Βαθιά απογοήτευση για το ελληνικό κοινοβούλιο

Θεωρούμε απαράδεκτη την επιλογή της πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου να μην παραπεμφθεί προς αναθεώρηση το άρθρο 5 παράγραφος 2 του ελληνικού συντάγματος, που εγγυάται την προστασία όλων όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια χωρίς διακρίσεις, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει όλες τις μορφές διακρίσεων που υφίστανται στην ελληνική κοινωνία.

Η παρούσα μορφή του άρθρου αναγνωρίζει τις διακρίσεις εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Είναι προφανές ότι εκλείπουν από τη διατύπωση μια σειρά άλλων διακρίσεων και συγκεκριμένα οι διακρίσεις με βάση το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία και την ιδιότητα του μέλους σε εθνική μειονότητα.

Αυτές οι μορφές συμπεριλαμβάνονται ρητά και ονομαστικά στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλα διεθνή κείμενα ανθρώπινων δικαιωμάτων σχετικά με το απαγορευμένο έδαφος διακρίσεων. Η ρητή κατονομασία τους στους καταστατικούς, θεμελιώδεις νόμους αποτελεί δέσμευση όλων των κρατών και (όφειλε να) είναι κοινωνικά και πολιτικά αυτονόητη.

Η μη συμπερίληψη των εν λόγω μορφών διακρίσεων σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται ότι οι γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα καθώς και όλα τα άτομα που εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες (π.χ. άτομα με αναπηρίες) υφίστανται διακρίσεις. Η αγνόησή τους από το κοινοβούλιο συνδέεται de facto με την αναπαραγωγή τους.

Αρκεί να υπενθυμίσουμε, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, ότι μόλις πρόσφατα η Ελλάδα κατατάχτηκε στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, ενώ μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Συντασσόμαστε μαζί με τις γυναικείες και τις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, καθώς και με τις οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες, που κατέγραψαν τη μέρα της ψηφοφορίας ως μέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει τη βαθιά της απογοήτευση για την αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων που υφίστανται διακρίσεις και να διακηρύξει ότι τους/τις προστατεύει.

Η Ειρήνη Γαϊτάνου είναι υπεύθυνη εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Ετικέτες