BBC για Γάζα: Οι φόβοι για το μέλλον της εκεχειρίας μετά τη θέα των λιπόσαρκων ομήρων

BBC για Γάζα: Οι φόβοι για το μέλλον της εκεχειρίας μετά τη θέα των λιπόσαρκων ομήρων

Το θέαμα του ισραηλινού ομήρου  Έλι Σαραμπί να δίνει συνέντευξη σε μια πρόχειρη εξέδρα, περικυκλωμένος από μαχητές της Χαμάς, έχει προκαλέσει θλίψη και οργή στους Ισραηλινούς.

«Πώς νιώθεις;» τον ρωτάει ένας μασκοφόρος που του παίρνει συνέντευξη και αυτός απαντάει: «Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος σήμερα που επιστρέφω στη… γυναίκα και τις κόρες μου», αγνοώντας προφανώς ότι η οικογένειά του σκοτώθηκε στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η σκηνή μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο, για να σταλεί ένα μήνυμα, όπως αναφέρει το BBC.

Οι τάξεις των ενόπλων μαχητών, το πανό στα αραβικά, εβραϊκά και αγγλικά που δηλώνει “Είμαστε η πλημμύρα… η επόμενη μέρα του πολέμου” – όλα «τραβηγμένα» με σύγχρονο εξοπλισμό κάμερας – στέλνει το μήνυμα στον κόσμο ότι η Χαμάς εξακολουθεί να έχει την ευθύνη στη Λωρίδα της Γάζας και σκοπεύει να διατηρήσει έτσι και την επόμενη ημέρα από τον αιματηρό πόλεμο με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Σε προηγούμενες ανταλλαγές, η Χαμάς προσπάθησε επίσης να δώσει την εντύπωση ότι είχε φροντίσει καλά αυτούς που είχαν απαγάγει.

Αυτή τη φορά δεν ήταν δυνατό.

Και οι τρεις άντρες έδειχναν αδύνατοι και με βυθισμένα μάτια. Καθώς οι εικόνες τους μεταδόθηκαν στην Πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ, η διάθεση άλλαξε από γιορτή σε αγωνία.

«Είναι περίπλοκο», είπε η 21χρονη Ρουθ Σεντέροβιτς, η οποία παρακολουθούσε τις μεγάλες οθόνες. «Είναι η μεγαλύτερη χαρά που είχα εδώ και καιρό, και είναι επίσης καταστροφικό γιατί βλέπεις άντρες που ήταν ηγέτες της οικογένειας, ήταν πατέρες και τώρα βλέπεις κατεστραμμένους άντρες».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ “δεν θα αγνοήσει τις συγκλονιστικές σκηνές” και ότι θα ληφθούν μέτρα ανάλογα, χωρίς να διευκρινίσει τι θα είναι αυτό.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), η οποία διευκολύνει τις μεταφορές, δήλωσε ότι «ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τις συνθήκες γύρω από τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης» – καλώντας αυτές να είναι «αξιοπρεπείς και ιδιωτικές».

Αλλά δεν είναι μόνο η Χαμάς που δέχεται σφοδρή κριτική για την κατάσταση των ανθρώπων που άφησε ελεύθερους.

Η εικόνα των Παλαιστινίων που αφέθηκαν ελεύθεροι

Λίγο μετά την απελευθέρωση των τριών ομήρων, 183 Παλαιστίνιοι -ορισμένοι που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές για τη συμμετοχή τους στις δολοφονίες Ισραηλινών, άλλοι κρατούνται χωρίς κατηγορία- έφυγαν από τις ισραηλινές φυλακές.

Ένας από αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν ο Τζαμάλ αλ-Ταουίλ, ο πρώην δήμαρχος της αλ-Μπιρέχ. Έχει περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες μέσα και έξω από τις ισραηλινές φυλακές, εν μέρει για τους ισχυρισμούς ότι βοήθησε να σχεδιάσουν βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Πρόσφατα είχε κάνει απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την κράτησή του χωρίς κατηγορία.

Η κόρη του, η οποία αποφυλακίστηκε πρόσφατα, ισχυρίστηκε ότι ξυλοκοπήθηκε τις τελευταίες στιγμές πριν από την αποφυλάκισή του. Έπρεπε να μεταφερθεί από το λεωφορείο στο νοσοκομείο ενώ ήταν συνδεδεμένος σε αναπνευστήρα.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, επτά από αυτούς που απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τη φυλάκισή τους.

Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές από τις 7 Οκτωβρίου 2023, που κατηγορούν τις ισραηλινές αρχές για κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το ερώτημα τώρα είναι τι αντίκτυπο, εάν υπάρχει, θα έχουν οι ανακοινώσεις του Σαββάτου στην εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι στέλνει διαπραγματευτές στο Κατάρ για να συζητήσουν «τεχνικά ζητήματα», προτού ξεκινήσουν συνομιλίες για την επόμενη φάση. Χαιρέτισε επίσης θερμά την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Γάζα θα εκκενωθεί από τους Παλαιστίνιους.

Η Χαμάς, εν τω μεταξύ, κατηγόρησε το Ισραήλ για «έλλειψη δέσμευσης» σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, αλλά είπε ότι η ομάδα εξακολουθεί να είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες.

Η Χαμάς έδωσε επίσης στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την απελευθέρωση των τριών ομήρων. Γυρισμένα σε υπόγειες σήραγγες, προφανώς μαθαίνοντας ότι πρόκειται να απελευθερωθούν. Μιλούν στην κάμερα ευχαριστώντας τον Θεό και στη συνέχεια φορούν στολές με τις δικές τους φωτογραφίες.

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο ακολούθησε δήλωση των οικογενειών που ζητούσαν να μην μεταδοθεί.

Παρ’ όλη την οργή για την κατάσταση των κρατουμένων, υπήρχε ένα άλλο συμπέρασμα που έχουν βγάλει πολλοί από σήμερα. Μια συμφωνία για τη διασφάλιση της ελευθερίας τους – και ένα μόνιμο τέλος των μαχών – δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα.

Γιατί στα αδύναμα, στοιχειωμένα πρόσωπα όσων απελευθερώνονταν, γράφτηκε το κόστος της καθυστέρησης στον τερματισμό αυτής της φρίκης.

Διαβάστε επίσης

Κόβουν το επίδομα ανεργίας σε 300.000 εποχικούς – Εκπαιδευτικοί και οικοδόμοι τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα

Αποκάλυψη Νίκου Πλακιά: «Υπήρχε και τρίτο σημείο που πέταξαν τα χώματα από τη τραγωδία» (Video)

Σεισμοί στις Κυκλάδες: Κλειστά σχολεία σε 4 νησιά έως 14/2 – Αλλεπάλληλες δονήσεις έως και 4,9 Ρίχτερ από το πρωί

Καιρός: Κρύο, παγετός και θυελλώδεις άνεμοι – Η κακοκαιρία ήρθε για να μείνει, λένε οι μετεωρολόγοι

Ετικέτες

Documento Newsletter