Βερολίνο: Κυρώσεις κατά της Άγκυρας επιδιώκουν Αθήνα και Λευκωσία

Βερολίνο: Κυρώσεις κατά της Άγκυρας επιδιώκουν Αθήνα και Λευκωσία

Δεν μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις στη Λευκορωσία και όχι στην Τουρκία, το μήνυμα Χριστοδουλίδη.

Με την Αθήνα και τη Λευκωσία να προσδοκούν το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που διεξάγεται στο Βερολίνο, να επιφέρει κυρώσεις και αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία -κάτι που επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας- ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι «διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης», μιλώντας για αρχές και αξίες που θα πρέπει να προστατευτούν σε ό,τι αφορά τις «παράνομες και προκλητικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «εναντίον δύο κρατών-μελών της ΕΕ, εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ».

«Η αλληλεγγύη της ΕΕ πρέπει να είναι αληθινή και ουσιαστική», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος απαντώντας εάν μπορεί η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας και όχι σε βάρος της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι η Λευκωσία δεν τάσσεται υπέρ της λογικής των «δύο μέτρων και δύο σταθμών»: «Μίλησα για αρχές και αξίες της ΕΕ και δεν υπάρχει ασάφεια σε ό,τι αφορά αυτές τις αρχές και τις αξίες. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπερασπιστούμε και την αξιοπιστία της ΕΕ», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, την τουρκική παραβατικότητα κατήγγειλε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, παράλληλα όμως θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Τονίστηκε δε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται συμπεριφορές που παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Συμμαχίας. Από την πλευρά του Στόλτενμπεργκ εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στο μεταξύ, ενώ ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, μάλλον κινήθηκε στη λογική των ίσων αποστάσεων, ο Αυστριακός ομόλογός του ανέφερε ότι είναι απολύτως ουσιώδες η ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Από την πλευρά πάντως του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εμφανίστηκε πιο φειδωλός στο θέμα των κυρώσεων. «Θα μιλήσουμε για πολύ σημαντικά θέματα, για τη Λευκορωσία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο… Όλοι περιμένουν να δουν τι θα προτείνουμε για τις κυρώσεις, θα το συζητήσουμε αυτό. Όπως ξέρετε, είναι μια άτυπη συνάντηση, δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις, μόνο πολιτικές προτάσεις που θα εξεταστούν αργότερα. Αλλά αυτή η συνάντηση είναι σημαντική διότι το επίπεδο των κυρώσεων, εναντίον ποιων θα επιβληθούν κυρώσεις, θα πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή», είπε.

Documento Newsletter