Δημοσιογράφοι του CNN και του BBC αποκαλύπτουν τις εσωτερικές λειτουργίες των ειδησεογραφικών τους γραφείων, ένα χρόνο μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα μέσα από το ρεπορτάζ του Al Jazeera.
Τα ονόματα που σημειώνονται με αστερίσκο* έχουν αλλάξει για την προστασία της ταυτότητάς τους.
Δέκα δημοσιογράφοι που κάλυψαν τον πόλεμο στη Γάζα για δύο από τα κορυφαία ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου, το CNN και το BBC, αποκάλυψαν την εσωτερική λειτουργία των ειδησεογραφικών γραφείων των εν λόγω οργανισμών από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, υποστηρίζοντας φιλοϊσραηλινή προκατάληψη και συχνές παραβιάσεις των δημοσιογραφικών αρχών.
Σε αρκετές περιπτώσεις, κατηγόρησαν ανώτερα στελέχη των ειδησεογραφικών τμημάτων ότι απέτυχαν να ελέγξουν ισραηλινούς αξιωματούχους και ότι παρενέβησαν στα ρεπορτάζ για να υποβαθμίσουν τις ισραηλινές θηριωδίες. Σε μια περίπτωση στο CNN, ψευδής ισραηλινή προπαγάνδα βγήκε στον αέρα παρά τις προειδοποιήσεις των μελών του προσωπικού.
Οι δημοσιογράφοι μίλησαν στο «The Listening Post« του Al Jazeera, ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που αναλύει τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου, για το ντοκιμαντέρ «Failing Gaza: Behind the Lens of Western Media.»
Ο Adam*, δημοσιογράφος του CNN, δήλωσε ότι πριν από τις 7 Οκτωβρίου, «με το χέρι στην καρδιά» εμπιστευόταν τις δημοσιογραφικές πρακτικές του δικτύου.
«Αλλά μετά την 7η Οκτωβρίου, η ευκολία με την οποία είδα να βγαίνουν ειδησεογραφικές γραμμές που υποστήριζαν την ισραηλινή αφήγηση με συγκλόνισε πραγματικά», λέει στο ντοκιμαντέρ. «Υπήρχαν στιγμές όπου το CNN χαιρόταν να πιέζει σκληρά. Αλλά σε γενικές γραμμές, είναι πολύ σαφές πού βρισκόμαστε, δυστυχώς. Και δεν ήταν με την πλευρά της αλήθειας».
«Μια ντροπιαστική στιγμή» στο CNN
Τον Νοέμβριο, ο διεθνής διπλωματικός συντάκτης του CNN Nic Robertson ακολούθησε τον ισραηλινό στρατό για να επισκεφθεί το βομβαρδισμένο νοσοκομείο παίδων al-Rantisi της Γάζας.
Μόλις μπήκε μέσα, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Daniel Hagari ισχυρίστηκε ότι βρήκε αποδείξεις ότι η Χαμάς χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο για να κρύβει ισραηλινούς αιχμαλώτους.
Ο Hagari έδειξε στον Robertson ένα έγγραφο κρεμασμένο στον τοίχο γραμμένο στα αραβικά, το οποίο, όπως είπε, ήταν ένας κατάλογος των μελών της Χαμάς που παρακολουθούσαν τους κρατούμενους.
«Αυτός είναι ένας κατάλογος φύλαξης. Κάθε τρομοκράτης έχει τη δική του βάρδια», είπε ο Hagari στον Robertson.
Ο Adam θυμήθηκε την εκπομπή ως «μια ντροπιαστική στιγμή» για το CNN.
«Δεν ήταν καθόλου κατάλογος της Χαμάς», είπε. «Ήταν ένα ημερολόγιο και γραμμένες στα αραβικά ήταν οι ημέρες της εβδομάδας. Αλλά το ρεπορτάζ που βγήκε από τον Robertson απλά κατάπιε τον ισχυρισμό του Ισραήλ».
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, ο ισραηλινός ισχυρισμός είχε ήδη καταρριφθεί από αραβόφωνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την προβολή του υλικού του CNN και, σύμφωνα με πολλούς δημοσιογράφους του CNN και μια εσωτερική συνομιλία στο WhatsApp που είδε το Al Jazeera, μια Παλαιστίνια παραγωγός ειδοποίησε τους συναδέλφους της, συμπεριλαμβανομένου του Robertson, αλλά αγνοήθηκε. Μετά την προβολή του ρεπορτάζ στην τηλεόραση, είπαν, ένας άλλος παραγωγός προσπάθησε να το διορθώσει πριν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.
«Ένας συνάδελφος είδε το ρεπορτάζ και το επισήμανε στον Nic Robertson, [λέγοντας] «Περίμενε, οι άνθρωποι λένε ότι αυτό δεν είναι ακριβές», είπε ο Adam. «Και προφανώς, ο Nic είπε: «Θέλεις να πεις ότι ο Hagari μας λέει ψέματα;».
«Υπήρχε μια ευκαιρία να σταματήσει αυτό. Αλλά ο Nic ήταν ανένδοτος και βγήκε προς τα έξω. Είναι ένας πολύ έμπειρος ανταποκριτής. Αν εμπιστεύεσαι την ισραηλινή κυβέρνηση έναντι των συναδέλφων σου, τότε πρέπει να σε μαλώσουν επειδή το ρεπορτάζ σου έδωσε κάλυψη στην ισραηλινή επιχείρηση».
Δεν προέκυψαν ποτέ αποδείξεις ότι οι αιχμάλωτοι κρατούνταν στο νοσοκομείο al-Rantisi.
Ο Άνταμ είπε επίσης ότι υπήρξε μια περίοδος κατά την οποία οι δημοσιογράφοι του CNN «δεν μπορούσαν να αποκαλούν αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα τις… αεροπορικές επιδρομές, εκτός αν υπήρχε επιβεβαίωση από τους Ισραηλινούς».
«Δεν θα το κάναμε αυτό σε κανένα άλλο μέρος. Δεν θα ανεχόμασταν την ανάγκη να ρωτήσουμε, ας πούμε, τους Ρώσους αν βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο στο Κίεβο».
Πρόσφατα, όταν αξιωματούχοι υγείας στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινές επιθέσεις είχαν σκοτώσει περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, ο διευθυντής του CNN Μάικ ΜακΚάρθι διέταξε την ομάδα του να «το ερευνήσει και να θέσει τη Χαμάς προ των ευθυνών της», δήλωσε ο Άνταμ.
«Αυτό αντικατοπτρίστηκε στην πλαισίωση από τις εκπομπές», πρόσθεσε.
Ενημερώνοντας τους τηλεθεατές για το ζοφερό αυτό αριθμητικό ορόσημο τον Αύγουστο, η παρουσιάστρια του CNN Becky Anderson δήλωσε σε ένα δελτίο ειδήσεων: «Το υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει ότι περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τη σφαγή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο» και προειδοποίησε ότι το CNN δεν μπορούσε να επαληθεύσει τον απολογισμό. Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα υποεκτιμημένος.
«Καμία ισορροπία» στο BBC
Η Σάρα*, πρώην δημοσιογράφος του BBC, κατηγόρησε το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο για διπλά κριτήρια στις συνεντεύξεις των καλεσμένων.
Δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν έβλεπε πλέον το μέλλον της στο BBC εν μέρει λόγω ενός «είδους απροθυμίας μεταξύ των εκτελεστικών οργάνων» να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες γύρω από τη συντακτική προκατάληψη.
Τις ημέρες μετά την 7η Οκτωβρίου, το BBC δημιούργησε μια εσωτερική ομαδική συνομιλία στην οποία οι παραγωγοί μπορούσαν να ελέγξουν τους πιθανούς συνεντευξιαζόμενους με βάση το διαδικτυακό τους αποτύπωμα.
Το Al Jazeera έχει λάβει μηνύματα από αυτή τη συνομιλία
«Ήταν συντριπτικά φιλοξενούμενοι από την παλαιστινιακή πλευρά των πραγμάτων που εξετάστηκαν», είπε. «Οι Παλαιστίνιοι [είχαν] επισημανθεί επειδή χρησιμοποιούσαν τη λέξη σιωνιστής, η οποία δεν είναι κάτι που πρέπει απαραίτητα να επισημανθεί».
Είπε ότι «πού και πού» γινόταν έλεγχος των Ισραηλινών επισκεπτών.
«Αλλά δεν υπήρχε καμία ισορροπία σε αυτό που συνέβαινε. Στους Ισραηλινούς εκπροσώπους που είχαμε, δόθηκε μεγάλη ελευθερία να λένε ό,τι ήθελαν με πολύ λίγες αντιδράσεις», είπε.
Για παράδειγμα, ο Ισραηλινός πολιτικός Idan Roll στις 17 Οκτωβρίου δήλωσε στην παρουσιάστρια του BBC Maryam Moshiri ότι «μωρά πυρπολήθηκαν» και «μωρά πυροβολήθηκαν στο κεφάλι» κατά τη διάρκεια της εισβολής της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ισχυρισμοί που το Ισραήλ δεν έχει αποδείξει και η Χαμάς απορρίπτει.
Η Moshiri δεν αμφισβήτησε ούτε εξέτασε τον ισχυρισμό του.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, εμπειρογνώμονες και βετεράνοι δημοσιογράφοι έχουν κατηγορήσει όλο και περισσότερο τα κορυφαία δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι διατηρούν φιλοϊσραηλινή προκατάληψη, ενώ ταυτόχρονα αποβλακώνουν τους Παλαιστίνιους και υποβαθμίζουν τα δεινά τους.
Ένας μικρός αριθμός δημοσιογράφων των New York Times και του BBC παραιτήθηκαν δημοσίως, επικαλούμενοι τη συνείδησή τους. Άλλοι προσπάθησαν να αλλάξουν τα πράγματα εκ των έσω με εκστρατείες και εσωτερικές συναντήσεις.
«Αυτή είναι μια στιγμή στην ιστορία που δεν βλέπουμε συχνά, όπου βλέπουμε πραγματικά να διαπράττεται γενοκτονία την ώρα που συμβαίνει», δήλωσε στο Al Jazeera ο Craig Mokhiber, αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος παραιτήθηκε πέρυσι λόγω της αντίδρασης του οργανισμού στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
«Σε μια κατάσταση όπου οι δυτικές κυβερνήσεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες, είναι συνένοχες, έχετε δυτικά μέσα ενημέρωσης που έχουν γίνει στην πραγματικότητα μέρος του μηχανισμού της γενοκτονίας. Αυτό είναι το διαφορετικό. Αυτό είναι το τρομακτικό».
Το BBC και το CNN αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς περί μεροληψίας.
Πηγή: Al Jazeera
Διαβάστε επίσης:
Μέση Ανατολή: Ηγέτες αντιδρούν με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα
Πέθανε ο Σάμι Μπάσο: Ο άνδρας με το σύνδρομο προγηρίας που έζησε όσο κανείς άλλος
Ο Πούτιν γιορτάζει τα 72α γενέθλιά του: «Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο» – Οι πρώτες ευχές
Γεωργία: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Σε τροχιά σύγκρουσης η πρόεδρος με την κυβέρνηση
Αντέχει έναν πόλεμο το Ιράν; – Κυρώσεις, πληθωρισμός και διαφθορά