Βηρυτός: Προθεσμία τεσσάρων ημερών για την απόδοση ευθυνών – Θρήνος και οργή για την τραγωδία (Video – Photos)

Οι λιβανικές αρχές έδωσαν διορία τέσσερις ημέρες σε μια «επιτροπή έρευνας» προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν την Τρίτη τεράστιες καταστροφές στη Βηρυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής της διπλωματίας Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών.

«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε.

Χθες, Τετάρτη η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ΄οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό προκάλεσαν τουλάχιστον 137 θανάτους και 5.000 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενώ 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Η καταστροφή οφείλεται, σύμφωνα με τις αρχές, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη όπου φυλασσόταν το νιτρικό αμμώνιο.

«Είναι ένα ατύχημα (…) οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν πως πρόκειται για κακή διαχείριση εκρηκτικών ουσιών. Είναι μια πολύ σοβαρή αμέλεια που συνεχίστηκε για έξι χρόνια», δήλωσε σήμερα ο Ουεχμπέ.

Διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να καταφθάνει στον Λίβανο από τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου, κυρίως.

Στη Βηρυτό ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται καθ΄οδόν προς τη Βηρυτό — θα είναι ο πρώτος αρχηγός ξένου κράτους που μεταβαίνει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την καταστροφή.

Αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μισέλ Αούν και τους κυριότερους πολιτικούς αξιωματούχους καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Οργή από την αμέλεια των κυβερνήσεων

Η Βηρυτός έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις δύο επόμενες εβδομάδες, με τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να οργανώνουν αποστολές βοήθειας στο Λίβανο, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες των τοπικών σωστικών συνεργείων που εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες. Στο Λίβανο βρίσκεται από χθες, Τετάρτη και ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130.

Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει διευκρινιστεί, αξιωματούχοι από το Λίβανο, ωστόσο, κάνουν λόγο για «πολλούς ανθρώπους».

Η οργή των πολιτών ξεχειλίζει καθώς περνάνε οι ώρες και οι πολίτες προσπαθούν να βρουν και πάλι τα πατήματά τους αφού οι πρώτες έρευνες που διεξάγονται για τα αίτια των φονικών εκρήξεων δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη.

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία της χώρας δήλωσαν πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού επιτέθηκαν στη συνοδεία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαντ Χαρίρι βάζοντας τα με τους σωματοφύλακες τους δείχνοντας έτσι τον θυμό τους για την εγκληματική αυτή αμέλεια. Η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη το απόγευμα ότι έθεσε έναν απροσδιόριστο αριθμό αξιωματούχων του λιμένα της Βηρυτού υπό κατ ‘οίκον περιορισμό εν αναμονή έρευνας σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης της εκρηκτικής ύλης σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από κατοικημένες περιοχές.

Ετικέτες