Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κλείστηκε συμφωνία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) για να διανεμηθεί «ανθρωπιστική βοήθεια» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.
Η κυβέρνηση και η ΔΕΕΣ συμφώνησαν να «συνεργαστούν με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ για χορηγηθεί όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια είναι δυνατόν» στη Βενεζουέλα, ανέφερε ο σοσιαλιστής πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ο Μαδούρο, ο οποίος ως τώρα διέψευδε ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα αποτελούσε ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε πως η συνεργασία αυτή θα γίνει χωρίς «ανάρμοστη πολιτικοποίηση», υπό συνθήκες «νομιμότητας» και «σεβασμού».
Ο αρχηγός του κράτους έκανε την ανακοίνωση αυτή έπειτα από την πολυήμερη επίσκεψη που έκανε στη Βενεζουέλα αντιπροσωπεία της ΔΕΕΣ υπό τον πρόεδρο της οργάνωσης Πέτερ Μάουρερ. Ο Μαδούρο συναντήθηκε με τον Μάουρερ προχθές Τρίτη.
Την 23η Φεβρουαρίου, υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο πάνω από 50 κυβερνήσεις κρατών μελών του ΟΗΕ, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, αποπειράθηκαν να παραλάβουν και να μεταφέρουν στη Βενεζουέλα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλε η Ουάσινγκτον και είχε αποθηκευτεί σε γειτονικές χώρες, στην Κολομβία, στη Βραζιλία και στο ολλανδικό νησί Κουρασάο.
Τα φορτηγά με είδη πρώτης ανάγκης όμως δεν κατάφεραν να περάσουν λόγω του αποκλεισμού των συνόρων που διέταξε η κυβέρνηση. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλές εκατοντάδες τραυματίστηκαν στα επεισόδια εκείνης της ημέρας.
Ο πρόεδρος Μαδούρο είχε καταγγείλει αυτή την επιχείρηση, στην οποία είχε διακρίνει ένα πρόσχημα για να αρχίσει αμερικανική στρατιωτική επέμβαση.
Η Βενεζουέλα ήδη δέχεται «αλληλεγγύη, υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια» από την Ινδία, την Κίνα, τη Ρωσία και την Τουρκία, υπενθύμισε οι Μαδούρο, αναφερόμενος σε ορισμένους από τους βασικούς συμμάχους της κυβέρνησής του.
Κατά τον ΟΗΕ, σχεδόν το ένα τέταρτο από τα 30 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με έκθεσή του, περίπου 3,7 εκατομμύρια πολίτες της χώρας πάσχουν από υποσιτισμό και τουλάχιστον το 22% των παιδιών κάτω των πέντε ετών υφίστανται χρόνιο υποσιτισμό.
Σε ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, η ΔΕΕΣ εξέφραζε «ανησυχία για τις σοβαρές συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης στους πολίτες της Βενεζουέλας, ιδιαίτερα όσους δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες».