Bitcoin: Ντοκιμαντέρ για το μυστήριο με την ταυτότητα του δημιουργού – Ποιον «δείχνει» το HBO

«Φωτιές» βάζει το νέο ντοκιμαντέρ του HBO που «δείχνει» ότι ο Καναδός προγραμματιστής, Πίτερ Τοντ, είναι πιθανότατα ο «Σατόσι Νακαμότο», ο δημιουργός δηλαδή του πασίγνωστου κρυπτονομίσματος.

Με τίτλο «Money Electric: The Bitcoin Mystery», το ντοκιμαντέρ διάρκειας 100 λεπτών που προβλήθηκε την Τρίτη περιλαμβάνει συνεντεύξεις με ορισμένους  ανθρώπων που είχαν εμπλακεί με το Bitcoin από νωρίς, μεταξύ των οποίων ο επί μακρόν υποψήφιος Σατόσι Μπακ, ο επενδυτής Ρότζερ Βερ, ο έμπορος Bitcoin Σάμσον Μόου αλλά και ο Τοντ.

Money Electric: The Bitcoin Mystery | Official Trailer | HBO

Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Κάλεν Χόμπακ, χρησιμοποίησε στο ντοκιμαντέρ στοιχεία, όπως αναρτήσεις από ένα παλιό forum με Bitcoiner,  μαντεύοντας ότι ο Τοντ είναι ο Σατόσι.

Όταν ρωτήθηκε, ο Καναδός προγραμματιστής διέψευσε τα πάντα, αποκαλώντας «γελοία» την έρευνα. Όπως και αρκετοί άνθρωποι στην ταινία, ο Τοντ είπε, σε κάποιο σημείο, «Είμαι ο Σατόσι Νακαμότο», ενώ… γελούσε.

Το ποιος ακριβώς είναι ο Σατόσι Νακαμότο – είτε ένα άτομο ή μια ομάδα – έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών σεναρίων από την έναρξη της κυκλοφορίας του Bitcoin τον Ιανουάριο του 2009. Το κρυπτονόμισμα έχει έκτοτε εισβάλει στην καθημερινότητα.

Με την πάροδο των ετών, υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα που αναζήτησαν την πραγματική ταυτότητα του «Σατόσι Νακαμότο». Το 2014, το Newsweek ισχυρίστηκε ότι ήταν ο Ντόριαν Νακαμότο, κάτι που ο ίδιος διέψευσε. Το 2015, οι New York Times υπέδειξαν τον επιστήμονα πληροφορικής Νικ Ζάμπο…

Ετικέτες