Βασιλειάδης: Έπρεπε να είχαμε δέκα Μαρακανά – Πού πήγαν τα λεφτά;

Βασιλειάδης: Έπρεπε να είχαμε δέκα Μαρακανά – Πού πήγαν τα λεφτά;

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, έδωσε απαντήσεις σχετικά με όσα βρήκε, όσα έπραξε και όσα θα αλλάξει, κατά την ομιλία του στο Φεστιβάλ Σπούτνικ, στο Άλσος Στρατού στο Γουδή, το απόγευμα της Κυριακής.

«Ακόμη και τώρα αδυνατώ να καταλάβω, κοιτάζοντας τον προϋπολογισμό που έχω κάθε χρόνο σε σύγκριση με τους προϋπολογισμούς που είχαν παλαιότερα, που πήγαν τα λεφτά! Γιατί με αυτά τα χρήματα που έπεφταν στον ελληνικό αθλητισμό, θα έπρεπε να βγαίνουμε από το σπίτι μας, να περπατάμε σε ταρτάν, να έχουμε εμπόδια steeple στη γωνία κάθε διασταύρωσης και να έχουμε τουλάχιστον δέκα Mαρακανά σε κάθε πρωτεύουσα νομού,» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Ο αθλητισμός στο προσκήνιο. Κοινωνικό δικαίωμα – Ισότιμη πρόσβαση».

«Έπρεπε να είχαμε δέκα Μαρακανά σε κάθε πρωτεύουσα νομού»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ξεκίνησε την ομιλία του ως εξής: «Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για αλήθειες και οι αλήθειες μπορεί να είναι σκληρές. Αλήθειες γι’ αυτά που παραλάβαμε, αλήθειες γι’ αυτά που καταφέραμε και αλήθειες γι’ αυτά που δεν καταφέραμε και τα λάθη που κάναμε, όσα είχαμε στο μυαλό μας και ενδεχομένως να μην έβγαιναν ή γι’ αυτά που δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέχρι στιγμής. Βέβαια… έχουμε ακόμη πέντε χρόνια… νομίζω ότι δικαιολογίες δεν θα υπάρχουν σε πέντε χρόνια από τώρα! Το τι παραλάβαμε νομίζω ότι είναι γνωστό. Το έβλεπε ο καθένας. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, εγώ δηλαδή ακόμη και τώρα αδυνατώ να καταλάβω, κοιτάζοντας τον προϋπολογισμό που έχω κάθε χρόνο και κοιτάζοντας τους προϋπολογισμούς που είχαν παλαιότερα, είναι που πήγαν τα λεφτά! Γιατί με αυτά τα χρήματα που έπεφταν στον ελληνικό αθλητισμό, θα έπρεπε να βγαίνουμε από το σπίτι μας, να περπατάμε σε ταρτάν, να έχουμε εμπόδια steeple στη γωνία κάθε διασταύρωσης και να έχουμε τουλάχιστον δέκα Mαρακανά σε κάθε πρωτεύουσα νομού. Ενδεικτικά, αυτά τα λίγα που κάνουμε διαχειριζόμαστε περί τα 60 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, όταν τον καιρό εκείνο ο ΟΠΑΠ μόνο έδινε 200 με 250 εκατομμύρια. Προφανώς το που πήγαν αυτά τα λεφτά τα έχω δει με την προηγούμενη ιδιότητά μου με την οποία με τίμησε αυτή η κυβέρνηση, αλλά καθώς δεν είχα σχέσεις με τον αθλητισμό νωρίτερα, δεν περίμενα αυτή την έκταση, δεν ήξερα τι θα συναντήσω. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βρήκαμε, αλλά αυτή η πραγματικότητα, η υποχρηματοδότηση και τα δεδομένα μάς κάνουν να λέμε είχαμε λίγα λεφτά, δεν μπορούσαμε, δεν κάναμε. Λοιπόν, δεν είμαστε ευχαριστημένοι από όλα όσα έχουμε πετύχει, αν και δεν έχουμε πετύχει λίγα. Δεν έχουμε πετύχει πράγματα που θα θεωρούνταν αυτονόητα! Ανέφερε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός για τις δικαιολογημένες απουσίες των μαθητών/αθλητών τις οποίες επεκτείναμε. Δεν σας είπε και σας λέω εγώ για τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων/αθλητών, για το μεταφορικό ισοδύναμο που ισχύει για τους αθλητές των ατομικών αθλημάτων στη νησιωτική χώρα. Δεν είπε ότι πλέον τα ιστιοπλοϊκά σκάφη μπορούν και πέφτουν νόμιμα στη θάλασσα γιατί μέχρι την προ-ΣΥΡΙΖΑ εποχή τα ιστιοπλοϊκά σκάφη έπεφταν νόμιμα στο νερό μόνο… αν μπορούσες να τα ρίξεις με ελικόπτερο. Ότι ξεκίνησε ένας ουσιαστικός διάλογος με το σύνολο των Ομοσπονδιών ή τουλάχιστον με τις Ομοσπονδίες που ήθελαν, γιατί ήταν και αυτό το ζητούμενο, για να λύσουμε θεσμικά προβλήματα που πολλές φορές είναι σημαντικότερα από τα οικονομικά.

«Το κλειστό της Παιανίας στα χαρτιά δεν υφίσταται»

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Αθλητισμού εξήγησε: «Να δούμε λίγο τα λάθη μας ή τις παραλείψεις μας και να είμαστε ειλικρινείς. Μας πήρε λίγο ο επαγγελματικός αθλητισμός από κάτω, μας αποπροσανατόλισαν οι “μικρές μαφίες” που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Χάσαμε χρόνο και δυνάμεις ενδεχόμενα για μάχες που έπρεπε να δοθούν, αλλά δεν θα είχαν και ιδιαίτερο αντίκτυπο στα παιδιά μας και στις οικογένειές μας. Προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε και να ισορροπούμε. Και να φέρνουμε κανόνες και διαφάνεια στον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά ταυτόχρονα να κοιτάμε και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Κληρονομήσαμε εθνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες όπως είπε και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, στην καλύτερη περίπτωση δεν είχαν αθλητική αδειοδότηση, στη χειρότερη περίπτωση δεν είχαν νόμιμο τρόπο ύπαρξης, δεν είχαν άδεια οικοδομής, δεν είχαν χαρτιά, δεν είχαν τίποτα. Οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις νομιμοποιήθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κανόνες μπήκαν από αυτή την κυβέρνηση. Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι τόσα πολλά και τόσο μεγάλα που κι εμείς δεν γλιτώσαμε από το βάσανο των παρατάσεων ως προς τις αδειοδοτήσεις. Πολλές φορές αυτό είναι και μονόδρομος. Είναι μονόδρομος γιατί διαπιστώνεις ότι ακόμη και όταν υπάρχει βούληση κάποιος να λειτουργήσει νόμιμα είναι σχεδόν αδύνατον, όταν μία εγκατάσταση δεν έχει σχέδια, δεν υπάρχει αρχείο. Πως να δώσεις άδεια στατικότητας, όταν δεν έχεις καν τα αρχικά σχέδια! Πως θα λύσεις το πρόβλημα του κλειστού στίβου, όταν το κλειστό της Παιανίας στα χαρτιά δεν υφίσταται. Πως θα προχωρήσεις να πάρεις τα λεφτά που σου έχει εξασφαλίσει η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου για να φτιάξεις το κλειστό της Παιανίας, όταν για το κλειστό αυτό δεν μπορούμε να βρούμε ούτε ένα αρχιτεκτονικό σκαρίφημα και όταν το κλειστό αυτό, κόστισε επτά φορές πάνω από τον προϋπολογισμό του και για το οποίο χρωστάμε ακόμη 3 εκατομμύρια ευρώ. Και παρακαλάμε να μην ξυπνήσει η τράπεζα και έρθει να τα ζητήσει γιατί τότε θα μπει πάλι στις καλένδες. Αυτά δεν σας τα λέω για να δείξω πόσο τραγικό ήταν αυτό που παραλάβαμε, τι μάχες δίνουμε καθημερινά, το πως πολλές φορές δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τα οράματά μας και όσα έχουμε στο μυαλό μας. Πολλές φορές, αυτή η καθημερινότητα σε τραβάει πίσω. Όταν δηλαδή μπαίνεις Δευτέρα πρωί στο Υπουργείο, έχοντας πει θα τρέξουμε αυτό, αυτό και αυτό και σε παίρνουν έντρομοι οι συνεργάτες από την Πάτρα ότι μας έφυγε η στέγη από τον αέρα, ότι έπεσαν τα παράθυρα από το κολυμβητήριο κι εσύ εκείνη την ώρα θα πρέπει να ψάξεις να βρεις κωδικούς, λεφτά, τρόπο να γίνει, να μην μείνουν χωρίς προπονήσεις τα παιδιά…»

Για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, ο Γιώργος Βασιλειάδης είπε: «Έχουμε προετοιμάσει έναν αθλητικό νόμο. Η ομάδα εργασίας που δούλευε αυτό το διάστημα γνωρίζετε ότι λίγο πριν αναλάβω είχε κατατεθεί προς διαβούλευση ένας αθλητικός νόμος. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα της διαβούλευσης επέβαλλαν αυτός να αποσυρθεί και να επανασχεδιαστεί. Είμαστε στην τελική ευθεία, εδώ και δύο μήνες. Ως νομικός θέλω να “χτενίσω” εγώ νομικά ένα κείμενο, για να μπορέσω να το δώσω να προχωρήσει. Προχωράμε σπάζοντας τα κατεστημένα του αθλητικού νόμου και διαχωρίζοντας τον αθλητισμό σε επαγγελματικό και σε ερασιτεχνικό. Δεν μπορεί στο ίδιο νομοθέτημα να είναι και οι δύο πτυχές της αθλητικής ζωής. Ή όλα θα γίνονται εις βάρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού με αυτόν τον τρόπο ή θα λειτουργεί στρεβλά ο επαγγελματικός. Αυτή θα είναι η λογική και η φιλοσοφία του αθλητικού νόμου και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να τον φέρουμε σε διαβούλευση και να γίνει πραγματικότητα».

«Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές… δεν έγινε τίποτα»

Ο υφυπουργός είπε σχετικά με την ΕΕΑ: «Επειδή μιλήσαμε για τη διαφάνεια κι επειδή μεγάλο πρόβλημα στο σύνολο του αθλητισμού είναι η αδιαφάνεια, η έλλειψη λογοδοσίας, χωρίς να περιμένουμε τον αθλητικό νόμο, στο νομοθέτημα για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, υπάρχουν διατάξεις που ο έλεγχος στις Ομοσπονδίες δίνεται στο γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Όταν η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε, αποφάσισε ορθά να προσπαθήσει να βάλει μία τάξη. Να κάνει οικονομικό έλεγχο και να στείλει υποθέσεις στον εισαγγελέα. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής μας είναι… δεκάδες υποθέσεις στο αρχείο και υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού οι οποίοι έκαναν τη δουλειά τους να βρεθούν με αγωγές και μηνύσεις πάνω στο κεφάλι τους. Επειδή οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο, δεν μπορώ να κρίνω ή να κατακρίνω αυτούς που συμπεριλαμβάνονται στις δικογραφίες, αλλά επειδή αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει, ο έλεγχος πάει στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που έχει προανακριτικές ιδιότητες, που μπορεί να ασκήσει προανακριτικά καθήκοντα για να σταματήσουν οι δικαιολογίες και από το δικαστικό σύστημα και να σταματήσει και η ατιμωρησία. Γιατί όλα αυτά τα χρήματα κάπου κατέληξαν και σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές που δεν μπορώ να τις αμφισβητήσω προφανώς δεν… έγινε τίποτα! Για να διασφαλίσουμε ότι… θα συνεχίσει να μην γίνεται τίποτα, βάζουμε πλέον σοβαρούς όρους».

«Να σταματήσει αυτή η… καρικατούρα ελέγχου»

Και πρόσθεσε: «Μέσα στο επόμενο διάστημα παίρνουμε σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για να λύσουμε ζητήματα που ταλαιπωρούν είτε τον ερασιτεχνικό είτε τον επαγγελματικό αθλητισμό. Κατ’ αρχάς έχει περάσει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και θα βγει για διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την επαναχάραξη της στρατηγικής και της λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Να σταματήσει αυτή η καρικατούρα ελέγχου και να φτιάξουμε μία Επιτροπή, η οποία ελέγχει, θέτει τα όρια και το πλαίσιο λειτουργίας του επαγγελματικού αθλητισμού, ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι και αποσοβεί τα φαινόμενα που οδήγησαν τον επαγγελματικό αθλητισμό στο σημείο αυτό.

Το δεύτερο νομοθέτημα το οποίο εστάλη στην ΚΕ.Ν.Ε είναι το νομοθέτημα για τους γυμναστές: την κατηγοριοποίηση των γυμναστών, τα δικαιώματα, την πρόσβαση, τις σχολές προπονητών, τη νέα πραγματικότητα για το επάγγελμα του γυμναστή. Νομίζουμε πως θα είναι ένας νόμος τομή στην πολύπαθη ιστορία των επαγγελματικών δικαιωμάτων και της απόκτησης της ιδιότητας του προπονητή.

Ρυθμίζουμε το θέμα της Παραολυμπιακής Επιτροπής. Επίσης, παίρνουμε μία μεγάλη πρωτοβουλία δίνοντας μία χρηματοδότηση της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΚΑΕ, στο εργαστήριο αντι-ντόπινγκ, ούτως ώστε να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό του και να γίνει το πιο σύγχρονο της Ευρώπης. Η χρηματοδότηση θα γίνει από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και την ίδια στιγμή με νόμο το ΕΚΑΕ θα μεταφερθεί από το Ολυμπιακό Στάδιο όπου ανήκει τώρα και δεν μπορεί να λειτουργήσει στο Δημόκριτο. Για να είναι ένα πραγματικό ερευνητικό κέντρο που θα πληρώνει κανονικά τους εργαζόμενούς του, τους επιστήμονες, θα μπορεί να παράγει υπεραξία και να μπορέσει να φέρει και χρήματα στη χώρα και κατ’ επέκταση στον ελληνικό αθλητισμό».

«Συνεργαζόμαστε με άλλα υπουργεία»

Ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέφερε ως σημαντικό στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης: «Κομβικό σημείο στην πολιτική μας είναι η συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία. Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τα νέα γήπεδα τένις στη Μυτιλήνη αν δεν υπήρχε η βοήθεια του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε τους Παράκτιους Αγώνες στην Πάτρα αν δεν υπήρχε η αρωγή του Υπουργείου Τουρισμού. Και δείχνουμε, όπως λειτουργούμε, ένα άλλο μοντέλο κυβέρνησης. Με τα προβλήματά μας, αλλά κάνουμε κάτι πρωτότυπο: μιλάμε μεταξύ μας και προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα».

Σε ερωτήσεις αναφορικά με την κάλυψη του ερασιτεχνικού αθλητισμού από τη δημόσια τηλεόραση απάντησε: «Γνωρίζω ότι το επόμενο διάστημα θα φτιαχτεί αθλητικό κανάλι από την ΕΡΤ, με σκοπό να έχει το σύνολο της αθλητικής δραστηριότητας του ελληνικού αθλητισμού. Και θα υπογραφεί και ένα μνημόνιο συνεργασίας με τη ΓΓΑ, ούτως ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη.

Για την πρόσβαση ΑμεΑ στα γήπεδα, είπε: «Θα υπάρξουν οι παρεμβάσεις για την πρόσβαση των αθλητών ΑμεΑ, αλλά και των φιλάθλων ΑμεΑ στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Για να μπεις να κάνεις μία μελέτη σε ένα γήπεδο θα πρέπει να βρεις την αρχική μελέτη και αυτό δεν είναι δεδομένο. Όσο κι αν είναι τραγικό, πιστέψτε με!»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, κατέληξε λέγοντας: «Μέσα στο επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ακόμη μεγαλύτερες παρεμβάσεις γιατί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Αλέξη Χαρίτση αποφασίσαμε να φτιαχτεί ειδικό κομμάτι από το πρόγραμμα “ Φιλόδημος” που θα αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, θα αφορά παρεμβάσεις για να λύσουμε προβλήματα χρόνια και θα αφορά και παρεμβάσεις για μεγαλύτερα έργα σε περιοχές που έχουν ανάγκη». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter