Ιστορικοί καταθέτουν απόψεις για τη συγκρότηση ταυτοτήτων στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα.
Κρατώντας στα χέρια τον τόμο των σχεδόν 700 σελίδων νιώθεις άβολα και ευχάριστα παράλληλα. Από τη μία δέος και άγχος για το πότε θα διαβαστεί το πλουσιότατο υλικό που έχει συγκεντρωθεί για την ανάπτυξη συλλογικής ταυτότητας στη ΝΑ Μεσόγειο και στον νότο της Βαλκανικής· από την άλλη πλούσιος διάλογος μέσω διαφορετικών και ψύχραιμων απόψεων ιστορικών που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στο ζήτημα –αρχικά στο συνέδριο και τώρα στα πρακτικά του–, με πρωτοβουλία του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ιδρύματος στο οποίο υπηρέτησε ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, ο οποίος θεμελίωσε την ελληνική ταυτότητα στο υπόβαθρο της ιστορικής συνέχειας – το σχήμα που έχει ανακηρυχθεί απόλυτο θέσφατο στον δημόσιο λόγο.
Η συλλογική ταυτότητα έχει διαφορετικές εκφράσεις σε κάθε ιστορική εποχή, όπως φαίνεται και από τον τίτλο. Η ταυτότητα «Ελληνας» της εποχής των πόλεων-κρατών επανανοηματοδοτήθηκε στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αποκτώντας την έννοια του ειδωλολάτρη· ως Ρωμαίοι πολίτες τότε δέχονταν τον προσδιορισμό Ρωμηοί, αλλά κατά πόσο μπορεί να θεωρηθούν «Ελληνες» με τη σημερινή έννοια του όρου; Οι Γραικοί που ακολούθησαν πώς προέκυψαν και γιατί χωρούσαν κάτω από την ομπρέλα αυτή χριστιανοί έμποροι των Βαλκανίων, όχι απαραίτητα Ελληνες όπως τους αποκαλούμε σήμερα; Πώς πρέπει να τους ονομάζουμε, αφού οι ίδιοι αλλιώς αυτοπροσδιορίζονταν;
Η απόκτηση εθνικής ταυτότητας –μιας επιθετικής ταμπέλας που προσδιορίζει το άτομο και ετεροπροσδιορίζεται από άλλους– ήταν μακρά διαδικασία, παράλληλη με την οικονομική (κατά βάση), πολιτική και πολιτιστική (κουλτούρα) κυριαρχία σε χώρο (εδάφη) και χρόνο (συνέχεια). Αυτήν ανιχνεύει στην ιστορία ο παρών τόμος.
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι πανεπιστημιακοί και ερευνητές «εκτίθενται» στον δημόσιο διάλογο, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν προβληματισμοί και ανήσυχα πνεύματα στα δημόσια πανεπιστήμια. Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί και ένα τρόπον τινά «εγχειρίδιο» για τον –στον παρόντα χρόνο θορυβώδη– εθνικισμό προς τους εκκολαπτόμενους και τους νυν εκπαιδευτικούς.
INFO
«Ελλην, Ρωμηός, Γραικός – Συλλογικοί προσδιορισμοί και ταυτότητες»
Επιστημονική επιμέλεια: Ολγα Κατσιαρδή-Hering, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Κατερίνα Νικολάου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης
Εκδόσεις Ευρασία
ISBN: 978-618-5027-88-9
Σελ.: 686
Τιμή: €33,00