Βίτσας: Ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών του ασύλου

Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου για την αποσυμφόρηση των νησιών τόνισε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

«Υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης των διαδικασιών ασύλου, ώστε αυτοί οι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα, να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αυτοί που πρέπει να επιστραφούν, να επιστραφούν, κι αυτοί που πρέπει να μετεγκατασταθούν, να μετεγκατασταθούν», υπογράμμισε ο κ. Βίτσας. Στη συνέχεια, ο υπουργός, εξήγησε ότι σε πρώτο βαθμό, στο επίκεντρο βρίσκεται η ταχύτητα της διεκπεραίωσης των ζητημάτων ασύλου καθώς κι η αύξηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών, οι οποίες από 12 θα γίνουν 20, και συγκεκριμένα θα υπάρχουν 4 επιτροπές για τη Μυτιλήνη, 2 για τη Χίο, 2 για τη Σάμο, 1 για την Κω, 1 για τη Λέρο.

Ο κ. Βίτσας, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Λέσβο επισήμανε: «Η Λέσβος παραμένει ένα νησί με μεγάλη καρδιά και θα έλεγα με υπομονή και στόχους. Δική μου υποχρέωση και θέλησή μου ήταν να τους παρουσιάσω από τη μία μεριά τους στόχους που έχουμε κι από την άλλη πλευρά το σχέδιο με το οποίο θα αποσυμπιεστεί το νησί. Το σχέδιο έχει ξεκινήσει δεν είναι κάτι που θα γίνει κι ο στόχος μας είναι η Λέσβος και τα άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου που δέχονται τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών να αποσυμπιεστούν», μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις μέρες στις επιτροπές, ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν φτάνει να φτιάχνεις ένα νόμο πρέπει να κάνεις και τις διοικητικές πράξεις», ενώ τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν οι διερμηνείς στην υπηρεσία υποδοχής και στην υπηρεσία ασύλου. Όσον αφορά την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «τα περισσότερα χρήματα περισσότερο από 60% δεν πηγαίνουν στο ελληνικό κράτος αλλά σε διεθνείς οργανισμούς κι ανθρωπιστικές ΜΚΟ».

Ο υπουργός αναφερόμενος στις αναγκαστικές επιστροφές υπογράμμισε: «Είμαστε περίπου στα ίδια ποσοστά που είναι η Ολλανδία, η Γερμανία. Το πρόβλημα είναι ότι στέλνουμε έναν κατάλογο στην Τουρκία κι η Τουρκία κάνει μία εβδομάδα να μας απαντήσει, όπως καταλαβαίνετε όταν κάποιος ξέρει ότι πρόκειται να γυρίσει πίσω στην Τουρκία αρχίζει να κρύβεται. Το βασικό ζήτημα είναι να μειωθούν οι ροές και γι αυτό το λόγο έχουμε ανοιχτό δίαυλο και με την ΕΕ».

Σχετικά με την αύξηση των ροών που παρατηρήθηκε στον Έβρο το τελευταίο διάστημα, ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι ήταν αποτέλεσμα τριών γεγονότων σημειώνοντας: «Ο ένας είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό συνέβη, ο δεύτερος είναι η αλλαγή των δρόμων των διακινητών κι το τρίτο ορισμένα μέτρα που πάρθηκαν στη γείτονα χώρα όπως το γεγονός ότι διαλύθηκε ένα καμπ σε σημείο στην Αδριανούπολη με αρκετό κόσμο. Τώρα υπάρχει μείωση. Παίρνουμε όμως και σε αυτό μέτρα. Είμαστε σε επαφή με την απέναντι πλευρά και θεωρώ ότι αυτή η επαφή κι αλληλοκατανόηση βοήθησαν να μειωθούν οι ροές τις 4 τελευταίες μέρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ