματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα.
Εγραψε λοιπόν στο Twitter ο νεοφιρερίσκος: «Αν στον @syriza.gr θέλουν για νέο σήμα τη σημαία του Βιετνάμ, δικαίωμά τους. Το ότι το νέο σήμα τους, όμως, είναι ίδιο και με εκείνο της 17 Νοέμβρη, κλείνοντας το μάτι σε δολοφόνους, δεν είναι ούτε αστείο, ούτε επιτρεπτό. Δηλαδή, τόσοι σύντροφοι, σε κανέναν δεν θύμισε τίποτα;;».
Αρα (κατά την μπογδάνεια λογική) αφού η Αριστερά έχει στο σήμα της αστέρι, «κλείνει το μάτι σε δολοφόνους» και «αυτό δεν είναι επιτρεπτό». Από ποιον; Μα από τον Μπογδάνο φυσικά, ο οποίος κάτι τέτοια δεν τα σηκώνει.
Εδώ γελάνε κι ας αναρωτιέται, όπως ο Κυριάκος (που του επέτρεψε να μπει στο κοινοβούλιο), «γιατί γελάτε, κύριοι;».
Γι’ αυτό και η Ελενα Ακρίτα ποστάροντας τον νέο λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ δίπλα στην αμερικανική αστερόεσσα έγραψε: «Το αστέρι στο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ παραπέ
Από την εναγώνια προσπάθειά του να κάνει διακριτή την ασημαντότητά του συχνά προσθέτει νέες σελίδες στην «ηροστρατιάδα» του μπει στη 17 Νοέμβρη, που όπως βλέπουμε εδώ έχει ανοίξει και καμία πενηνταριά υποκαταστήματα στην Αμερική».
Αυτός που ανακαλύπτει σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με δολοφόνους δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους χουντικούς φονιάδες ενός ολόκληρου λαού, όταν μάλιστα ευθύνονται και για εσχάτη προδοσία στον διαμελισμό της Κύπρου. Εχει όμως πρόβλημα με αυτούς που πολέμησαν τη χούντα και το δηλώνει ανερυθρίαστα:
«Αφού μεγαλειωδώς γιορτάσουμε το Πολυτεχνείο, θα έχουμε υπόψη μας ότι τα αγνά παιδιά του Πολυτεχνείου άνοιξαν τον δρόμο, με τις μεθοδεύσεις της CIA, για να αλλάξει η δικτατορία στην Ελλάδα και να χάσουμε την Κύπρο».
Εδώ δεν γελάμε, γιατί η γραφικότητα του φασίστα δεν τον καθιστά λιγότερο αποκρουστικό ούτε λιγότερο επικίνδυνο.
Και πάλι κατά την μπογδάνεια λογική οι χουντικοί ιδεολογικοί του πατέρες δεν φέρουν καμία ευθύνη, την οποία έχουν ακέραια αυτοί που τους πολέμησαν και έριξαν τη δικτατορία στην Ελλάδα.
Τίποτε από όλα αυτά βέβαια δεν εμπόδισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ όταν ακόμη και το αφεντικό του Σκάι, ο Γιάννης Αλαφούζος, αναγκάστηκε να τον διώξει μετά τη δήλωσή του ότι «πρώην σύντροφοι του Ελληνα πρωθυπουργού (Τσίπρας) ευθύνονται για την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο» ή όταν πριν από τις εκλογές υποσχόταν ότι «τα τανκς θα μπουν στην ΕΡΤ να την κατεδαφίσουν».
Η ιστορία είναι εκδικητική κυρίως με τους Μπογδάνους που την παραποιούν, που ενώ δηλώνουν «πουλήσατε τη Μακεδονία στη Μέρκελ» εξαναγκάζονται να ψηφίσουν (ονομαστικά) τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, γιατί όλοι οι Ηρόστρατοι κοινή έχουνε μοίρα, που συνοψίζεται στην επιτύμβια επιγραφή του Τζον Κιτς: «Εδώ είναι θαμμένος κάποιος που έγραψε το όνομά του στο νερό».
Ο Θύμιος Γεωργόπουλος είναι οικονομολόγος