BBC για σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Είναι η αρχή ενός ευρύτερου πολέμου;

BBC για σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Είναι η αρχή ενός ευρύτερου πολέμου;

Είναι η αρχή ενός ευρύτερου πολέμου; Το ερώτημα αυτό θέτει o συντάκτης του BBC στην Ιερουσαλήμ, Φρανκ Γκάρτνερ, μετά τη σημερινή δύσκολη ημέρα για τη Μέση Ανατολή, και την επίθεση με εκατοντάδες ρουκέτες Κατιούσα και drones της Χεζμπολάχ στην ισραηλινή επικράτεια και την απάντηση του Ισραήλ με δεκάδες επιδρομές των μαχητικών αεροσκαφών του σε περιοχές του Λιβάνου με έναν τουλάχιστον νεκρό.

Η απάντηση είναι: «Όχι απαραίτητα, αλλά είναι μια σοβαρή και επικίνδυνη κλιμάκωση».

Το BBC επισημαίνει πως και οι δύο πλευρές – Ισραήλ και Χεζμπολάχ – ισχυρίζονται ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις αποστολές τους τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι ανέπτυξε περίπου 100 αεροσκάφη για να χτυπήσει 40 θέσεις εκτόξευσης στο νότιο Λίβανο, καταστρέφοντας «χιλιάδες κάννες εκτοξευτή ρουκετών της Χεζμπολάχ που στοχεύουν στο βόρειο και κεντρικό Ισραήλ».

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι «ολοκλήρωσε την πρώτη φάση» μιας επιχείρησης για να εκδικηθεί τον θάνατο του ανώτερου διοικητή της Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό. Η Χεζμπολάχ, η οποία έχει περάσει μήνες χαρτογραφώντας και συλλέγοντας πληροφορίες για στόχους εντός του Ισραήλ, λέει ότι έπληξε 11 ισραηλινές βάσεις σε ένα κύμα εκτοξεύσεων πυραύλων κατιούσα.

Καμία πλευρά δεν θέλει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, ο οποίος θα κινδύνευε να παρασυρθεί τόσο στο Ιράν όσο και στις ΗΠΑ, εκτιμά το BBC.

Αλλά το ερώτημα είναι αν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ αποφασίσουν ότι έχουν κάνει αρκετά προς το παρόν. Και η απάντηση μάλλον δεν είναι θετική. Για τους Ισραηλινούς, οι συνεχείς διασυνοριακές επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι ανυπόφορες, εκτοπίζοντας περισσότερους από 60.000 πολίτες από τα σπίτια τους και καλείται η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει σπρώχνοντας τη Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι του Λιβάνου.

Και στο νότιο Λίβανο, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των φόβων για ισραηλινά χτυπήματα.

Για τη Χεζμπολάχ, η συνεχιζόμενη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, δίνει ώθηση για τις επιθέσεις τους στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Αυτός είναι ο λόγος που διπλωμάτες, πολιτικοί και αρχηγοί πληροφοριών προσπαθούν τόσο σκληρά να καταλήξουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα, εκτιμά το BBC που καταλήγειο με την ακόλουθη έκκληση: «Τερματίστε αυτή τη σύγκρουση, λέει ο συλλογισμός, και οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη την περιοχή θα υποχωρήσουν».

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαλωθιές στο ψαχνό – Ο Παύλος Πολάκης μιλάει αποκλειστικά στο Documento – Μαζί το Docville

Χάνουμε διαρκώς εισόδημα και με τη βούλα του ΟΟΣΑ – Ανάμεσα στις 38 χώρες του οργανισμού εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Γερμανία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ζόλινγκεν

Κασσελάκης: Ζητώ από όλους καθαρή θέση τώρα – Με τους τραπεζίτες και τον Μητσοτάκη ή με την κοινωνία;

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρές αντιπαραθέσεις – Συνεδριάζουν άμεσα οι «87» μετά την πρόκληση Κασσελάκη για πρόταση μομφής

 Πολάκης κατά Λινού: Πριν μπεις σε περιττά δικαστικά έξοδα, απάντησε πώς έχετε παρακάμψει κάθε κανόνα δημοσιονομικού ελέγχου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter