Bloomberg: Γιατί ο Τραμπ δεν μπορεί να αγοράσει την Γροιλανδία

Bloomberg: Γιατί ο Τραμπ δεν μπορεί να αγοράσει την Γροιλανδία

Εντύπωση_x000D_
προκάλεσε, σε όλο τον κόσμο, η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ προς την κυβέρνηση_x000D_
της Δανίας, να αγοράσουν οι ΗΠΑ την Γροιλανδία. 

Το θέμα θα παρέμενε «ένα κακόγουστο αστείο» εάν δεν υπήρχε ιστορικό προηγούμενο σε παρόμοιες δηλώσεις προθέσεων αλλά και ενέργειες. Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις, με βάση δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, φωτίζουν το θέμα :

1. Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία;

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν βασιλιάς του real estate πριν ασχοληθεί με την πολιτική και έχει συνηθίσει να βλέπει τα γεωπολιτικά ζητήματα με τη ματιά του κτηματομεσίτη. Για παράδειγμα , κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Κιμ Γιονγκ-ουν, το 2018, συζήτησε την προοπτική οικοδόμησης ξενοδοχειακών μονάδων στη Βόρεια Κορέα. Επιπλέον, ο Τραμπ γνωρίζει πολύ καλά ότι και άλλοι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν μείνει στην ιστορία εξαγοράζοντας εδάφη άλλων χωρών.

Ο Τόμας Τζέφερσον αγόρασε το 1803 τη Λουιζιάνα από τη Γαλλία για 15 εκατομμύρια δολάρια και ο Άντριου Τζόνσον το 1867, από τον τσάρο της Ρωσίας την Αλάσκα έναντι του ποσού των 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων (σήμερα υπολογίζεται περίπου 125 εκατ. δολάρια) δηλαδή 2 σεντς το στρέμμα !

Υπάρχει, επίσης, προηγούμενο με τη Δανία. Η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης πούλησε στις ΗΠΑ, το 1917, το αρχιπέλαγος της Καραϊβικής που είναι σήμερα γνωστό ως Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι.

2. Γιατί ενδιαφέρονται οι ΗΠΑ για τη Γροιλανδία;

Εκτός από την τεράστια έκταση της (είναι η μισή απ’ όλες μαζί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η Γροιλανδία διαθέτει μεγάλους φυσικούς πόρους, που γίνονται «εκμεταλλεύσιμοι» με το λιώσιμο των πάγων. Εχει σημαντική στρατηγική θέση καθώς βρίσκεται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική. Στο γιγαντιαίο νησί υπάρχει εδώ και χρόνια μια αμερικανική αεροπορική βάση και σταθμός ραντάρ.

Για τη Γροιλανδία έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον η Κίνα, προτείνοντας να συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή δύο νέων αεροδρομίων, πρόταση που απέρριψε η δανική κυβέρνηση.

3. Πόσο να κοστίζει άραγε η αγορά της Γροιλανδίας;

Με δεδομένο ότι για το νησί των 2.166.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν κυκλοφορούν επισήμως τιμές αγοράς και πώλησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα ότι το ΑΕΠ της είναι μόλις 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια (το 2017) και έχει απόλυτη ανάγκη την επιδότηση, ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, που παίρνει κάθε χρόνο από τη Δανία. Με αυτή την προοπτική, βάση για την τιμή της αγοραπωλησίας, αν γίνει, ίσως να αποτελέσει η «αξία» της Αλάσκας (δες προηγουμένως) πάνω στην οποία θα γίνουν πολλά παζάρια, όχι μόνο οικονομικά.

4. Τι μπορεί να κάνει ο Τραμπ για να την αγοράσει;

Δεν είναι σαφές. Μιλάμε για ένα θεωρητικό και εξαιρετικά αμφίβολο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του πανεπιστημίου της Γροιλανδίας, Ράσμους Λεάντερ Νίλσεν, η Δανία δεν μπορεί να διαπραγματευτεί την πώληση της Γροιλανδίας επειδή νόμος του 2009 αναφέρει με σαφήνεια ότι «οι Γροιλανδοί είναι αυτόνομος λαός». Η καλύτερη περίπτωση για τις φιλοδοξίες του Τραμπ, θα ήταν να κερδίσει η Γροιλανδία την πλήρη ανεξαρτησία της και μετά ο Αμερικανός πρόεδρος να αρχίσει να διαπραγματεύεται με όποια κυβέρνηση προκύψει στο Νουούκ, την πρωτεύουσα του παγωμένου νησιού. Η ανεξαρτητοποίηση της Γροιλανδίας είναι κάτι που συζητείται και η αρχή των πιο επίσημων συζητήσεων μπορεί να γίνει σε 2 χρόνια, το 2021 όταν θα συμπληρωθούν 300 χρόνια από τον πρώτο εποικισμό της. Ένα επιχείρημα που προβάλλεται, έως τώρα, υπέρ της ανεξαρτησίας της είναι ότι η Γροιλανδία πρέπει να έχει στενότερη σχέση με τη Βόρεια Αμερική, η οποία είναι πολύ πιο κοντά της από ότι είναι η Δανία.

5. Ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το Κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει χρήματα για οποιαδήποτε τέτοια αγορά. Όσο κι αν ο Τραμπ έχει δείξει, για παράδειγμα στην περίπτωση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ότι μπορεί να ξεπερνάει τέτοια εμπόδια, αυτό θεωρείται πολύ δύσκολο να γίνει. Πάντως σε δημοσίευμα της εφημερίδας Νew York Times αναφέρεται ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ, του έχουν πει ότι θα διερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα, προκειμένου να αποφύγουν να του πουν, ορθά κοφτά, ότι μία τέτοια αγοραπωλησία είναι αδύνατη στις μέρες μας. Την πραγματικότητα αναμένεται να την αντιληφθεί ο Αμερικανός πρόεδρος όταν θα συζητήσει το θέμα προσωπικά με την σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν στην συνάντηση τους στην Κοπεγχάγη στις 2-3 Σεπτεμβρίου. Η Φρεντέρικσεν ταυτιζόμενη πλήρως και με την αντιπολίτευση στη χώρα της απέρριψε κατηγορηματικά κάθε συζήτηση εδαφικού ακρωτηριασμού της Δανίας στο όνομα οικονομικών συμφερόντων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter