Βαρώσια: Νέα ωμή παρέμβαση

Βαρώσια: Νέα ωμή παρέμβαση

Άνω κάτω η εκλογική διαδικασία στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο με την απόφαση Ερντογάν για άνοιγμα της πύλης εισόδου στα Βαρώσια

«Ντροπή για τη δημοκρατία»! Σε αυτήν τη δήλωση συνοψίζεται η καθολική αντίδραση των υποψηφίων στις σημερινές εκλογές στα Κατεχόμενα στην Κύπρο –πλην του σημερινού πρωθυπουργού και εκλεκτού του Τούρκου προέδρου–, καθώς το άνοιγμα των Βαρωσίων την περασμένη Πέμπτη έκανε άνω κάτω την εκλογική διαδικασία.

Το πρόβλημα έχει και μία επιπλέον ελληνική διάσταση, καθώς την ώρα που άνοιγε η πύλη εισόδου στα Βαρώσια ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντούσε τον Τούρκο ομόλογό του στην Μπρατισλάβα με βασικό θέμα στο μενού την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση του πρόεδρου και του πρωθυπουργού του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ αντίστοιχα μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ανοίγματος από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για ωμή παρέμβαση του Ερντογάν στα εσωτερικά της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου ενόψει των προεδρικών εκλογών, η οποία οδήγησε σε αποχώρηση τον Κουντρέτ Οζερσάι, αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών στην παρούσα κυβέρνηση του ψευδοκράτους και βασικό υποψήφιο στις εκλογές.

Τα Βαρώσια και οι διεθνείς αποφάσεις

Η περιοχή των Βαρωσίων βρίσκεται στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου και μέχρι την εισβολή του ’74 αποτελούσε, μαζί με την ευρύτερη περιοχή, δημοφιλές τουριστικό θέρετρο. Εκτοτε παρέμεινε αποκλεισμένη, όπως οριζόταν από τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εύλογες λοιπόν και οι ανησυχίες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: «Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί για την ανακοίνωση που έγινε σήμερα σχετικά με το άνοιγμα της παραλίας/ακτογραμμής των Βαρωσίων. Υπενθυμίζει ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Το διακύβευμα

Η ευθεία αυτή τουρκική παρέμβαση και οι δηλώσεις Ερντογάν αποδεικνύουν ότι από το εκλογικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθούν η διπλωματική γραμμή του ψευδοκράτους σε σχέση με την κυπριακή κυβέρνηση, ο βαθμός παρέμβασης της Τουρκίας σε αυτήν αλλά και η γενικότερη πολιτική διαχείρισης του ενεργειακού ζητήματος στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντως με την επιστολή του Ερντογάν προς την ΕΕ πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Οκτωβρίου, ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν απαιτεί λύση στο κυπριακό, ενώ πιο πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι κανένα σενάριο στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους. Κατά την άποψή του: «Στη διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή περίοδο οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να εκπροσωπούνται όπως τους αξίζει. Είδαμε ότι το τουρκικό έθνος της Κύπρου και πάλι παραμελήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».

Από την πλευρά της πάντως η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που πραγματοποιούνταν στα Βαρώσια η τελετή εγκαινίων έσπευδε να συμφωνήσει στην έναρξη διερευνητικών επαφών.

Ενώ δηλαδή η κίνηση της Αγκυρας κατακρινόταν από τους διεθνείς θεσμούς και την κυπριακή κυβέρνηση ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου αλλά και από τις ίδιες τις πολιτικές κινήσεις των Τουρκοκυπρίων ως παρέμβαση του Ερντογάν στα εσωτερικά τους, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έσφιγγε συμβολικά το χέρι του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Το ζήτημα πλέον είναι τι πρόκειται να διερευνηθεί αφού την ίδια μέρα ο Ερντογάν δήλωνε σε εφημερίδα του Κατάρ ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ πίσω στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Ετικέτες

Documento Newsletter