Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ για πραξικόπημα

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ για πραξικόπημα

Λίγες ώρες πριν οι αντίπαλοι και οι υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο συναντηθούν στους δρόμους του Καράκας, ο πρόεδρος της χώρας επανέλαβε τις κατηγορίες περί πραξικοπήματος, καταφερόμενος ειδικά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσαν τον πράσινο φως και την έγκρισή τους για μία επονείδιστη πραξικοπηματική διαδικασία εν όψει μίας επέμβασης στην Βενεζουέλα», δήλωσε ο Μαδούρο χθες το βράδυ από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Η καταγγελία ακολούθησε την δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρκ Τόνερ, ο οποίος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις αρχές του Καράκας καλώντας τις να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες τραυματισθεί στο κύμα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων και η αντιπολίτευση καταγγέλλει την καταστολή την οποία εφαρμόζουν οι δυνάμεις ασφαλείας που έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 200 συλλήψεις.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες το βράδυ ότι ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος του κοινοβουλίου, στο οποίο την συντριπτική πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση από το 2015, θα πρέπει να διωχθεί για «έκκληση για πραξικόπημα»: «Αυτό που έκανε σήμερα ο Μπόρχες συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και γι΄αυτό θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

Ανησυχία στην Λατινική Αμερική

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να παραμείνουν «πιστές» στο Σύνταγμα επιτρέποντας στους διαδηλωτές να πορευθούν σήμερα ειρηνικά, κάνοντας αναφορά στην «άνευ όρων πίστη» στον Νικολάς Μαδούρο την οποία διατυμπάνισε την δευτέρα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Αμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες.

Δίνοντας την διαβεβαίωση ότι δεν καλεί ούτε σε «ανταρσία», ούτε σε «πραξικόπημα», ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ζήτησε από τους στρατιωτικούς να σταματήσουν τις καταχρήσεις εξουσίας και την καταστολή.

Για τους αντιτσαβιστές που ετοιμάζουν για σήμερα «την μητέρα όλων των διαδηλώσεων», θα είναι η έκτη κινητοποίηση από τις αρχές του Απριλίου με αίτημα την διενέργεια πρόωρων εκλογών και για την υπεράσπιση του κοινοβουλίου.

Κατά την διάρκεια του προηγουμένου κύματος αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων το 2014, είχαν σκοτωθεί 43 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Η αντιπολίτευση έχει προκαθορίσει 26 σημεία προσυγκέντρωσης για την σημερινή διαδήλωση, που θα έχει ως στόχο να φθάσει μέχρι τα γραφεία του Υπερασπιστή του Λαού,που βρίσκονται στο κέντρο του Καράκας και θεωρούνται τσαβικό οχυρό.

Οι αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουν στους διαδηλωτές να φθάσουν μέχρι την ζώνη αυτήν, όπου θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση των υποστηρικτών του Μαδούρο.

«Ολο το Καράκας θα καταληφθεί από τις επαναστατικές δυνάμεις, μην μας το χαλάσετε», δήλωσε ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, ένα από τα πανίσχυρα στελέχη του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι ενθαρρύνει τη βία στους δρόμους για να προκαλέσει πραξικόπημα.

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Φρέντι Γκεβάρα κάλεσε τους διαδηλωτές «να πλημμυρίσουν τους δρόμους για να πουν στον Μαδούρο ότι δεν θα επιτρέψουμε μία δικτατορία».

Κατά την διάρκεια των προηγούμενων διαδηλώσεων, η έκρηξη βίας προκλήθηκε από τις απόπειρες των δυνάμεων της τάξης να μπλοκάρουν την πορεία των διαδηλωτών.

Ανήσυχες, ένδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν την Δευτέρα από το Καράκας «να εγγυηθεί» το δικαίωμα της ειρηνικής διαμαρτυρίας , μία έκκληση που θεωρήθηκε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «χονδροειδής ανάμειξη» στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Ο πρόεδρος της γειτονικής Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος εξέφρασε την σοβαρή του ανησυχία ζητώντας «σύνεση» από την Βενεζουέλα.

«Ξένη επέμβαση»

Όμως ο Νικολάς Μαδούρο δεν μοιάζει έτοιμος για κατευνασμό της κατάστασης: αφού ανακοίνωσε την ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους εν όψει των διαδηλώσεων, έδωσε εντολή για την ενίσχυση των πολιτοφυλακών στις 500.000 μέλη «με ένα τουφέκι για το κάθε ένα» εν όψει ενδεχόμενης «ξένης επέμβασης».

Το κύμα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την 1η Απριλίου μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αναλάβει τις εξουσίες του Κοινοβουλίου, προκαλώντας διπλωματική κατακραυγή για να υπαναχωρήσει 48 ώρες αργότερα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά παραδόξως το επεισόδιο αυτό την ενίσχυσε συμβάλλοντας στο ξεπέρασμα των εσωτερικών διαφωνιών των τελευταίων μηνών και επιτρέποντας της να ηγηθεί του κινήματος διαμαρτυρίας.

«Η αντιπολίτευση είναι περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ, Είναι πιθανόν ότι η (σημερινή) διαδήλωση θα είναι η μεγαλύτερη κατά του τσαβισμού. Αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις συνέπειες που θα έχει » στη συνέχεια, δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Λουίς Βίκτορ Βισέντε Λεόν.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν ότι η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια κατευνασμού, θα ανακοινώσει σύντομα την ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών, τις οποίες αναβάλλει από το 2016. Ομως η αντιπολίτευση απαιτεί πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση αποτελεί σε κάθε περίπτωση απειλή για τον Νικολάς Μαδούρο, του οποίου την αποχώρηση από την εξουσία ζητούν επτά στους δέκα Βενεζουελάνους, που βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας από την οικονομική κρίση που αδειάζει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και εκτοξεύει τον πληθωρισμό που αναμένεται να φθάσει στο 720,5% στο τέλος του 2017, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter