Βαρύ τίμημα πληρώνει ο Τύπος μες στην πανδημία

Βαρύ τίμημα πληρώνει ο Τύπος μες στην πανδημία

Τους 700 πλησιάζουν παγκοσμίως οι νεκροί δημοσιογράφοι που κάλυπταν την Covid-19, από τους οποίους οι 90 ήταν από την Ευρώπη

Βαρύ τίμημα έχουν πληρώσει οι δημοσιογράφοι οι οποίοι καλύπτουν την πανδημία της Covid-19, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Press Emblem Campaign (PEC) με έδρα τη Γενεύη 698 δημοσιογράφοι σε 60 χώρες έχασαν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα.

Η πρωτοβουλία της οργάνωσης έχει στόχο να αποτίσει φόρο τιμής στους δημοσιογράφους που κατέληξαν από την Covid-19 σε όλο τον κόσμο και έτσι από τον Μάρτιο του 2020 ξεκίνησε να καταγράφει με νούμερα αλλά και με ονόματα, φωτογραφίες και ένα σύντομο βιογραφικό τα θύματα της πανδημίας από τον δημοσιογραφικό κόσμο.

«Δεν υπήρχαν τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα»

Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού, «οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του ιού, καθώς ενημερώνουν για τις επιπτώσεις του και για τα μέτρα προφύλαξης. Καθώς συνεχίζουν, ως οφείλουν, να παρουσιάζουν πληροφορίες από την πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η προσωπική τους υγεία. Ορισμένοι έχασαν τη ζωή τους επειδή δεν υπήρχαν κατάλληλα προστατευτικά μέτρα για να ασκήσουν με ασφάλεια την εργασία τους».

Στην Ευρώπη ο αριθμός των θυμάτων άγγιξε τα 90, με την Ιταλία να καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων θυμάτων (40 νεκροί) και να ακολουθούν η Βρετανία (13), η Ρωσία (8), η Ισπανία (6) και η Γαλλία (5). Στη γειτονική Τουρκία οι αντίστοιχες απώλειες ήταν 17. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών ήταν freelance δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Η ίδια έρευνα καταγράφει από ακόμη έναν τουλάχιστον θάνατο δημοσιογράφων σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γερμανία και η Ελβετία.

Σωματικές και διανοητικές επιδράσεις

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και η Ιταλίδα δημοσιογράφος Λίβια Τζουστολίζι, η οποία συνέβαλε στην καθιέρωση του ιστορικού βραβείου ερευνητικής δημοσιογραφίας «Franco Giustolisi Justice and Freedom», το οποίο ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πατέρα της, επίσης παθιασμένου δημοσιογράφου.

Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι δημοσιογράφοι έρχονται πολλές φορές σε απευθείας επαφή με τις επιπτώσεις της πανδημίας στη ζωή των πολιτών καθώς αρκετοί εξ αυτών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ρεπορτάζ από την ημέρα που ξέσπασε η υγειονομική κρίση. Η καθημερινή κάλυψη αυτού του πεδίου έχει επηρεάσει σωματικά και διανοητικά πολλούς ανθρώπους της ενημέρωσης. Επιπλέον, αρκετοί εξ αυτών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πιέσεων και απειλών σε μια προσπάθεια αρκετών κυβερνήσεων να περιορίσουν τη δημόσια κριτική σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την πανδημία.

«Τα πραγματικά στοιχεία είναι σίγουρα υψηλότερα»

Σχολιάζοντας τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο γενικός γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης PEC Μπλεζ Λαμπέν υπογράμμισε ότι «δυστυχώς η πανδημία αφήνει πίσω της ολοένα περισσότερα θύματα στο μιντιακό πεδίο. Πρόκειται για τεράστια απώλεια. Ειδικά σε χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Αργεντινή και το Μεξικό ο αριθμός των θυμάτων ανάμεσα στην κοινότητα των δημοσιογράφων βρίσκεται σε διαρκή αύξηση».

Ακόμη, όπως επισήμανε, «τα πραγματικά αριθμητικά στοιχεία είναι σίγουρα υψηλότερα, καθώς η αιτία των θανάτων των δημοσιογράφων δεν προσδιορίζεται πάντα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ανακοινώνονται ούτε οι θάνατοι. Επιπλέον, σε ορισμένες χώρες δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες. Η δε προέλευση της λοίμωξης είναι συχνά δύσκολο να προσδιοριστεί καθώς δεν είναι δυνατόν να διαφοροποιηθούν οι δημοσιογράφοι που έχουν μολυνθεί στην εργασία από εκείνους που έχουν μολυνθεί στην προσωπική τους ζωή».

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ) Ρενάτε Σρέντερ τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ πρέπει να εφαρμόσουν σαφείς οδηγίες για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας ειδήσεων. «Αυτή η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση PEC, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σωστά αυτά τα άνευ προηγουμένου τραύματα και άγχη είναι απαραίτητο να αλλάξει εκ βάθρων η νοοτροπία που επικρατεί τόσο στις αίθουσες σύνταξης όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Συγκεκριμένα, θα έπρεπε να εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις το σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ενώ επίσης θα ήταν χρήσιμο να δοθεί προτεραιότητα και στον εμβολιασμό δημοσιογράφων οι οποίοι καλύπτουν από κοντά την εξέλιξη της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η έρευνα της οργάνωσης συνεχίζεται, καθώς κάθε ημέρα αυξάνεται ο τραγικός κατάλογος των δημοσιογράφων-θυμάτων της πανδημίας. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται βασίζονται σε πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, εθνικές ενώσεις δημοσιογράφων και περιφερειακούς ανταποκριτές της οργάνωσης.

Ετικέτες

Documento Newsletter