Βασιλόπιτα – Μια γευστική παραλλαγή με πορτοκάλι

Πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα δεν γίνεται και μια και οι ημέρες πλησιάζουν και πρέπει να οργανωθείτε, πάρτε μια ιδέα για μια διαφορετική παραλλαγή της, με έντονο το άρωμα και τη γεύση του πορτοκαλιού.

Θα χρειαστούν:

Υλικά

2-3 πορτοκάλια

250 γρ βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για το ταψί

400γρ ζάχαρη λευκή

500γρ αλεύρι που φουσκώνει κοσκινισμένο

5 αβγά

80γρ αμύγδαλα λευκά (φιλέ)

Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα βράζουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα βγάζουμε και αφού κρυώσουν αφαιρούμε κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Κρατάμε 260γρ πολτό πορτοκαλιών.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον πολτό των πορτοκαλιών με το λιωμένο βούτυρο. Στο μίξερ αφρατεύουμε τα αβγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε μετά το προηγούμενο μείγμα μέσα σε αυτό και τέλος σταδιακά το αλεύρι.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 24 εκ. και σκορπίζουμε το φιλέ αμυγδάλου από πάνω.

Ψήνουμε για τουλάχιστον 1 ώρα στους 180 βαθμούς και τη βγάζουμε όταν είναι έτοιμη (αφού πρώτα τη δοκιμάσουμε αν ψήθηκε με το μαχαίρι στο κέντρο) .

Αφήνουμε να κρυώσει και διακοσμούμε.

(Η συνταγή είναι από το περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 27 και έχει τιμηθεί… δεόντως!)