BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Ιρανοί πιστοί περπατούν μπροστά από μια τοιχογραφία που δείχνει τον εκλιπόντα ιδρυτή της επανάστασης Αγιατολάχ Χομεϊνί, δεξιά, τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αριστερά, και την παραστρατιωτική δύναμη Basij, καθώς κρατούν αφίσες του Αγιατολάχ Χομεϊνί και ιρανικές και παλαιστινιακές σημαίες σε μια αντι-ισραηλινή συγκέντρωση μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Τεχεράνη, Ιράν, Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024. Μια προφανής ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ιράν είδε τα στρατεύματα να βάλλουν με πυρά αεράμυνας μια σημαντική αεροπορική βάση και μια πυρηνική τοποθεσία νωρίς το πρωί της Παρασκευής κοντά στην κεντρική πόλη Ισφαχάν, μια επίθεση που έρχεται ως αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Τεχεράνης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στη χώρα. (AP Photo/Vahid Salemi)

«Δώρο» γενεθλίων για τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 85 του χρόνια, ήταν το χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν, όπως σχολιάζει σε ανάλυσή του ο συντάκτης του BBC και ανταποκριτής στην Ιερουσαλήμ, Τζέιμς Λαντέιλ.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Ιράν σε όλες τις πληροφορίες που μεταδίδει για το περιστατικό δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. «Η ξένη πηγή του περιστατικού δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχουμε δεχθεί κάποια εξωτερική επίθεση και κλίνουμε προς το ότι υπήρξε διείσδυση και όχι επίθεση» είπε χαρακτηριστικά Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters επαναλαμβάνοντας ότι drones που πέταξαν «εισβολείς μέσα από το Ιράν» καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στην πόλη Ισφαχάν.

Εάν πρόκειται απλώς για ένα περιορισμένο χτύπημα σε στρατιωτικούς στόχους που σχετίζονται με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, τότε αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια λιγότερο κλιμακούμενη ισραηλινή απάντηση από ό,τι φοβόντουσαν ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι, επισημαίνει το δημοσίευμα του BBC, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε χτύπημα μεγαλύτερης κλίμακας, κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, που θα συνεπαγόταν θανάτους αμάχων, θα θεωρούνταν πολύ πιο επιθετικό.

Αν και το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα το χτύπημα, αναλυτές τονίζουν ότι το μήνυμα που έστειλε η χώρα ήταν ότι μπορεί να επιτεθεί βαθιά μέσα στο ιρανικό έδαφος.

Ο Τζόναθαν Κορνίκους, πρώην εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε στην πλατφόρμα του X: «Το Ιράν επιδιώκει να επιστρέψει στις σκιές και υποβαθμίζει το ισραηλινό χτύπημα στη στρατηγική πόλη Ισφαχάν, αλλά νομίζω ότι έχει λάβει το μήνυμα: Το Ισραήλ μπορεί να διαπεράσει τις ιρανικές άμυνες και να χτυπήσει όπου θέλει».

 

Η στρατηγική σημασία της Ισφαχάν

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η επιλογή της πόλης Ισφαχάν στο χτύπημα του Ισραήλ, φαντάζει μια «λογική επιλογή», καθώς είναι μια από τις πόλεις που θεωρείται από σημαντικές πυρηνικές τοποθεσίες στο Ιράν.

Βρίσκεται στο κέντρο του Ιράν και φιλοξενεί επίσης μια σειρά από σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών εγκαταστάσεων, μιας μεγάλης αεροπορικής βάσης και εργοστασίων που σχετίζονται με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλη στρατιωτική παραγωγή.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν «ήταν ασφαλείς». Το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου Natanz, η πιο γνωστή πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν βρίσκεται στην ευρύτερη επαρχία, ενώ μετατροπή ουρανίου πραγματοποιείται στη νοτιοανατολική περιοχή Ζερντεντζάν της πόλης.

Αυτή η δορυφορική εικόνα από το Planet Labs PBC δείχνει την πυρηνική τοποθεσία του Ιράν στο Ισφαχάν, Ιράν, 4 Απριλίου 2024. Το Ιράν εξαπέλυσε πυρά αεράμυνας σε μια σημαντική αεροπορική βάση και μια πυρηνική τοποθεσία νωρίς το πρωί της Παρασκευής κοντά στην κεντρική πόλη Ισφαχάν, αφού εντόπισε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία πιθανολογείται ότι αποτελούσαν μέρος ισραηλινής επίθεσης σε αντίποινα για την πρωτοφανή επίθεση της Τεχεράνης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. (Planet Labs PBC μέσω AP)

 

Διαβάστε επίσης:

Ιράν-Ισραήλ: Η Τουρκία καλεί σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές

Ισραήλ – Γάζα: Το Κατάρ σκέφτεται να επανεξετάσει τον ρόλο του στις συνομιλίες Χαμάς- Ισραήλ

Παγκόσμια ανησυχία: Οι εκδοχές Ιράν και Ισραήλ, τι μέλλει γενέσθαι στη Μέση Ανατολή – Ανάλυση BBC

Αμερικανικά ΜΜΕ: «Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον για την επιχείρηση στο Ιράν»

Μπαρούτι η Μέση Ανατολή: «Αναχαιτίσαμε drones», λέει η Τεχεράνη – «Πυραυλικά πλήγματα», αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ

ΟΗΕ: «Μπλόκο» από τις ΗΠΑ στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης – «Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή»