BBC: Η ελληνική ακτοφυλακή πέταξε στη θάλασσα μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες

Για μία ακόμη φορά διασύρεται η χώρα και οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς σύμφωνα με άρθρο του BBC που αναφέρεται σε μαρτυρίες, η ελληνική ακτοφυλακή ευθύνεται για το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών.

Αν και η ελληνική ακτοφυλακή απορρίπτει της κατηγορίες, το BBC αναφέρεται σε κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες εξαναγκάστηκαν είτε να βγουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα είτε τους προωθήσουν και πάλι προς τη θάλασσα αφού είχαν φτάσει σε ελληνικά νησιά.

Το άρθρο αναφέρεται και σε συγκεκριμένη περίπτωση εννέα μεταναστών που βρήκαν το θάνατο όταν 40 μετανάστες εξαναγκάστηκαν να βγουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σημειώνει επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται εδώ και καιρό για επαναπροωθήσεις προσφύγων προς την Τουρκία, κάτι παράνομο σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως αναφέρεται μελετήθηκαν συνολικά 15 σχετικά περιστατικά  από τον Μάιο του 2020 με συνολικά 43 θανάτους.

Μεταξύ αυτών και μία περιγραφή που το BBC χαρακτηρίζει ως μία από τις πιο ανατριχιαστικές περιγραφές. Πρόκειται για την περιγραφή ενός άνδρα από το  Καμερούν, ο οποίος λέει ότι κυνηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές μετά την αποβίβασή του στο νησί της Σάμου τον Σεπτέμβριο του 2021. «Όπως όλοι οι άνθρωποι από τους οποίους πήραμε συνέντευξη, είπε ότι σχεδίαζε να καταγραφεί σε ελληνικό έδαφος ως αιτών άσυλο», λέει το ρεπορτάζ.

«Είχαμε μόλις αγκυροβολήσει και η αστυνομία ήρθε από πίσω», μας είπε. «Υπήρχαν δύο αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα και άλλοι τρεις με πολιτικά ρούχα. Ήταν καλυμμένοι, μπορούσες να δεις μόνο τα μάτια τους».

Ο ίδιος και δύο άλλοι – ένας άλλος από το Καμερούν και ένας άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού – μεταφέρθηκαν σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, είπε, όπου τα γεγονότα πήραν τρομακτική τροπή.

«Ξεκίνησαν με τον  (άλλον) Καμερουνέζο. Τον έριξαν στο νερό. Ο άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού είπε: «Σώστε με, δεν θέλω να πεθάνω… Και τελικά μόνο το χέρι του ήταν πάνω από το νερό, και το σώμα του ήταν κάτω. «Σιγά-σιγά το χέρι του γλίστρησε κάτω και το νερό τον τύλιξε». Ο συνεντευξιαζόμενος λέει ότι οι απαγωγείς του τον χτύπησαν.

«Γροθιές έπεφταν βροχή στο κεφάλι μου. Ήταν σαν να γρονθοκοπούσαν ένα ζώο». Και μετά λέει ότι τον έσπρωξαν, επίσης, στο νερό – χωρίς σωσίβιο. Ήταν σε θέση να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, αλλά τα σώματα των άλλων δύο ανασύρθηκαν στις τουρκικές ακτές. Οι δικηγόροι του επιζώντος απαιτούν από τις ελληνικές αρχές να ανοίξουν μια υπόθεση διπλής δολοφονίας.

Διαβάστε επίσης:

Greek Mafia: Βόμβες για Θεοδωρικάκο, Μητσοτάκη

Ο Μητσοτάκης φοβάται πλέον και τον ίσκιο του

Κασσελάκης: Θέλει αυτόνομη πορεία, αλλά…

Κωνσταντινόπουλος: Δεν «πάμε μπροστά» με Ανδρουλάκη – Μακάρι να κατέβει ο Χάρης Δούκας (Video)

Η φον ντερ Λάιεν θάβει έκθεση για το Κράτος Δικαίου στην Ιταλία επιδιώκοντας την ψήφο της Μελόνι

Γεράκια και παζάρια στην ΕΕ – Η περίπλοκη εξίσωση μετά τις ευρωεκλογές

Στον ανακριτή ο γνωστός ποινικολόγος που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία (Video)

Καιρός: Έρχεται νέο κύμα ζέστης – Θερμοκρασίες έως και 40 βαθμούς Κελσίου (LIVE)

Παγκράτι: Εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός σε είσοδο πολυκατοικίας – Προκλήθηκαν υλικές ζημιές