BBC: Τι σηματοδοτεί η δολοφονία Χανίγιε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Για μία σημαντική και επικίνδυνη εξέλιξη που θα ανανεώσει τους φόβους για κλιμάκωσης της βίας στη Μέση Ανατολή, κάνει λόγο ο ανταποκριτής του BBC στη Μέση Ανατολή, Hugo Bachega, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη.

Η Χαμάς λέει ότι ήταν στόχος του Ισραήλ, το οποίο ακόμη δεν έχει προβεί σε σχόλιο.

Η επίθεση έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό, πλήττοντας τη βάση της λιβανέζικης πολιτοφυλακής και της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε τον ανώτερο διοικητή Φουάντ Σουκρ, περιγράφοντάς τον ως το δεξί χέρι του ηγέτη της Χεζμπολάχ, αν και η Χεζμπολάχ δεν το έχει επιβεβαιώσει ακόμη.

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η Χεζμπολάχ, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει 150.000 πυραύλους και ρουκέτες. Η στοχοποίηση μιας προσωπικότητας υψηλού προφίλ στο προπύργιό της μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική πρόκληση και η αντίδραση είναι σχεδόν αναπόφευκτη σύμφωνα με το BBC.

Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ περιοριζόταν σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι ότι οι μάχες θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε μια μεγάλη σύγκρουση και να εμπλακούν κι άλλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χεζμπολάχ έχουν δηλώσει ότι είναι απρόθυμοι να εμπλακούν σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Λίβανο, το Ισραήλ και την περιοχή στο σύνολό της.

Δείτε επίσης:

Θρίλερ στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγιε: Τρόμος για γενίκευση της σύρραξης

Όταν ο Χανίγιε της Χαμάς έδωσε συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη (Video)

Ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγιε που δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη – Από την Πρώτη Ιντιφάντα, στην ηγεσία της Χαμάς

Ισμαήλ Χανίγιε: Το Ιράν «διενεργεί έρευνα για τη δολοφονία του» – «Δειλή πράξη που δεν θα μείνει ατιμώρητη» λέει η Χαμάς

Η Τουρκία καταδικάζει την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε – «Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν στοχεύει στην ειρήνη»

Ραγδαίες εξελίξεις: Δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο ηγέτης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε

Ετικέτες