Βασικά λάθη που κάνουμε όταν τρέχουμε στον διάδρομο

Τις περισσότερες φορές οι αθλούμενοι απλά ανεβαίνουν στο διάδρομο και αρχίζουν να τρέχουν. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύουν φυσικά να μην έχουν το αποτέλεσμα που θέλουν. Εκτός αυτού ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μεγάλος.

Τα παπούτσια, το πρόγραμμα που ακολουθούμε, η στάση του σώματός μας, είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά λάθη που γίνονται. Και επειδή το χειμώνα ο διάδρομος λόγω των καιρικών συνθηκών μπαίνει περισσότερο στη ζωή των δρομέων, καλό είναι να προσέχουμε.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε;

1. Δεν φοράμε σωστά παπούτσια

«Μην επιλέγετε αθλητικά με μοναδικό κριτήριο το στυλ και το χρώμα τους» λένε οι ειδικοί, τονίζοντας ότι πρέπει να δίνουμε έμφαση στον ανατομικό σχεδιασμό. Αναζητάμε επομένως εκείνα που είναι ελαφριά, μαλακά και έχουν ενίσχυση στη σόλα για να απορροφούν τους κραδασμούς και να προστατεύουν τα πέλματα και τους τένοντες.

2. Κοιτάμε κάτω

Αν δεν διατηρούμε το σώμα μας σε ευθεία, αλλά κοιτάμε τα πόδια μας ενώ περπατάμε στο διάδρομο μπορεί να γίνει αιτία να χάσουμε την ισορροπία μας και να δεχτούμε πίεση στον αυχένα. Επιλέγουμε, λοιπόν, την ίσια στάση! Έξω το στήθος και κοιτάμε μπροστά.

3. Ακολουθούμε το ίδιο πρόγραμμα

Μπορεί να μας είναι πιο εύκολο να κάνουμε τα ίδια καθημερινά, αλλά με αυτό τον τρόπο καίμε λιγότερες θερμίδες, καθώς το σώμα μας προσαρμόζεται ανάλογα. Κάθε μήνα πρέπει να αλλάζουμε τουλάχιστον ένας μέρος των ασκήσεών μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε ζέσταμα σε ελλειπτικό μηχάνημα, ώστε να γυμνάσουμε και άλλες μυϊκές ομάδες.

4. Κρατάμε τα χερούλια

Προσπαθούμε να ρυθμίσουμε την κλίση στο διάδρομο στο 1-5% αν είμαστε αρχάριοι ή στο 10% αν γυμναζόμαστε καιρό και μας ενδιαφέρει να βελτιώσουμε την αντοχή μας. Επίσης, αν θέλουμε να κάψουμε περισσότερες θερμίδες, δεν στηριζόμαστε στις μπάρες, γιατί έτσι σαμποτάρουμε τα αποτελέσματα της άσκησης. Συνεχίζουμε να έχουμε την ίσια στάση.

5. Δεν κάνουμε ζέσταμα

Παρακάμπτοντας την προθέρμανση ακόμα και πριν το διάδρομο μπορεί να προκαλέσετε πόνους και τραυματισμούς στο σώμα σας. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η προθέρμανση για να μπορείτε να διατηρείτε την κινητικότητα, την ενέργεια και την ευλυγισία σας.

6. Το παρακάνουμε

Αν οι μύες μας πονούν και νιώθουμε πιασμένοι ίσως έχουμε γυμναστεί υπερβολικά ή η φυσική μας κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Ξεκουραζόμαστε και μειώνουμε την ένταση των ασκήσεων για λίγο.

Tip: Κάντε οποσδήποτε προθέρμανση για 5 τουλάχιστον λεπτά. Στη συνέχεια για 2 λεπτά περπατήστε γρήγορα με ένταση 6-7 και τα επόμενα 2 λεπτά με ένταση 11 έως 13. Μπορείτε να το κάνετε για 30 λεπτά συνολικά. Η διαλειμματική προπόνηση έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας.

Πηγή: runnfun.gr