Βασίλισσα Ελισσάβετ, Μπόνο και Apple μεταξύ των εμπλεκόμενων στα Paradise Papers

Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers που βρίσκονται σε 13,5 εκατομμύρια έγγραφα, σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις, δημοσιεύθηκαν πριν από λίγη ώρα από 97 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.

Δεν πάει πολύς καιρός που τα Panama Papers είχαν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη αποκαλύπτοντας τον αμύθητο πλούτο που κρύβουν μεγιστάνες, επιχειρηματίες, εταιρείες, πολιτικοί και πολλοί άλλοι στους ανά τον κόσμο παραδείσους της φορολόγησης.

Τώρα σειρά έχουν τα λεγόμενα Paradise Papers, που προκαλούν σάλο με μεγάλες αποκαλύψεις για δισεκατομμύρια που είναι κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα 13,5 εκατ. έγγραφα, από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες που ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις, αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων- μεταξύ άλλων μετέχουν οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, Guardian και το BBC- και τώρα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.

Τα έγγραφα κάνουν αποκαλύψεις για δισεκατομμυριούχους, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμους, επενδυτές, νυν και πρώην πολιτικούς, αλλά και κολοσσοί. Ανάμεσά τους η βασίλισσα Ελισάβετ, Αμερικανοί υπουργοί, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Bono, αλλά και η Apple, η Nike, η Uber, το Facebook και το Twitter. Συνολικά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες.

Ρεπορτάζ Guardian

Σύμφωνα με τον Guardian, εκατομμύρια λίρες του ταμείου που διαχειρίζεται την περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ έχουν επενδυθεί στα νησιά Κέιμαν. Επίσης κάποια από τα χρήματά της προέρχονται από επιχείρηση που κατηγορείται ότι εκμεταλλεύεται φτωχές οικογένειες και ευάλωτους ανθρώπους.

Όμως και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει πολύ υλικό. Εκτεταμένες offshore συναλλαγές υπουργών, συμβούλων και δωρητών του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων, σημαντικές πληρωμές από εταιρεία της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όσον αφορά μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς, το Twitter και το Facebook έλαβαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων που τα ίχνη τους οδηγούν σε ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.

Ο οικονομικός διαχειριστής του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, διαχειριζόταν τραστ φοροδιαφυγής στα νησιά Κέιμαν.

Μεγάλη φοροδιαφυγή από πολυεθνικές, ανάμεσά τους η Nike και η Apple.

Μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου προστατεύουν τον πλούτο τους μέσω πλειάδας offshore.

Δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποίησαν ένα σύνθετο δίκτυο offshore για να αποκτήσουν μετοχές των ποδοσφαιρικών ομάδων Αρσεναλ και Εβερτον.

Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 380 δημοσιογράφοι ερευνούσαν επί ένα χρόνο τα στοιχεία, τα οποία εκτείνονται σε βάθος 7 δεκαετιών προκειμένου να φέρουν στο φως της δημοσιότητας αυτές τις νέες αποκαλύψεις για τις υπόγειες διαδρομές του παγκόσμιου πλούτου.

Ετικέτες