Αναθεώρηση Συντάγματος, λέει η Φώφη – ακατάλληλο το πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον, λέει ο Βενιζέλος! Άλλη μία διαφοροποίηση μεταξύ της νυν και του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ προέκυψε, αυτή τη φορά με αφορμή την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για αναθεώρηση του Συντάγματος και αιτία τον «ανένδοτο» που έχει κηρύξει ο προκάτοχός της κατά της κυβέρνησης.
Όπως είναι γνωστό, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είχε διατυπώσει δημόσια τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επικεντρώνοντας σε ορισμένες βασικές αλλαγές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, τη διασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου, την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών με κατάργηση της ασυλίας κ.ά.
Σήμερα, λοιπόν, η κυρία Γεννηματά απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς (εκτός της Χρυσής Αυγής), σχετικά με την αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Την ίδια ημέρα, όμως, δημοσιεύθηκε στα «Νέα» άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Σύνταγμα χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει».
Ο κ. Βενιζέλος, παίρνοντας προφανέστατα ως αφορμή την υπόθεση Novartis, στη δικογραφία της οποίας περιλαμβάνεται και το δικό του όνομα, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει πολιτικό και θεσμικό περιβάλλον κατάλληλο για αναθεώρηση, όταν το κύριο πρόβλημα είναι ο εκβιασμός των θεσμών, η έκπτωση των εγγυήσεων του κράτους δικαίου, η καταρράκωση της διάκρισης των εξουσιών, η προσβολή της εξωτερικής και εσωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης». Και προσθέτει πως… «ειλικρινά» δεν αντιλαμβάνεται «με ποιο τρόπο θα κινηθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος (απαιτούνται βεβαίως πενήντα βουλευτές) και θα επιδιωχθεί ένα μίνιμουμ θεσμικής συναίνεσης μακράς πνοής με την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που κατηγορείται – και ορθά – από το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για βαριά και συστηματική προσβολή των θεσμών»…
Όσο για την πρόταση της παράταξης, στην οποία, τυπικά, ανήκει ακόμα, ούτε λίγο – ούτε πολύ την χαρακτηρίζει ως «ανυποψίαστη και τελικά ανιστόρητη»! Και αυτό, επειδή όπως επισημαίνει στο άρθρο του μπορεί πριν μερικούς μήνες να γινόντουσαν παρόμοιες συζητήσεις «ή να ήταν ακόμη ανοικτά ορισμένα ερωτήματα για τις επιλογές της κυβέρνησης. Τώρα όμως», όπως εξηγεί, «κυριαρχεί η κυβερνητική σκευωρία κατά των θεσμών». Και μιλώντας για την δημοκρατική αντιπολίτευση, καταλήγει: «Σημαία της δημοκρατικής αντιπολίτευσης είναι η επιτακτική ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του Συντάγματος, όχι η ανυποψίαστη και τελικά ανιστόρητη συζήτηση περί αναθεώρησης, πίσω από την οποία θα έρθει να κρύψει τις συνταγματικές της ανομίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»!