Βίτσας: Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος

Βίτσας: Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος

O υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο 7ο ετήσιο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στα μεταναστευτικά προβλήματα.

Ο κ. Βίτσας τόνισε πως ένα από τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν, είναι ότι ενώ για τις προσφυγικές ροές υπάρχει μια διεθνή νομοθεσία, όπως είναι αυτή της Συνθήκης της Γενεύης, για τα ζητήματα της μετανάστευσης δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όποιος έρχεται στην Ελλάδα να ζητάει άσυλο, και έτσι μπαίνει σε διαδικασία διαχείρισης ασύλου που είναι χρονοβόρα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσε ακόμα ότι «είναι τρεις οι άξονες στους οποίους πρέπει να στηρίζεται η ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση: η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις χώρες προσέλευσης, η προστασία των συνόρων με σεβασμό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δίκαιη αναλογική και υποχρεωτική κατανομή των εισερχόμενων στην Ευρώπη, αιτούντων διεθνή προστασία».

Παράλληλα, ο κ. Βίτσας τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μόνο οικονομικές συνθήκες, αλλά και συνθήκες κοινωνικής συνοχής. «Είμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση για να μοιράζουμε μόνο τα οικονομικά ή να μοιραζόμαστε και το αντικειμενικό βάρος; Σε όλα πρέπει να υπάρχει ένας δίκαιος διαμοιρασμός, και σε αυτή την λογική πρέπει να κινηθούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επιπρόσθετα, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η δημιουργία, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις άλλες χώρες, ενός γενναίου προγράμματος μετεγκατάστασης.

Τέλος, ο κ. Βίτσας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι αν δεν υπάρξουν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές ασύλου και επιστροφών, τότε θα υπάρξει ανακύκλωση του προβλήματος, κατασπατάληση κοινοτικών πόρων και στο τέλος θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε καινούργια μεταναστευτική κρίση.

Documento Newsletter