Βελτίωση της Επιστρεπτέας για να σωθεί ο εορταστικός τζίρος

Βελτίωση της Επιστρεπτέας για να σωθεί ο εορταστικός τζίρος

Το βαθύ άγχος της κυβέρνησης για το χρήμα που θα λείψει από την χριστουγεννιάτικη αγορά έχει μια θετική συνέπεια: την βελτίωση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των αυταπασχολουμένων, με τον τέταρτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να είναι ιδιαίτερα ανήσυχο για το μέγεθος της ύφεσης που θα προκαλέσει το παρόν lock down καθώς και για το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση των περιοριστικών μέτρων ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Αν γίνει αυτό, ο εορταστικός τζίρος της αγοράς που υπολογίζεται στα 2.5 με 3 δις ευρώ, και έχει ζωτική σημασία για τη επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, ιδίως στο λιανεμπόριο και την εστίαση, θα βουλιάξει.

Για να σώσει λοιπόν ό,τι είναι εφικτό, τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που λαμβάνει το μήνα Νοέμβριο είναι πιο γενναιόδωρα, συγκριτικά με τις «τσιγκούνικες» προσεγγίσεις της περασμένης άνοιξης.

Πρώτα ανακοινώθηκε η αύξηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων που οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή, από τα 534 ευρώ μηνιαίως, σε 800 ευρώ μηνιαίως. Και χτες εκδόθηκε η ΚΥΑ για τον τέταρτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, το βασικό μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, που σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις, έχει δύο σημαντικές βελτιώσεις.

50% δωρεάν χρήμα

Η πρώτη βελτίωση είναι ότι το 50% της ενίσχυσης είναι δωρεάν χρήμα χωρίς υποχρέωση επιστροφής, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις δικαιούχοι δεν θα πειράξουν τις θέσεις εργασίας ως τις 31` Μαρτίου 2021. Για το υπόλοιπο 50% της ενίσχυσης, παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος ως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, και από τον Ιανουάριο του 2022 αρχίζει η υποχρέωση επιστροφής του, σε έως 40 μηνιαίες δόσεις, με προνομιακό επιτόκιο 0.83%. Αυτό είναι κάτι πολύ καλύτερο από ό,τι θα έδινε η όποια ελληνική τράπεζα.

Η δεύτερη βελτίωση είναι ότι η ενίσχυση θα δοθεί σε όλους, δηλαδή όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων, είτε απασχολούν είτε όχι εργαζομένους, είτε έχουν ταμειακή μηχανή είτε όχι, συνεπώς και στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους του προγράμματος (μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ή επιχείρηση που ανέστειλε τη δραστηριότητά της με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως μείωσης τζίρου).

Θα ενισχυθούν όλοι

Τα ποσά της στήριξης ξεκινούν από 1.000 ευρώ για ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και κλιμακώνονται ανάλογα με ένα μαθηματικό τύπο, που λαμβάνει υπόψη του τον αριθμό των εργαζομένων και διάφορα άλλα κριτήρια: για παράδειγμα, λαμβάνουν 4.000 ευρώ οι επιχειρήσεις με 1-5 εργαζόμενους, 8.000 ευρώ οι επιχειρήσεις με 6 ως 20 εργαζόμενους, 15.000 ευρώ οι επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους και 30.000 ευρώ οι επιχειρήσεις με πάνω από 60 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με παράγοντες του επιχειρείν, τα λεφτά αυτά είναι λίγα και δεν καλύπτουν το ποσό ρευστότητας που λείπει από την αγορά. Είναι σημαντικό όμως το ότι για πρώτη φορά θα τα πάρουν όλοι, επιχειρηματίες και αυταπασχολούμενοι, καθώς και το ότι το ήμισυ της ενίσχυσης είναι δωρεάν χρήμα. Δύο ακόμη θετικές αλλαγές (για να σωθεί κάτι από τον εορταστικό τζίρο) είναι ότι ο τέταρτος κύκλος Επιστρεπτέας θα πληρωθεί με εξαιρετικά ταχύρρυθμες διαδικασίες έως τα τέλη Νοεμβρίου, και ότι οι θετικές αλλαγές θα ισχύσουν και για τον Πέμπτο Κύκλο, που θα ανοίξει το Δεκέμβριο για να καλύψει τις απώλειες τζίρου από το lock down του Νοεμβρίου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter