Η Γερμανία αναμένεται να δώσει στην Πολωνία την έγκριση μέχρι την Τετάρτη για επανεξαγωγή των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή η απόφαση είναι ιδιωτική, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ανάγκη για συγκατάθεση
Η Πολωνία ζήτησε επίσημα την εξουσιοδότηση νωρίτερα την Τρίτη και η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι θα απαντήσει με τη δέουσα ταχύτητα. Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί έγκριση για την επανεξαγωγή του στρατιωτικού της εξοπλισμού, που σημαίνει ότι τα εκατοντάδες άρματα μάχης Leopard στην Ευρώπη μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία μόνο με τη συγκατάθεση του Βερολίνου.
Οι πιέσεις έχουν αυξηθεί στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ώστε να επιτρέψει στους συμμάχους να παραδώσουν τα αποθέματά τους σε Leopard. Η Πολωνία καλεί τη Γερμανία εδώ και εβδομάδες να εγκαταλείψει την προσεκτική προσέγγιση και ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε την Τρίτη ότι περίμενε «άμεση» έγκριση από το Βερολίνο, ενώ φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει στην παράδοση των τανκ ακόμα και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου.
Germany is expected to give Poland approval as soon as Wednesday to re-export its German-made Leopard tanks to Ukraine, sources say https://t.co/LWJJpVQTe3 pic.twitter.com/NV71yutoqq
— Bloomberg (@business) January 24, 2023
Σημείο τριβής
Καθώς η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται για μια πιθανή κλιμάκωση των μαχών την άνοιξη, η συζήτηση για την αποστολή αρμάτων μάχης για την υποστήριξη του στρατού του Κιέβου και την πιθανή ανάκτηση εδάφους έχει γίνει σημείο τριβής μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει σφοδρά την αργή λήψη αποφάσεων από τον Σολτς, λέγοντας ότι ο γερμανός ηγέτης θα πρέπει να είναι πιο διεκδικητικός, ακολουθώντας την υπόσχεση του «Zeitenwende», ή την ιστορική καμπή για την ασφάλεια.
Ο Σολτς επέμεινε ότι η Γερμανία δεν ενεργεί μόνη της στην αποστολή νέων βαρέων όπλων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση με τη Μόσχα, κι ενδεχομένως έναν ανοικτό πόλεμο της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ. Ο καγκελάριος έχει θέσει στο τραπέζι μια δικλείδα ασφαλείας, ώστε να κινείται στο ίδιο βήμα με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. «Δεν πάμε ποτέ μόνοι», είπε ο Σολτς σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg. Παράλληλα, νωρίτερα την Τρίτη έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά την αποστολή αρμάτων Abrams, ώστε να «ξεκλειδώσουν» την αναποφασιστικότητα του Σολτς.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Οι χώρες της Βαλτικής καλούν τη Γερμανία να στείλει «τώρα» τα Leopard