Βερναρδάκης: Κλείνουν μία-μία οι «offshore» πολιτικού χρήματος

Βερναρδάκης: Κλείνουν μία-μία οι «offshore» πολιτικού χρήματος

“Η ΝΔ δεν ζητάει εκλογές λόγω δημοσκοπήσεων, αλλά επειδή αποδομούνται οι κύκλοι επιρροής, σε περιπτώσεις όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Siemens, η Novartis. Αυτές οι «offshore» μία-μία κλείνουν, πολλά ακόμη θα δουν σύντομα το φως της δημοσιότητας”, είπε ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης

Μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη, ανέφερε πως «Υπάρχει ένα αφήγημα της ΝΔ που λέει ότι όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός, ήταν μία γραμμή λογικοφανής, τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο … Με τη συμφωνία του Eurogroup αποδομήθηκε πλήρως, καθώς αναγνωρίστηκε και από τα δεδομένα της Eurostat και της EE και από τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν πάρα πολύ καλή, γι’ αυτό και δέχθηκαν τη γενική πολιτική συμφωνία περί ουδέτερου δημοσιονομικού αποτελέσματος», είπε ο κ.Βερναρδάκης. «Άρα, αυτό που λεγόταν ότι “όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μεγαλώνει ο λογαριασμός” είναι ένας μύθος νεοδημοκρατικός, μύθος του νεοφιλελεύθερου».

Υπάρχουν δύο εκδοχές, ως ερμηνεία του γιατί δεν κλείνει η αξιολόγηση, κατά τον κ. Βερναρδάκη. «Η μία είναι ότι θα μπορούσε να κλείσει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεχόταν τα πάντα. Προφανώς, αν η ελληνική κυβέρνηση καταφύγει αύριο σε ένα σχέδιο που λέει “κάνω 30% τις ομαδικές απολύσεις, δεν θέλω ποτέ ξανά να υπογραφούν συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα κλείνω όλα, τα αφορολόγητα κτλ”, προφανώς θα κλείσεις και μία αξιολόγηση … Υπάρχει ένα πολιτικό όριο, ότι αν είναι να βγεις από την κρίση πρέπει να βγεις με την κοινωνία όρθια, αλλιώς δεν έχει νόημα. Το άλλο είναι μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

«Στην ουσία, η ΝΔ θέλει να καλύψει πίσω από ένα τέταρτο μνημόνιο το πραγματικό της πρόγραμμα, δεν την ενδιαφέρει καμία διαπραγμάτευση … το καλλιεργεί παράγοντας μία σαφή κινδυνολογία, γιατί δεν θέλει να πει ότι το πραγματικό της πρόγραμμα είναι μία ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική, λιγότερο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, απασχολησιμότητα και όχι εργασιακές σχέσεις, είναι ένα σχέδιο αναπτυξιακό που επειδή δεν μπορεί να περάσει και να εγκριθεί ως τέτοιο, προσπαθεί να το καλύψει μέσα από τις διαδικασίες του τέταρτου -τάχα μου- μνημονίου», όπως είπε.

Μάλιστα, σημείωσε μία «άλλη διάσταση του κομματικού και πολιτικού ανταγωνισμού», στην χώρα μας, καθώς ενοχλεί, «ανεξαρτήτως διαπραγμάτευσης και οικονομικών στοιχείων της αξιολόγησης, η παραμονή μίας κυβέρνησης που αποδομεί καθημερινά δίκτυα πελατειακά και ιδιοποίησης κοινωνικού πλούτου, της διαπλοκής και της διαφθοράς στο Δημόσιο, της σχέσης ενός κακού Δημοσίου με έναν κάκιστο ιδιωτικό τομέα».

«Αυτό γύρναγε ως πολιτικό χρήμα στα κόμματα εξουσίας … όπως το 2% της Siemens στην Ελλάδα πήγαινε στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων … αυτή η ιστορία εκτείνεται από τις εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας ως τη Siemens και τη Novarttis … όσο μία κυβέρνηση ή ένα πολιτικό προσωπικό δεν είναι μπλεγμένο σε αυτή την ιστορία και θέλει να αγγίξει αυτό το θέμα, να το καθαρίσει, αποδομούνται τέτοιες σχέσεις μέσα στο κράτος», τόνισε ο υπουργός.

Όπως υπογράμμισε, «ο βασικός λόγος που θέλει εκλογές η ΝΔ δεν είναι ότι προηγείται … αλλά διότι αποδομούνται οι κύκλοι επιρροής, όπως έδειξε και η συζήτηση Πολάκη-Γεωργιάδη στη Βουλή, για το ΚΕΕΛΠΝΟ, την offshore του Δημοσίου … και είναι και άλλες. Αυτές οι offshore μία-μία κλείνουν, οι μηχανισμοί αναπαραγωγής πολιτικού χρήματος. Αυτό είναι ο μεγάλος φόβος της ΝΔ. Δεν θα μαθαίναμε ποτέ ότι ο αρχηγός της ΝΔ είναι εκτεθειμένος στο πόθεν έσχες, εάν είχαμε άλλη κυβέρνηση, ποτέ δεν θα μαθαίναμε για το ΚΕΕΛΠΟ, τη Novartis, πολλά ακόμη που δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, αλλά θα το δουν σύντομα», εκτίμησε.

Καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ της διαπλοκής και της διαφθοράς

Για τις πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο κ.Βερναρδάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα με αυτό το ΠΑΣΟΚ, με αυτή τη μορφή κόμματος που γέννησε η διαπλοκή και η εκτεταμένη διαφθορά και σε πολύ μεγάλο βαθμό τη συντήρησε ή και δημιούργησε το ίδιο».

Προσέθεσε ωστόσο ότι «δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την άλλη διάσταση, την ευρύτερη συζήτηση για τη σοσιαλδημοκρατία. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κατάλαβε ότι η σύμπλευση με το νεοφιλελευθερισμό την οδηγεί στην μαζική καταστροφή, είναι το αποτέλεσμα 20ετούς εμπειρίας, από κόμματα που είχαν κάνει αυτή τη μεταστροφή για ιδεολογικούς λόγους, με την ένταξη στο κράτος. Στην Ελλάδα τα φαινόμενα διαφθοράς ήταν πολύ σημαντικά, αυτός είναι ο λόγος που και η ίδια η ΝΔ επί Καραμανλή σήκωσε τόσο πολύ το θέμα του “καθεστώτος ΠΑΣΟΚ” όπως το έλεγε».

Στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης αφωνία των συνδικάτων

«Ενώ στην Ευρώπη ανοίγει μία συζήτηση για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας και γίνονται δειλές κινήσεις προς την αναζήτηση της χαμένης κοινωνικής και εργατικής της ταυτότητας, στην Ελλάδα δεν γίνεται καμία τέτοια. Το κοινωνικό ζήτημα της χώρας, με ποιον μπορείς να πετύχεις ανάπτυξη, ποιου τα συμφέροντα πρέπει να εξυπηρετήσεις, μεγάλες τομές όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αίφνης δεν ακούμε τίποτε όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τη ΓΣΕΕ ή την ΑΔΕΔΥ … για πρώτη φορά έχουμε συνδικάτα που δεν είναι συνδικάτα αλλά μηχανισμοί ιδιοποίησης πολιτικών και συνδικαλιστικών πόρων», συνέχισε ο κ.Βερναρδάκης. «Αυτό το φαινόμενο είναι ελληνικό όχι ευρωπαϊκό. Έρχονται τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και λένε ότι είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης αφωνία των συνδικάτων».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί με όποιον μπει στον κόπο να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν συμβάλλει … αν ξαναμπεί στη λογική ότι πρέπει να ξαναδεί το κοινωνικό πρόβλημα και να τοποθετηθεί επ’ αυτού, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει πίσω τα πρόσωπα που ταυτίστηκαν με το νεοφιλελευθερισμό του, δεν μπορεί με τα ίδια πρόσωπα να ασκείς άλλη πολιτική», όπως είπε.

«Θα έχουμε καλά νέα»

Για την διαπραγμάτευση, προέβλεψε εξάλλου ότι «στο τέλος θα έχουμε καλά νέα με την αξιολόγηση … δεν ξέρω πότε θα γίνει, θα γίνει όμως σίγουρα. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να γίνει όσο γίνεται συντομότερα και είναι και εφικτό. Η αντικειμενική εικόνα αυτό λέει», σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα ανέκαθεν ήταν οι ισορροπίες μεταξύ των δανειστών».

«Αυτή τη στιγμή γίνεται μία τεχνική αποτύπωση της συμφωνίας του Eurogroup, που υποκρύπτει πολιτικές, και ξαναφέρνει στην επιφάνεια ενδεχόμενες αντιρρήσεις, αλλά πάντα στο τεχνικό επίπεδο, την κοστολόγηση μέτρων και αντίμετρων που προτείνει η μία και η άλλη πλευρά, είναι η λεπτομερής καταγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο … Η πολιτική συμφωνία υπάρχει, δεν τίθεται ούτε σε αμφισβήτηση ούτε σε διαπραγμάτευση, πάμε στα ψιλά γράμματα, τις λεπτομέρειες όπου πολλές φορές ο διάβολος κρύβεται εκεί, δεν είναι αμελητέας σημασίας, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι στο γενικό επίπεδο αυτή τη στιγμή γίνεται τεχνική διαπραγμάτευση για την πολιτική συμφωνία που έγινε».

«Όλοι θέλουν το καλό το δικό τους, ελάχιστα τους ενδιαφέρει το καλό του άλλου, αυτό είναι δεδομένου», αλλά «με τις αλληλοεξαρτήσεις που έχουν δημιουργηθεί το καλό του ενός εξαρτάται από το καλό του άλλου. Από αυτό το πλέγμα των αντιφάσεων παράγονται και τα προβλήματα ή οι λύσεις, εκεί βρισκόμαστε. Η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ μεγάλη δομική κρίση, κρίση του μοντέλου της, των οικονομιών της, κοινωνική, πολιτικών ισορροπιών», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας.

«Τα εργαλεία της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές κυβερνήσεις, αποσταθεροποιούνται, με εκλογές, αλλαγές συνθηκών, αυτά που πριν έξι μήνες ήταν δεδομένα και σταθερές, τώρα δεν είναι … η αλλαγή στις ΗΠΑ έχει επηρεάσει πάρα πολύ, η άνοδος της άκρας δεξιάς επίσης μπαίνει στην εξίσωση πολύ σοβαρά. Το τυπικώς νεοφιλελεύθερο μοντέλο δεν φαίνεται να κυριαρχεί σε καμία από τις βασικές χώρες της ΕΕ ως στάση. Στις γερμανικές εκλογές όπως φαίνεται θα υποστεί ήττα, έστω και παράγοντας αντιφατικά αποτελέσματα. Και στην Ιταλία συμβαίνει αυτό και στη Γαλλία και στην Ολλανδία. Η σταθερά που είχαμε, τα κόμματα του νεοφιλελευθερισμού, αυτή τη στιγμή δεν είναι σταθερά» πλέον.

Η συγκυρία αυτή «μας ευνοεί, πρέπει να αναθεωρηθούν μεταβλητές της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και ταυτόχρονα να ληφθεί υπόψιν η μεγαλύτερη συλλογικότητα. Οι αντιευρωπαϊκές γραμμές που θα ορίσουν την πολιτική των ΗΠΑ είναι επίσης από τους λόγους αναμένεται να ενισχύσουν την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον … η πολιτική και η πάλη των τάξεων έχει περισσότερες πονηριές … πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τους επόμενους μήνες».

Ετικέτες

Documento Newsletter