Βερναρδάκης: Μήνυμα κατά του σκοταδισμού η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού

Βερναρδάκης: Μήνυμα κατά του σκοταδισμού η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού

Η σημερινή συγκέντρωση είναι ένα μήνυμα δημοκρατικό, ένα προσκλητήριο δημοκρατικής ευθύνης, είναι μία ανοιχτή συγκέντρωση, χωρίς πολωτικές διαθέσεις, με διαθέσεις πολιτικών εξηγήσεων και με μία απόπειρα συμβολής στον εκδημοκρατισμό του δημόσιου διαλόγου, δήλωσε ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, υπουργός Επικρατείας, βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την ομιλία, με θέμα τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα πραγματοποιήσει απόψε ο πρωθυπουργός στο Παλαί ντε Σπορ.

«Το μήνυμα είναι ενότητα των δυνάμεων για μια νέα εποχή στην ανάπτυξη, στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, με μια πραγματικά δομημένη εθνική ενότητα απέναντι στον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση και με όρους ισότητας και αλληλεγγύης και στο εσωτερικό της χώρας και στο επίπεδο της συνεργασίας των λαών», υπογράμμισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στη αντισυγκέντρωση, που οργανώνουν ομάδες, οι οποίες αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βερναρδάκης παρατήρησε: «Ορθολογικά και γνωστικά δεν προκύπτει από πού αντλούν όλες αυτές οι περιφερειακές ομάδες τη δύναμή τους, πιστεύω ότι είναι άλλες οι αιτίες, άλλο το επίπεδο του προβλήματος, αλλά καταδικάζουμε τέτοιες συγκεντρώσεις, γιατί είναι αντισυγκεντρώσεις, είναι η φαλκίδευση του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών να εκφράζουν τη γνώμη τους, ακόμη κι αν είναι λάθος. Οι αντισυγκεντρώσεις είναι μία πρακτική, η οποία έρχεται από το παρελθόν και δυστυχώς θυμίζει μαύρες εποχές και μέρες. Εγώ, πιστεύω ότι δεν θα έχουν συμμετοχή, θα απομονωθούν […] και το μόνο που μένει στην ουσία είναι η δραστηριοποίηση περίπου 300 ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων στη Θεσσαλονίκη, που περιφέρουν την άγνοιά τους και τον εκφοβισμό τους στο διαδίκτυο. Δεν νομίζω ότι πρέπει να τους δώσουμε μεγαλύτερη έκταση».

«Εμείς», συνέχισε, «πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, να ενισχύσουμε τη δημοκρατία, τον διάλογο, να αφήσουμε όλες τις απόψεις να εκφραστούν στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής συνευθύνης», καθώς «η Δημοκρατία έχει την ανοχή να ακούει και να σέβεται όλες τις απόψεις, κάτι το οποίο μερίδα των αυτών των οργανωτών των αντισυγκεντρώσεων προφανώς δεν θα μάθει ποτέ».

Ερωτηθείς σχετικά με το περιεχόμενο των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ περί “μακεδονικής γλώσσας”, που προκάλεσαν αντιδράσεις στην ελληνική πλευρά, ο υπουργός διευκρίνισε: «Κι εμείς στέλνουμε τα μηνύματά μας, του επισημάνθηκε με πολύ έντονο τρόπο, ότι δεν συμβάλλει στη συμφωνία. Καταλαβαίνουμε για ποιους λόγους μπορεί να το κάνει -κι αυτός έχει τις δικές του ακραίες πιέσεις- αλλά προφανώς όμως ορισμένες φορές μπορεί να υπερβεί κάποιες διαχωριστικές γραμμές συνειλικρίνειας και συμφωνίας».

«Το γενικό ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα είναι μία μεγάλη χώρα, μια ισχυρή, δημοκρατική χώρα, μία οικονομικά πολύ πιο προηγμένη, με δυνατότητες ανάπτυξης και τέτοιου τύπου κινήσεις θα πρέπει να τις βλέπει με την ανοχή του δυνατού και όχι με την αδυναμία του φοβικού αδύνατου», είπε, εκτιμώντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές κατά κάποιον τρόπο τάσεις και στο εσωτερικό των Σκοπίων, τις ακραίες τάσεις εθνικιστικού παραληρήματος, αλλά εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από αυτούς, αντιθέτως πρέπει να ηγεμονεύσουμε σε μία ευρύτερη περιοχή με όρους ισοπολιτείας, ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης». Υπενθύμισε, δε, ότι «επιβάλλαμε με τη συμφωνία αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας μιας άλλης χώρας εν καιρώ ειρήνης» και «αυτό δεν είναι κάτι το οποίο συνηθίζεται, να αλλάζει κάποιος τον αυτοπροσδιορισμό του και το Σύνταγμά του».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ περί συναλλαγής της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους της και ανταλλαγής της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων, ο κ.Βερναρδάκης δήλωσε: «Ο Μητσοτάκης, ο οποίος είναι εναντίον της συμφωνίας και ο οποίος έχει δηλώσει ότι είτε θα την ακυρώσει, είτε δεν θα την επικυρώσει, στην ουσία, εφόσον υπάρχει μία συμφωνία ανταλλαγής με τις συντάξεις, θα κόψει τις συντάξεις. Αν το λέει σοβαρά- θέλω να πιστεύω ότι δεν το λέει σοβαρά και παρασύρεται από διάφορους συμβούλους του, οι οποίοι είναι ημιμαθείς και άπειροι και στην επικοινωνία και στην άσκηση της πολιτικής- αυτό σημαίνει ότι υπονοεί ότι θα έχουμε μείωση των συντάξεων. Γιατί, όταν κάνεις μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει αυτή τη συσχέτιση, δηλαδή Πρέσπες και συντάξεις, εφόσον αυτός είναι εναντίον της συμφωνίας, θα μειωθούν οι συντάξεις. Νομίζω ότι πρέπει να το πει καθαρά αυτό το πράγμα, αλλά βεβαίως δεν θα το πει ποτέ, γιατί νομίζω ότι είναι στα όρια της δημαγωγίας. Απαντήθηκε και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτή η ιστορία, είναι πολύ ενοχλημένοι στην Ευρώπη από όλη αυτή την αλαζονική και υπερβολική συμπεριφορά του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας».

«Το να υποκρύπτει κανείς κριτικές στην ελληνική κυβέρνηση επειδή σταμάτησε τη λιτότητα και παίρνει ένα- ένα πίσω τα μέτρα της δομικής λιτότητας , που χαρακτήρισαν τα τελευταία χρόνια την επιτροπεία, νομίζω ότι είναι τίτλος τιμής για την ελληνική κυβέρνηση και όχι κριτική» κατέληξε ο υπουργός.

Documento Newsletter