Βασιλειάδης: «Μεγάλη τομή η κάρτα υγείας»

Βασιλειάδης: «Μεγάλη τομή η κάρτα υγείας»

Τη σημασία θεσμοθέτησης της κάρτας υγείας των αθλητών ανέλυσαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος ανέφερε ότι εφαρμόζεται σε όλες τις ομοσπονδίες με εξαίρεση την ΕΠΟ.

«Είναι τουλάχιστον θλιβερό το 2018 σε μια εποχή που θέλουμε ο κάθε πολίτης ανεξαρτήτου ηλικίας να αθλείται, που προσπαθούμε να ξαναστήσουμε τις αθλητικές μας υποδομές, να ξαναζωντανέψουμε τα προγράμματα άθλησης για όλους, να έχουμε μόνο στο Νομό Αττικής 48 αιφνιδίους θανάτους το έτος, νέων ανθρώπων με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη», δήλωσε ο Γ. Βασιλειάδης, ο οποίος πρόσθεσε: 

«Για το λόγο αυτό και επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι πάντοτε υπήρχε ένα δελτίο υγείας αθλητή αλλά δεν έβγαινε ακολουθώντας τους κανόνες και τις φροντίδες της Ιατρικής Επιστήμης, ότι υπήρχε πλημμελής ιατρικός έλεγχος, θέλουμε να αναπτύξουμε ξανά σε άλλες βάσεις τον αθλητισμό. Ήταν κομβικό να προβούμε σε αυτή την κίνηση. Έτσι λοιπόν τα δύο Υπουργεία προχώρησαν σε νομοθετική πρωτοβουλία για την κάρτα υγείας αθλητή. Πλέον κανένα παιδί, κανένας αθλητής, κανένας νέος άνθρωπος ο οποίος αθλείται μέσω του σωματειακού αθλητισμού δεν μπορεί να πάρει μέρος σε διοργάνωση, σε αθλητική δραστηριότητα, εάν δεν έχει περάσει έναν ελάχιστο ιατρικό έλεγχο ο οποίος όμως μπορεί να μας καταδείξει σοβαρότατα προβλήματα. Η κάρτα υγείας μεγάλη τομή στον τομέα της αθλητιατρικής ιστορίας του τόπου».

Για την συνεργασία με τις ομοσπονδίες ο υφυπουργός Αθλητισμού, είπε: «Η συνεργασία μας με όλες, πλην μίας, τις Ομοσπονδίες ήταν εξαιρετική. Και με την τελευταία το λύνουμε το πρόβλημα και προχωράμε. Η ΕΠΟ είχε μία μεγάλη καθυστέρηση προφανώς λόγω κακής συνεννόησης. Στο σύνολο των άλλων ομοσπονδιών έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τα δελτία αθλητών».

«Εθνική στρατηγική»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στις δηλώσεις του έκανε λόγο για Εθνική στρατηγική. «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αναβαθμισμένης παρέμβασης στο επίπεδο της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας και εντάσσεται σε μία εθνική στρατηγική που αναπτύσσουμε αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με την ελληνική καρδιολογική εταιρία, με νοσοκομεία που έχουν εμπειρογνωμοσύνη στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό εθνικό σχέδιο, πρόληψης του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους ανθρώπους και στους αθλητές οφείλεται συνήθως σε αδιάγνωστες και σπάνιες καρδιαγγειακές παθήσεις, σε γονιδιακές μεταλλάξεις που ευνοούν μια ευρύτερη κατηγορία νοσημάτων οι λεγόμενες αρρυθμιογόνες μυοκαρδιοπάθειες. Ξεκινάμε ήδη το Σάββατο την πρώτη ημερίδα η οποία γίνεται στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο στην οποία θα συμμετέχουν έλληνες επιστήμονες από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο St George του Λονδίνου. Υπάρχει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, ένα εκπαιδευτικό υλικό που θα δοθεί στους συμμετέχοντες και είναι μια παρέμβαση συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που θα επιτρέψει σε ένα ευρύτερο φάσμα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που σήμερα ασχολούνται κι εμπλέκονται στη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών υγείας για τους αθλητές να μπορούν πραγματικά να πιστοποιήσουν με βάση και το καρδιογράφημα, που είναι το νέο στοιχείο που προστίθεται, αλλά και μέσα από μια διαδικασία προηγούμενης επιμόρφωσης και πιστοποίησης στη δυνατότητα να μπορούν να ανιχνευθούν υποκλινικές μορφές αυτών των σπάνιων νοσημάτων που όμως μπορούν να εκδηλωθούν με έναν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος από την πλευρά του είπε ότι «οφείλουμε ως Πολιτεία να θεσμοθετήσουμε ώστε η άσκηση του αθλητισμού να γίνεται με ασφάλεια. Μια απλή διάγνωση στο ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να σώσει μια ζωή», ενώ ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ι. Συναδινός αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά της κάρτας υγείας: «Το πρώτο είναι ότι διαχωρίζεται από το δελτίο αθλητικής ιδιότητας, δεν είναι πλέον ένα ενιαίο έγγραφο, είναι ένα ξεχωριστό έγγραφο, το δεύτερο είναι ότι αποτελεί προσωπικό έγγραφο το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του αθλητή διότι συμπεριλαμβάνει προσωπικά δεδομένα, το τρίτο είναι ότι εκδίδεται ατελώς και το τέταρτο ότι έχει ισχύ για ένα έτος». 

Documento Newsletter