Τις δραματικές στιγμές στον Λευκό Οίκο, λίγο πριν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει τελικά να παγώσει τους Δασμούς, περιγράφει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, σκιαγραφώντας το παρασκήνιο πίσω από την «ανακωχή».
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οι σαρωτικοί «ανταποδοτικοί» δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ, την ώρα που ο πρόεδρος παρακολουθούσε με ανησυχία τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων.
Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων εκτινάχθηκαν. Το 10ετές κρατικό ομόλογο κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα τριών ημερών από το 2001.
Ο Τραμπ αντιμετώπιζε ένα εφιαλτικό σενάριο: οι ψηφοφόροι που τον επανέφεραν στον Λευκό Οίκο λόγω του πληθωρισμού, τώρα αντιμετώπιζαν και αυξημένες τιμές και ακριβότερο δανεισμό.
«Ο κόσμος ένιωθε λίγο ζαλισμένος», παραδέχθηκε ο ίδιος.
Για ημέρες, ο πρόεδρος πάλευε με το αν θα προχωρήσει πλήρως το πρόγραμμα δασμών, το οποίο είχε γεννηθεί από μια πυρετώδη σύσκεψη με τους οικονομικούς του συμβούλους, μόλις λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση στον κήπο του Λευκού Οίκου.
Μόλις 14 ώρες αργότερα, ο Τραμπ προχώρησε σε μία από τις πιο μεγάλες αναδιπλώσεις οικονομικής πολιτικής στην πρόσφατη ιστορία: πάγωσε για 90 ημέρες την επέκταση των δασμών σε δεκάδες χώρες, προκαλώντας ανακούφιση στα χρηματιστήρια που βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση από την προηγούμενη εβδομάδα.
Η μόνη χώρα που δεν έλαβε καμία αναστολή ήταν η Κίνα – αντιθέτως, ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς εις βάρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου στο 125%.
Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προσπάθησαν να παρουσιάσουν την απόφαση ως μία προσεκτικά σχεδιασμένη κίνηση που πέτυχε: δεκάδες σύμμαχοι και εμπορικοί εταίροι είχαν αρχίσει να καλούν την Ουάσιγκτον με διάθεση διαπραγμάτευσης.
Ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, παραδέχθηκε ότι η απόφαση ελήφθη κατά μεγάλο μέρος λόγω της αναταραχής στις αγορές.
«Νομίζω ότι κάποιοι το παρατράβηξαν», δήλωσε, μιλώντας με οδηγούς αγώνων ταχύτητας στον Λευκό Οίκο. «Είχαν γίνει λίγο… υστερικοί, λίγο τρομαγμένοι».
«BE COOL!»
Το βράδυ της Τρίτης, πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ τηλεφώνησε στον πρόεδρο, εκφράζοντας την ανησυχία του.
«Του είπα: Θες να πετύχεις ισότιμο ανταγωνισμό. Κάθισε και δες τι μπορείς να διαπραγματευτείς τώρα που σε παίρνουν στα σοβαρά», περιέγραψε ο ίδιος.
Το επόμενο πρωί, ο Τραμπ ξύπνησε βλέποντας Fox Business. Εκεί, μία σειρά από επιχειρηματίες και traders – ακόμη και από το φιλικό προς αυτόν δίκτυο – έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, τράβηξε την προσοχή του προέδρου όταν δήλωσε πως ήταν «απολύτως λογικό» να πιστεύει κανείς ότι το παγκόσμιο εμπόριο είναι άδικο. Ωστόσο, συνέστησε ψυχραιμία και διαπραγματεύσεις.
Ο Τραμπ τον επαίνεσε: «Είναι πολύ έξυπνος, οικονομικά ιδιοφυΐα, τα πήγε περίφημα στην τράπεζα».
Παράλληλα, όμως, ο Ντάιμον προειδοποίησε ότι η ύφεση είναι πιθανή αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, καθώς οι επιχειρήσεις περιορίζουν τις κινήσεις τους λόγω της αβεβαιότητας.
Ο προβληματισμός δεν ερχόταν μόνο από τα media. Ο Έλον Μασκ, προσωπικός σύμβουλος του Τραμπ, επιτέθηκε σφοδρά στους δασμούς, φτάνοντας στο σημείο να χλευάσει τον εμπορικό του σύμβουλο Πίτερ Ναβάρο. Ο μεγαλοεπενδυτής Μπιλ Άκμαν πρότεινε δημόσια την ιδέα του 90ήμερου «παγώματος».
Ο Τραμπ, παρακολουθώντας τις αντιδράσεις, απάντησε στο Truth Social: «BE COOL! Όλα θα πάνε καλά. Οι ΗΠΑ θα βγουν πιο δυνατές από ποτέ!».
Σε αναβρασμό
Λίγες ώρες αργότερα, ο Τραμπ κάλεσε εκτάκτως τους κορυφαίους οικονομικούς του συμβούλους στον Λευκό Οίκο. Ο εκπρόσωπος εμπορίου Τζέιμσον Γκριρ εγκατέλειψε την ακρόασή του στο Κογκρέσο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεν ακύρωσε προγραμματισμένη εμφάνιση. Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ ήταν επίσης παρών.
«Τις τελευταίες ημέρες, τα πράγματα έμοιαζαν ζοφερά», είπε ο Τραμπ.
Παράλληλα, δεκάδες χώρες επικοινωνούσαν με την αμερικανική κυβέρνηση, κάνοντας προτάσεις που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν στο τραπέζι. Ο Τραμπ εντυπωσιάστηκε ιδιαιτέρως από το γεγονός ότι κάποιοι σύμμαχοι ήταν πλέον πρόθυμοι να συζητήσουν και μη δασμολογικά εμπόδια.
«Μας έπαιρναν ασταμάτητα τηλέφωνο», είπε ο Λάτνικ.
Τελικά, ο πρόεδρος πείστηκε – ήταν η ώρα να πατήσει «παύση» στη «μεγάλη απελευθέρωση» που μόλις είχε ανακοινώσει.
Το σχετικό μήνυμα στο Truth Social γράφτηκε από τον ίδιο, χωρίς νομικούς ή συμβούλους.
«Το έγραψα μόνος μου. Ήταν από καρδιάς – και νομίζω ότι ήταν και καλογραμμένο», είπε.
Αρκετοί στον Λευκό Οίκο έμαθαν για την απόφαση από τα social media και έσπευσαν να καταλάβουν τι ακριβώς σήμαινε. Υπήρχαν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα: ποιοι εξαιρούνται; Τι γίνεται με Καναδά και Μεξικό; Ποιους τομείς αφορά;
Ο ίδιος ο Τραμπ δεν φάνηκε να προβληματίζεται. Επέμεινε ότι είναι έτοιμος να εξετάσει εξαιρέσεις για επιχειρήσεις που επηρεάζονται δυσανάλογα.
«Πρέπει να δείχνεις λίγη ευελιξία», είπε. «Και μπορώ να το κάνω αυτό».
Διαβάστε επίσης:
Aνάσα στις αγορές μετά την «ανακωχή» Τραμπ – Τα αντίποινα Κίνας και ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ
Η ΕΕ στο δρόμο των ΗΠΑ: Ανοίγει μέτωπο κατά της Κίνας (Video)
ΗΠΑ: Ο Τραμπ παγώνει για 90 ημέρες τους δασμούς και τους αυξάνει 125% για την Κίνα