Η μαζική και κατά σύστημα μεταφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όλων των στοιχείων ανά ΑΦΜ που αφορούν τραπεζικούς, χρηματιστηριακούς και ασφαλιστικούς λογαριασμούς αλλά και στοιχεία δαπάνης (π.χ. για ετήσια αφάλιστρα σε ιδωτικές εταιρείες, ιδιωτικά θεραπευτήρια και σχολεία κ.λπ.) κατοχυρώνεται θεσμικά με διατάξεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ αλλων προβλέπει την κατάργηση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019.
Ειδικότερα, στο άρθρο 57 του νομοσχεδίου προβλέπεται «η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να λαμβάνει με τρόπο μαζικό και αυτοματοποιημένο στοιχεία και πληροφορίες που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, λογαριασμούς πληρωμών, επενδυτικών προϊόντων και δανειακές συμβάσεις ελεγχομένων από την ΑΑΔΕ φυσικών ή νομικών προσώπων και οντοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος που παρέχουν και εκτελούν υπηρεσίες πληρωμών στην Ελλάδα, καθώς και από τις εποπτευόμενες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επενδυτικές εταιρείες».
Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τα δηλούμενα στοιχεία και θα χρησιμοποιούνται κατά τρόπο τυποποιημένο και ενιαίο στην εξαγωγή του φορολογικού αποτελέσματος.
Στην πραγματικότητα –και σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, αυτά των ασφαλιστικών οργανισμών– η ΑΑΔΕ θα έχει πληρη εικόνα δαπανών και εσόδων κάθε φορολογούμενου και όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του σχετικού νομοσχεδίου, στόχος είναι «η περιστολή της φοροδιαφυγής, η προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος και η εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης».
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η προσαρμογή σε ευρωπαϊκές οδηγίες σε ό,τι αφορά:
α) Τα σχετιζόμενα με τη δραστηριότητα ασφαλιστικών εταιρειών, ασφαλιστών και αντασφαλιστών και
β) Τη διεύρυνση της δυνατότητας είσπραξης φορολογικών οφειλών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς πληρωμών.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή προστίμου 500 ευρώ ανά έλεγχο για την έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από εγκεκριμένο αλλά μη δηλωμένο ηλεκτρονικό μηχανισμό (άρθρο 54).
Τέλος, στο άρθρο 58 προβλέπεται η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για λευκά μπαστούνια και γραφομηχανές με χαρακτήρες Braille που χρησιμοποιούνται από άτομα με αναπηρία όρασης.