«Blink»: Άκουσμα που πηγάζει από το ασυνείδητο

«Blink»: Άκουσμα που πηγάζει από το ασυνείδητο

Το νέο άλμπουμ «Blink» της Σαβίνας Γιαννάτου και του Φλώρου Φλωρίδη είναι ένα ηχητικό όνειρο.

Η Σαβίνα Γιαννάτου είναι από τις ελάχιστες τραγουδίστριες που χρησιμοποιούν τη φωνή τους σαν ένα ξεχωριστό μουσικό όργανο τόσο σε συναυλίες όσο και στη δισκογραφία. Από το άλμπουμ «Masko» το 1994 με τον Νίκο Τουλιάτο στα κρουστά μέχρι το «Ways of Notseeing» το 2020 με την Πορτογαλίδα Joana Sa στο πιάνο, η φωνή της συμπλέει με τα όργανα άλλων μουσικών εν είδει μιας ηχόδρασης που θα την εντάσσαμε στον χώρο της αβανγκάρντ και της free jazz μουσικής. Το τωρινό «Blink» αποτελεί το προϊόν της σύμπραξής της με τον κορυφαίο τζαζίστα – δεξιοτέχνη των πνευστών Φλώρο Φλωρίδη.

Και οι εφτά συνθέσεις, στις οποίες δόθηκε ο τίτλος «Movement», δηλαδή «Κίνηση Ι», «ΙΙ», «ΙΙΙ» κ.ο.κ., ηχογραφήθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου του 2008 και βασίστηκαν στους ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς της Σαβίνας Γιαννάτου στη φωνή και του Φλώρου Φλωρίδη στο κλαρινέτο. Είναι κάτι που η Γιαννάτου αγαπά να κάνει στο περιθώριο της πιο «συμβατικής» δισκογραφίας της που μπορεί να περιλαμβάνει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, της Λένας Πλάτωνος, του Νίκου Κυπουργού, αλλά και της πολυετούς συνεργασίας της με το «έθνικ», ας το πούμε, σχήμα των Primavera en Salonico – αν και με τους τελευταίους, ελέω και ECM, η Γιαννάτου ανέκαθεν έβρισκε χώρο για να αυτοσχεδιάσει φωνητικά εντός της αμιγώς τραγουδιστικής φόρμας.

Εδώ πάλι δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη τραγουδιστική φόρμα. Το όλο κόνσεπτ έχει τη δυναμική ενός σουρεαλιστικού ονείρου που καλύπτει και αναμορφώνει διάφορα στιλ, όλα αυτά που ήδη αναφέραμε: αβανγκάρντ, free jazz, experimental music κ.λπ. Είναι ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και επιβλητικό άκουσμα που πηγάζει από το ασυνείδητο και που καθώς τα κομμάτια προχωρούν, σαν να είναι ουσιαστικά μία σύνθεση και όχι εφτά διαφορετικές, ενοποιούνται σε μια σύμπραξη μαγική, την οποία ο καθένας δύναται να εισπράξει κατά πώς το επιθυμεί, είτε είναι είτε δεν είναι μυημένος στο συγκεκριμένο είδος μουσικής. Φυσικά το κλαρινέτο του Φλωρίδη είναι αυτό που δίνει την εκκίνηση στη Γιαννάτου για να κάνει όχι μόνο φωνητικά αλλά και λαρυγγισμούς, λες και κάποιες λέξεις που πάνε να βγουν από τα χείλη της τεμαχίζονται στην έξοδό τους.

Αυτή ακριβώς η αποδόμηση του λόγου και τα παιξίματα στο κλαρινέτο γεννούν εικόνες ονειρικές, ακατάτακτες, όπως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τη ζωγραφική του Φλωρίδη στο εξώφυλλο. Τυχαίνει να έχω στα χέρια μου μια ανέκδοτη ηχογράφηση από τη σύμπραξη του Φλωρίδη κάποτε με τον Στέλιο Βαμβακάρη στο μπουζούκι, εδώ όμως μιλάμε για κάτι άλλο στο πλαίσιο πάντα της free jazz. Οχημα είναι το κλαρινέτο του και οδηγός η φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου.


INFO
To «Blink» κυκλοφορεί σε βινύλιο από την ανεξάρτητη εταιρεία To Pikap Records

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter