Βγενόπουλος-Σάλλας, δάνειζαν ο ένας τον άλλο και έτσι αγόραζαν τράπεζες, στο Documento που κυκλοφορεί την Κυριακή – Μαζί το HOTDOC και το Docville

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Βγενόπουλος στοιχειώνει τον Σάλλα. Σύμφωνα με απόρρητες εκθέσεις, ο Μιχάλης Σάλλας έγινε μεγαλομέτοχος της Πειραιώς με δάνειο 134 εκατ. ευρώ από τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Σε αντάλλαγμα η Πειραιώς του δάνεισε για τη δική του MIG

ΜΠΙΖΝΕΣ EN MARCHE: Το στοίχημα Τσίπρα για την οικονομική ανάπτυξη και τα deals με τους Γάλλους.

ΤτΕ:45 εκατομμύρια «καμπάνα» για τον Στουρνάρα. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων απαιτεί να πληρωθούν ανεξόφλητοι φόροι του 2008-2009 που αρνείται να καταβάλλει ο κεντρικός τραπεζίτης.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Έξι υποψήφιοι, τρία τα φαβορί για την κορυφή της ιεραρχίας της δικαιοσύνης

ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η selfie και η αγάπη για τα εξοπλιστικά. Μια φωτογραφία από έμπορο όπλων με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, ξύπνησε μνήμες σχετικά με φορτικές ερωτήσεις του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ για τα εξοπλιστικά

ΝΔ: Η… αρχόντισσα των δαχτυλιδιών και τα άσφαιρα πυρά του Κυριάκου κατά της οικογενειοκρατίας

ΤΥΦΩΝΑΣ ΙΡΜΑ: Το αληθινό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής

To HOTDOC

Με ένα αφιέρωμα στην Παιδεία κυκλοφορεί το HOTDOC, λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Γονείς και μαθητές εξακολουθούν να υπομένουν το μαρτύριο των εξετάσεων σε ένα τοπίο όπου το δημόσιο σχολείο εμφανίζεται ως παρίας και ανθεί η κερδοφόρα –υπολογίζεται σε δισ. ευρώ– παραπαιδεία. Όλοι είχαν στόχο να την πατάξουν αλλά, αντίθετα, την ενίσχυαν.

Στο τεύχος μέσα από ρεπορτάζ αλλά και άρθρα ακαδημαϊκών, καταγράφονται οι σημαντικότερες, αποκαλούμενες μεταρρυθμίσεις, οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, οι τάσεις που κυριάρχησαν από τη μεταπολίτευση στην εκπαιδευτική πολιτική και η «συνομιλία» της με την Ευρώπη κυρίως, όπου και ανήκει ως μέλος της ΕΕ, η οποία επίσης ασκεί πολιτική.

To Docville

Ο Τομ Κρουζ και ο Νταγκ Λίμαν, πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης αντίστοιχα της σούπερ περιπέτειας «American made», μιλούν για την εμπειρία των γυρισμάτων στην Κολομβία και την απίθανη πραγματική ιστορία του πιλότου Mπάρι Σιλς, που ήταν τσιράκι της CIA και του Πάμπλο Εσκομπάρ ταυτόχρονα.

-Το Documento βρέθηκε στο Κάσελ λίγο πριν από το κλείσιμο της έκθεσης documenta 14 και κάνει μια γρήγορη αποτίμηση ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης, το οποίο φέτος και για πρώτη φορά είχε και βάλει και την Αθήνα στο χάρτη με τις εκλεκτές συνεργασίες του.

39χρονος Ισλανδός συγγραφέας Εϊρικουρ Ερτν Νόρδνταλ θα μας απασχολεί για χρόνια. Από τις πρώτες παραγράφους του βιβλίου του «Το Κακό» ταράζει το μυαλό του αναγνώστη όχι μόνο με την επιλογή του θέματος, που αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και με το ιδιαίτερο στιλ γραφής που συνδυάζει τη σπιρτόζικη ματιά με τη γνώση της ιστορίας. Η Εμυ Ντούρου μίλησε μαζί του.

-Αφιέρωμα στη μαύρη επέτειο από το πραξικόπημα Πινοσέτ που σημαδεύτηκε από το θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε, πρώτου μαρξιστή προέδρου της Χιλής, μέσα από την δυναμική ματιά πέντε κλασικών πλέον ταινιών που ρίχνουν φως στην αποφράδα μέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973.

Πρέβεζα έγινε γνωστή από την αυτοκτονία του Κώστα Καρυωτάκη το 1928 και το ερωτικό σκάνδαλο του «αγίου» Πρεβέζηςτο 1978. Αργότερα κι από το θαυμάσιο ορειχάλκινο άγαλμα που βρέθηκε στα νερά της, τον Γελαστό Έφηβο. Ευκαιρία να ανακαλύψουμε και τις μυστικές ομορφιές της ιστορικής πόλης που μας εισάγει στον Αμβρακικό κόλπο. Η Μαρίνα Αγγελάκη αναλαμβάνει την ξενάγηση.

-Με αφορμή τη νέα ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου «Detroit», θυμόμαστε την εξέγερση στην καρδιά της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, που παραμένει επίκαιρη για αρκετούς λόγους. Ο πιο βασικός; Οι αιτίες του κοινωνικού αναβρασμού κάθε άλλο παρά έχουν εκλείψει.

Η βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα περνάει στα χέρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής, με στόχο να γίνει μουσείο και χώρος πολιτισμού. Τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου Αλέξανδρου της τέχνης, το όνομα Ιόλας ακόμη αποτελεί έναυσμα για δημιουργία και τέχνη και η περίφημη βίλα του γίνεται απλώς η αφορμή για να ξετυλίξουμε το νήμα μιας ζωής που μέσα της έκρυβε όλες τις ανθρώπινες αντιφάσεις.

-Το Documento μίλησε με τον συγγραφέα Στέφανο Μίλεση με αφορμή το βιβλίο βιβλίο του «Πειραϊκές ιστορίες του Μεσοπολέμου», στο οποίο περιέχονται περίπου εξήντα ιστορίες που δίνουν το προφίλ της πόλης κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη υποδέχεται το re:publica. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο για τον ψηφιακό πολιτισμό, τα media και το internet, με έδρα το Βερολίνο που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το re:publica ξεκίνησε το 2007 ως μια συνάντηση bloggers κι έκτοτε επεκτείνεται και ενισχύεται συνεχώς, φτάσει στο σημείο να δέχεται πάνω από 9.000 συμμετοχές, ανάμεσα στους οποίου ακτιβιστές και hackers μέχρι επιστήμονες, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες.