Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Σανγκάης πρότεινε στον Πούτιν να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου
Σε διαδικασία ανασύνταξης βρίσκονται αυτές τις μέρες τα δύο μεγάλα μπλοκ της διεθνούς σκακιέρας που διαμορφώνουν τον «πολυπολικό κόσμο», όπως είναι γνωστό στη σύγχρονη διπλωματία και γεωπολιτική.
Τα δεδομένα στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και σε άλλα σημεία τριβής όπως η Ταϊβάν (η νοτιοανατολική Ασία ευρύτερα) και η Μέση Ανατολή απασχόλησαν τη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) την εβδομάδα που μας πέρασε, ενώ αναμένεται να απασχολήσουν και τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ την εβδομάδα που ξεκινάει.
Η σύνοδος του SCΟ στην Αστάνα έδωσε μια καλή ευκαιρία σύσφιξης των σχέσεων αλλά και χάραξης κοινής στρατηγικής σε μια σειρά από θέματα αιχμής στη διεθνή ατζέντα ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ –οι βασικοί παίκτες στον συγκεκριμένο οργανισμό–, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ιρανικό καθεστώς που αναμένει την εκλογή νέου προέδρου.
Διμερείς συναντήσεις
Κεντρικό ρόλο στη σύνοδο που συμμετείχαν οι ηγέτες των χωρών-μελών (πλην του Μόντι της Ινδίας που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών), δηλαδή των Κίνας, Ινδίας, Ιράν, Ρωσίας, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Τατζικιστάν συν τους ηγέτες χωρών παρατηρητών, διαδραμάτισαν οι διμερείς συναντήσεις στο περιθώριo αυτής μεταξύ των Πούτιν και Ερντογάν (με καθεστώς παρατηρητή η νατοϊκή Τουρκία), αλλά και ανάμεσα στους Πούτιν και Σι.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όχι για προφανείς λόγους, συγκέντρωσε η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, αφού στην ατζέντα της βρέθηκε σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά η Ουκρανία, η συνεργασία για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου αλλά και για το σχεδιαζόμενο νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη, η αύξηση του τουρισμού από τη Ρωσία προς την Τουρκία, αλλά και η Συρία. Στο θέμα της Ουκρανίας η Τουρκία έχει προσπαθήσει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο, κάνοντας δουλειές για τη Μόσχα όπως η παράκαμψη των κυρώσεων, αλλά αναπτύσσοντας και drones σε ουκρανικό έδαφος.
Μετά τη συνάντηση έγινε γνωστό ότι ο Ερντογάν προσφέρθηκε για άλλη μια φορά να μεσολαβήσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αυτήν τη φορά για να τεθούν τα θεμέλια για τον τερματισμό του πολέμου. Επίσης έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε επίσημα τον Ρώσο ομόλογό του στην Αγκυρα. Αντίστοιχα, η Ρωσία σύμφωνα με δημοσιεύματα επαναβεβαίωσε τον ρόλο της ως μεσολαβήτριας στην επίλυση των διαφορών μεταξύ της Αγκυρας και του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ιδιαίτερη ένταση εκατέρωθεν των συνόρων Τουρκίας – Συρίας, δηλαδή τόσο στα εδάφη που έχουν καταλάβει οι τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία όσο και στον νότο της Τουρκίας, όπου τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκε πογκρόμ εναντίον Σύριων προσφύγων με αφορμή την κακοποίηση παιδιού από έναν Σύριο.
Θέλει να δει Μπάιντεν
Τα παραπάνω συνδυάζονται με το γεγονός ότι ο Ερντογάν θα βρεθεί τις επόμενες μέρες (ύστερα από μια στάση στο Αζερμπαϊτζάν για τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών) στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Ερντογάν θέλει να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, προφανώς για το θέμα των F-16 και όχι μόνο. Ο Ερντογάν, που επιδιώκει και παίζει ρόλο μπαλαντέρ στη διεθνή σκηνή, του επιτρέπει μέχρι τώρα να εφαρμόζει σε κάθε συνάντηση την τακτική «καζάν-καζάν», ήτοι win-win. Ομως η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τόσο στη Μέση Ανατολή, όπου η Γάζα αλλάζει τις ισορροπίες και η αμερικανική στήριξη στους Κούρδους στη Συρία συνεχίζεται, όσο και στο ουκρανικό δεν αποκλείεται να έχει κόστος για τον ίδιο και την Τουρκία, ιδιαίτερα αν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ η Δύση αποφασίσει, όπως αναμένεται, να τραβήξει περισσότερο το σκοινί στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Γι’ αυτό το «κλείσιμο» του θέματος της Συρίας με ομαλοποίηση των σχέσεων με το καθεστώς Ασαντ γίνεται τώρα κρίσιμης σημασίας. Θα επιτρέψει στην Τουρκία αλλά και τη Ρωσία να στρέψουν αλλού την προσοχή τους αλλά και πόρους, οι οποίοι μένουν κολλημένοι υποχρεωτικά σε μια παγωμένη σύγκρουση;
Διαβάστε επίσης:
Αντώνης Ρέμος: «Το σημαντικό στη ζωή είναι να έχεις φίλους, όχι λεφτά» (Video)
Θα υπάρξουν διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι ισχύει με την προειδοποίηση Κασσελάκη
Καιρός: Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Πού και για πόσο το θερμόμετρο θα δείχνει 40αρια (LIVE)
Τραγωδία στην Κάρπαθο: Νεκρή αθλήτρια που έπεσε από σκάφος σε ιστιοπλοϊκό αγώνα
Διακοπές στην Αλβανία: Ανεβαίνουν οι κρατήσεις από Έλληνες – Πόσο κοστίζει ένα τριήμερο