Ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου μιλάει για το έργο της διοίκησης και την αντιμετώπιση της Νίκης Κεραμέως.
Το περσινό ραντεβού μας στο Φεστιβάλ Δράμας επαναλήφθηκε και φέτος. Η συνάντησή μου με τον πρώην πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Βασίλη Καρδάση δεν έκρυβε εκπλήξεις, καθώς ήταν γνωστή η αντιμετώπιση που επιφύλαξαν ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στο ΕΑΠ και η νυν υπουργός Νίκη Κεραμέως στη διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος.
Ας ανακεφαλαιώσουμε τα της θητείας σας ως προέδρου του ΕΑΠ.
Νομίζω ότι αναμορφώσαμε το πανεπιστήμιο. Αναλάβαμε ένα ίδρυμα το οποίο ήταν περίπου στο περιθώριο των ακαδημαϊκών εξελίξεων. Δημιουργήσαμε δεκαεννέα νέα προγράμματα σπουδών, γεγονός αξεπέραστο σε σχέση με το τι είχε συμβεί τα περασμένα χρόνια. Αυτό συνιστούσε ανανέωση της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Ολα με ψηφιακό υλικό, όλα σε εξαμηνιαία δομή και διάρθρωση. Μοντέρνα προγράμματα που απευθύνονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Μπορείτε να αναφέρετε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα;
Φυσικά. Μεταπτυχιακό στην Αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος και της Διαφθοράς, μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία, Ανθρωπολογία και Ιστορία του Αθλητικού Χώρου, μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία, μεταπτυχιακό στη Δημόσια Ιστορία, μεταπτυχιακό στη Δημιουργική Γραφή, προπτυχιακό σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη Δημόσια Διοίκηση, προπτυχιακό στον Τουρισμό και πολλά άλλα. Αναμορφώσαμε τεχνολογικά το ίδρυμα. Σήμερα το πανεπιστήμιο δεν κάνει μόνο μαθήματα διά ζώσης αλλά και μαθήματα με ηλεκτρονική παρακολούθηση, μια καινοτομία που διευκόλυνε απίστευτα τους φοιτητές που ζουν σε νησιωτικούς χώρους ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Δημιουργήσαμε εκδοτικό οίκο επιστημονικού βιβλίου. Ηδη έχει εκδώσει εφτά βιβλία. Επίσης διασώσαμε τις θέσεις περίπου 180 εργαζομένων. Και αυτό δεν είναι θέμα ήσσονος σημασίας, είναι πρώτιστης σημασίας.
Με ποιον τρόπο έγινε αυτό;
Οταν αναλάβαμε, βρήκαμε περί τους 180 εργαζόμενους αμειβόμενους από ΕΣΠΑ. Που σημαίνει ότι τον Νοέμβριο του 2015 όλοι αυτοί απολύονταν. Επειτα από συζητήσεις με την κυβέρνηση –τότε την Αναγνωστοπούλου και τον Βερναρδάκη– τους διαβεβαιώσαμε ότι το ΕΑΠ αποδέχεται να πληρώνει εξ ιδίων πόρων τις αμοιβές τους αλλά θα μας δώσετε αυτήν τη δυνατότητα διά νόμου. Επίσης, εξασφαλίσαμε διά νόμου προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ. Το ότι καθυστέρησε η προκήρυξη και δεν προλάβαμε να κάνουμε τον διαγωνισμό οφείλεται στο υπουργείο Παιδείας.
Εννοείτε επί υπουργίας Γαβρόγλου, με τον οποίο δεν είχατε τις καλύτερες των σχέσεων.
Χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, επειδή θα είχα πολλά να πω, νομίζω ότι θα μπορούσε να είχε στηρίξει το ΕΑΠ πολύ περισσότερο. Αφησε το ίδρυμα χωρίς δύο αντιπροέδρους, δύο αντιπρυτάνεις, επί μακρό χρονικό διάστημα. Είτε με κακές επιλογές συναδέλφων πανεπιστημιακών είτε με ανθρώπους που δεν συνεισέφεραν, τους οποίους δεν κατηγορώ, αλίμονο, ο καθένας ιεραρχεί τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του ανάλογα με το πώς θέλει ο ίδιος. Αλλά ήταν επιλογές του υπουργείου αυτές. Τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Νομίζω δε ότι και στο σχέδιο που του προτάθηκε, της συγχώνευσης του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, παρέβλεψε το μέλλον του πανεπιστημίου. Επιπλέον δεν συνήργησε στην ψήφιση νέου νόμου για το ΕΑΠ. Επίσης καθυστέρησε με χαρακτηριστικό τρόπο την έκδοση της ΚΥΑ για την προκήρυξη των ΙΔΑΧ υπαλλήλων. Το αποκορύφωμα ήταν η επίσκεψη του Κ. Γαβρόγλου σε χώρο του ΕΑΠ κατόπιν πρόσκλησης των κοσμητόρων, οι οποίοι απαίτησαν να μην παρευρεθεί ο πρόεδρος του πανεπιστημίου κι εκείνος το δέχτηκε! Ενας υπουργός επισκέπτεται ένα ΑΕΙ χωρίς να είναι παρούσα η διοίκηση, την οποία μάλιστα έχει διορίσει ο ίδιος. Αν μη τι άλλο το μήνυμα είναι σαφές: η διοικούσα δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του υπουργού. Εν κατακλείδι, επί ημερών Κ. Γαβρόγλου δεν ευτυχήσαμε!
Ερχεται η νέα κυβέρνηση, που κατά δήλωσή της πριμοδοτεί την αριστεία, αξιολογεί το έργο σας και ζητάει την παραίτησή σας.
Μάλλον δεν αξιολόγησε απολύτως τίποτε. Δυστυχώς. Και αυτό δεν είναι, αν θέλετε, από τις καλές όψεις του πώς αντιλαμβάνεται η πολιτική τον ακαδημαϊκό χώρο και το πεδίο των σπουδών. Καταρχάς όφειλε η υπουργός Νίκη Κεραμέως να κάνει μια δημόσια δήλωση για το έργο που έχει γίνει στο ΕΑΠ, όπως έχουν κάνει πολλοί τα τελευταία χρόνια. Το όφειλε απέναντι σε δημόσιους λειτουργούς, απέναντι σε ακαδημαϊκούς δασκάλους που αναλάβαμε τη διοίκηση του ΕΑΠ τέσσερα χρόνια πριν και ανιδιοτελώς υλοποιήσαμε ένα έργο. Κι ας μην κρύβεται κάποιος πίσω από το ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αλλάξει τον πρόεδρο, πράγμα το οποίο δεν ισχύει. Ο προηγούμενος πρόεδρος είχε παραιτηθεί μετά τις εκλογές του 2015 και η κυβέρνηση τον είχε αντικαταστήσει προς το τέλος Αυγούστου του ίδιου χρόνου. Εδώ δεν ισχύει το ίδιο. Εγινε ένα τηλεφώνημα της κ. Κεραμέως που ζήτησε τις παραιτήσεις όλων μας μέσα σε δύο ώρες. Ακόμη και τα προσωπικά πράγματα κάποιου που αποχωρεί από τη διοίκηση ενός οργανισμού απαιτείται μια εβδομάδα να μαζευτούν.
Γιατί συμπεριφέρθηκε με αυτό τον τρόπο;
Δεν μπορώ να το ερμηνεύσω. Πάντως θεωρώ ότι δεν ήταν από τις καλύτερες στιγμές της. Αφησε επί της ουσίας χωρίς διοίκηση το ίδρυμα για έναν μήνα και τελικά διόρισε στη θέση του προέδρου τον Οδυσσέα Ζώρα, έναν συνάδελφό μου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον οποίο και τιμώ και πιστεύω ότι θα ασχοληθεί θετικά με το ΕΑΠ.
Στο δικό μου σκεπτικό, η κ. Κεραμέως θα έπρεπε να ενημερωθεί και στη συνέχεια να αποφασίσει.
Νομίζω ότι με τον τρόπο της έκανε δήλωση ύφους. Είναι το ύφος που θέλει να επιβάλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι ξένο προς τη δική μου νοοτροπία αλλά και πολλών ακαδημαϊκών συναδέλφων.
Με κομματικά κριτήρια.
Με οποιοδήποτε κριτήριο. Θέλω να πω ότι τουλάχιστον όφειλε να με καλέσει να την ενημερώσω. Αυτό σημαίνει εποπτεύον υπουργείο ενός πανεπιστημίου.