Βία στο Περού: Τουλάχιστον τρεις νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Βία στο Περού: Τουλάχιστον τρεις νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Λίμα χθες Σάββατο, ακόμη μια ημέρα μαζικών διαδηλώσεων, οι οποίες καταστέλλονται βίαια από την αστυνομία, εναντίον της ανάληψης της προεδρίας από τον Μανουέλ Μερίνο.

Αντιδρώντας στην αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων, ο Λουίς Βαλδές, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μερίνο στην προεδρία του Κογκρέσου, ζήτησε την παραίτηση του νέου προέδρου, που ανέλαβε την εξουσία την Τρίτη. «Ζητώ από τον κ. Μερίνο να εξετάσει την άμεση παραίτησή του», είπε ο Βαλδές στον τηλεοπτικό σταθμό N.

Ο δήμαρχος της Λίμας, ο Χόρχε Μουνιός, ο οποίος ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον Μερίνο, τη Λαϊκή Δράση (Acción Popular), ζήτησε επίσης χθες την παραίτηση του προέδρου, πέντε μέρες αφότου ανέλαβε.

Ο θάνατος ενός 25χρονου διαδηλωτή ανακοινώθηκε από τον Αλμπέρτο Ουέρτα του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητου δημόσιου θεσμού αρμόδιου για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Περού.

Το πτώμα του διακομίστηκε στο νοσοκομείο Αλμενάρα, διευκρίνισε ο δημόσιος λειτουργός, προσθέτοντας ότι το «θύμα έφερε τραύματα από σκάγια στο πρόσωπο» και στο κρανίο, επικαλούμενος «γιατρό» σε αυτό.

Ο Συνήγορος του Λαού ανέφερε ακόμη πως τουλάχιστον 13 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και κατήγγειλε την υπέρμετρη χρήση βίας χωρίς διακρίσεις από πλευράς της αστυνομίας.

Λίγο αργότερα ο αρχιεπίσκοπος της Λίμας, ο Κάρλος Καστίγιο, καταδίκασε την αστυνομική καταστολή και δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση πως τον ενημέρωσαν ότι υπάρχει και «τρίτος νεκρός», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Κογκρέσο του Περού ενέκρινε σε ψηφοφορία του την καθαίρεση του πρώην προέδρου Μαρτίν Βισκάρα, για «ηθική ακαταλληλότητα», καθώς ο τέως αρχηγός του κράτους κατηγορείται ότι είχε δωροδοκηθεί όταν ήταν κυβερνήτης στη Μοκέγουα (2011-2014).

Η παύση του και η άνοδος στην εξουσία του Μερίνο, αγρονόμου και επιχειρηματία που ανήκει στην κεντροδεξιά, 59 ετών, ως τότε επικεφαλής του κοινοβουλίου, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις από την Τρίτη στη Λίμα και σε άλλες πόλεις.

Χθες Σάββατο χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νέοι κάτω των 25 ετών, βγήκαν ξανά στους δρόμους, σε διάφορες πόλεις, για να απαιτήσουν την παραίτηση του Μερίνο και να απορρίψουν αυτό που χαρακτηρίζουν θεσμικό πραξικόπημα.

Η μεγαλύτερη πορεία έγινε στη Λίμα, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνέκλιναν στην πλατεία Σαν Μαρτίν. Η αστυνομία έκανε για ακόμη μια φορά εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, που εκτοξεύθηκαν και από ελικόπτερα, για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απειλούσαν να πάνε στο κοινοβούλιο.

Νεαροί κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «Μερίνο, δεν είσαι δικός μου πρόεδρος», «Μερίνο απατεώνα», «το Περού ξύπνησε». Μια ομάδα διαδηλωτών πήγε να διαμαρτυρηθεί κοντά στο σπίτι του μεταβατικού προέδρου, στο ανατολικό τμήμα της Λίμας, χτυπώντας κατσαρόλες και ταμπούρλα.

Οι επτά από τους 18 υπουργούς που ονόμασε ο Μερίνο ανακοίνωσαν την παραίτησή τους το βράδυ του Σαββάτου, μετά την αστυνομική καταστολή, συμπεριλαμβανομένου του Άμπελ Σαλίνας, υπουργού Υγείας.

Ο πρωθυπουργός Αντέρο Φλόρες Αράος, πολιτικός ο οποίος ανήκει στη συντηρητική παράταξη, 78 ετών, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο ο νέος πρόεδρος να παραιτηθεί εξαιτίας των διαδηλώσεων. «Δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει, διότι τον υποστηρίζουν εκατομμύρια Περουβιανοί», οι οποίοι «δυστυχώς, μένουν στο σπίτι τους», αν και «δεν θα τους καλέσω να βγουν», όπως τόνισε.

Ο πρόεδρος της ρωμαιοκαθολικής επισκοπικής συνόδου, ο Μιγκέλ Καμπρέχος, αρχιεπίσκοπος στην Τρουχίγιο, προέτρεψε την κυβέρνηση να κάνει διάλογο με τους διαδηλωτές και να σεβαστεί το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης: «είναι απαραίτητο να ακούσετε και να λάβετε υπόψη σας τις φωνές και την κατακραυγή του πληθυσμού για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η ηρεμία και η κοινωνική ειρήνη», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Documento Newsletter