«Ικανοποιητική» χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1.
«Η απόφαση της Συνόδου, αυτό που λέει, αυτό που εκπνέει, είναι ότι θα κάνουμε μία προσπάθεια να προχωράμε όλοι μαζί, κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία κατά τη δική μου γνώμη» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βίτσας σημειώνοντας ότι μένει ακόμη ζωντανή η συζήτηση για το Δουβλίνο 4. Επιπλέον τόνισε: «Ώσπου να φτάσουμε στο Δουβλίνο, μπορούν τα κράτη-μέλη, τα οποία συμφωνούν σε κάποια ζητήματα, να εκτελούν εκ της προηγούμενης συμφωνίας υποχρεώσεις της».
Ακόμη, ο υπουργός, αναφερόμενος στις οικογενειακές επανενώσεις, είπε ότι ανέρχονται σε 2.900 ενώ τόνισε ότι «από το 2015 και μετά υπάρχει μείωση της παράτυπης μετανάστευσης κατά 96%».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν νέα κέντρα στα νησιά, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι δεν θα ανοίξουν νέα κέντρα στα νησιά. «Οι πρόσφυγες που θα επιστρέψουν δεν θα πάνε στα νησιά. Θα μείνουν, είτε στις δομές της ενδοχώρας, ή θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες ασύλου, ή θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους».
Όσον αφορά τις συνθήκες στα νησιά ο κ. Βίτσας υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά κι ο στόχος μας είναι έως τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχουν 10.000. Ο στόχος αυτός θα γίνει με την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου με τη μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα και με τις επιστροφές. Ιδιαίτερα στη Μόρια έγιναν πράξη όσα είχα δεσμευθεί για τον ψεκασμό και προχωράμε στον βιολογικό καθαρισμό». Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου στη Μόρια, να μείνουν οι μισοί από τους πρόσφυγες που μένουν σήμερα εκεί.
Ο υπουργός επανέλαβε συγχρόνως και την υπόσχεση του Αλ. Τσίπρα, πως όσο είναι πρωθυπουργός, ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά που φέρουν το βάρος του προσφυγικού, θα παραμείνει μειωμένος.
Καταλήγοντας, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, «και θα δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε το δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων – και οι συνταξιούχοι είναι μια από τις ευάλωτες ομάδες».