Τη διαπίστωση πως ομάδες traffickers παρακολουθούν τις εργασίες της Βουλής όταν η θεματολογία αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό διατύπωσε ο Δημήτρης Βίτσας στη Βουλή, εξηγώντας στο documentonews.gr το πώς έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα.
«Δεν μας παρακολουθεί μόνο ο κόσμος που ενδιαφέρεται για το ζήτημα, αλλά μας παρακολουθούν και οργανωμένες ομάδες traffickers» ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά την απάντησή του σε Επίκαιρη Ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη.
Σύμφωνα με την επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Βίτσα, το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από τον τρόπο που λειτουργούν τα κυκλώματα διακινητών ανάλογα με τις εξαγγελίες και τις ανακοινώσεις του υπουργείου. Επικαλούμενος την εμπειρία από τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε πως όταν -λόγου χάρη- ανακοινώνει πρωτοβουλίες αποσυμφόρησης σε ένα νησί, τότε αυξάνονται οι ροές προς αυτό ή όταν γνωστοποιεί πως λαμβάνονται μέτρα για τη Λέσβο, οι ροές προς τη Χίο σημειώνουν άνοδο. Μάλιστα, παρέθεσε και τα όσα παρατηρούνται τελευταία στον Έβρο, όπου διακινητές φέρονται να μεταφέρουν τους μετανάστες – πρόσφυγες στα σημεία που βρίσκονται οι δυνάμεις της Frontex, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται τυχαίο.
Καμία σκέψη για δημιουργία άλλου hot spot στα νησιά
Ο κ. Βίτσας επανέλαβε την παραδοχή πως η κατάσταση σε Σάμο, Μόρια και Λέσβο παραμένει «πολύ δύσκολη», ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως «δεν σκεφτόμαστε κι άλλο κέντρο ταυτοποίησης και υποδοχής είτε στη Λέσβο, είτε σε άλλα νησιά».
Τόνισε δε πως η υπάρχουσα δομή υποδοχής στη Σάμο θα κλείσει και θα φτιαχτεί καινούρια και επισήμανε πως στόχος του υπουργείου είναι να ισοσκελιστούν οι πρόσφυγες – μετανάστες στα κέντρα υποδοχής με τον αριθμό που μπορούν να εξυπηρετήσουν. Εξήγησε, επίσης, πως η πλειοψηφία όσων μεταφέρονται από τα νησιά αφορά ευάλωτες ομάδες προσφύγων – μεταναστών, δηλαδή ανήλικα, άτομα με ψυχικές ασθένειες ή ΑμεΑ και υπογράμμισε ότι μόνο το Σεπτέμβρη μεταφέρθηκαν από τη Μόρια περίπου 2.200 πρόσφυγες και μετανάστες προς την ενδοχώρα.
«Στόχος η αύξηση των εθελοντικών επιστροφών»
«Ο στόχος μας είναι η αύξηση των εθελοντικών επιστροφών και να προχωρήσουν οι διαδικασίες των επιτροπών προσφυγών πιο γρήγορα σε σχέση με όσα ορίζει η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας» υποστήριξε ο κ. Βίτσας και παρέθεσε πως είχε σειρά επαφών για το ζήτημα με τον Φιλίππο Γκράντι, ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ, τον αρμόδιο υπουργό του Αφγανιστάν και σήμερα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Χρήστο Στυλιανίδη.