Ηλεκτρονικό μάτι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του οποίου προΐσταται ο πρωθυπουργικός φίλος Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα υπάρχει πλέον πάνω από τους υπόλοιπους υπουργούς.
Το spending review που είχε υιοθετήσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, εξοικονομώντας μόνο πέρσι 500 εκατ. ευρώ από αχρείαστες δαπάνες του προϋπολογισμού, υιοθετείται και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα εκσυγχρονίζεται, αφού θα αποκτήσει πλέον ηλεκτρονική μορφή.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προωθήσει κατά προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος δεικτών επίδοσης (Key Performance Indicators-KPIs), για τη μέτρηση της ποιότητας και των αποτελεσμάτων των δημόσιων δαπανών, το οποίο θα υποστηρίξει τη λήψη καλύτερων αποφάσεων στον προϋπολογισμό και αναμένεται να αυξήσει την αποδοτικότητα των δημόσιων πόρων.
Τον Αύγουστο τρέχοντος έτους ξεκίνησε καθολική επισκόπηση των δράσεων δαπανών (σ.σ. αγνοώντας ότι αυτή ήταν η δουλειά που είχε ξεκινήσει από το 2017…) και εσόδων σε όλα τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους αυτών φορείς. Η διαδικασία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών και θα διεξαχθεί σε συνεχή και στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος.
Για την παρακολούθηση της επίτευξης των προσδοκώμενων αποδόσεων μάλιστα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει διαμορφώσει και αναπτύσσει περαιτέρω μηχανισμό παρακολούθησης, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κατάλληλους δείκτες επίδοσης και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δράσεων.
Ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί μέσω της καλύτερης χρήσης των δημόσιων πόρων θα χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει την εφαρμογή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, με προσανατολισμό στην οικονομική ανάπτυξη, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και στην ενίσχυση των προϋπολογισμών των υπουργείων και των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Όπως τονίζεται δε, η μετάβαση σε προϋπολογισμό επιδόσεων αποτελεί κύρια κυβερνητική προτεραιότητα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η μεταρρύθμιση του συστήματος προϋπολογισμού συνδέεται στενά και με τη λογιστική μεταρρύθμιση που βρίσκεται, επίσης, σε εξέλιξη. Κύριες συνιστώσες της είναι η διαμόρφωση πλαισίου αξιολόγησης της επίδοσης των δημοσιονομικών πολιτικών και μακροπρόθεσμα) η περαιτέρω ανάπτυξη της λειτουργικής και κατά πρόγραμμα ταξινόμησης του προϋπολογισμού. Η ταξινόμηση του προϋπολογισμού σε προγράμματα αναμένεται να υποστηρίξει την ενίσχυση της διαφάνειας αναφορικά με τη διάθεση των δημόσιων πόρων, την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται και την ενίσχυση της λογοδοσίας των διαχειριστών δημόσιων πόρων.