Barron’s για αποκαλύψεις Documento: Υπό κρατική παρακολούθηση πρώην πρωθυπουργός και υπουργοί

Barron’s για αποκαλύψεις Documento: Υπό κρατική παρακολούθηση πρώην πρωθυπουργός και υπουργοί

Τέλος δεν έχει ο διασυρμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο φόντο του αποκαλυπτικού κυριακάτικου φύλλου του Documento που φέρνει στο φως τα ονόματα όσων μπήκαν στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων από το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τελευταίο τρανό παράδειγμα, η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Barron’s, που αποτελεί τμήμα της Wall Street Journal και η οποία δημοσίευσε χθες άρθρο με τίτλο: «Σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα: Στο στόχαστρο υπουργοί και πρώην πρωθυπουργός».

Αναλυτικά το άρθρο του Barron’s:

Ένας πρώην πρωθυπουργός και περισσότεροι από 30 πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες βρέθηκαν στο στόχαστρο της κρατικής παρακολούθησης στην Ελλάδα σε ένα σκάνδαλο που έχει στριμώξει τη συντηρητική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η αριστερή εβδομαδιαία εφημερίδα Documento ανέφερε ότι η λίστα των στόχων περιλαμβάνει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα σημερινά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον μεγιστάνα της ναυτιλίας Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη των ποδοσφαιρικών συλλόγων του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Το παράνομο λογισμικό γνωστό ως Predator χρησιμοποιήθηκε σε συνεργασία με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Ελλάδας, ΕΥΠ, προσθέτει η εφημερίδα.

Μέλη με επιρροή του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, πιθανοί αντίπαλοι σε οποιαδήποτε μελλοντική ηγετική αμφισβήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν, αναφέρει η εφημερίδα.

«Τα στοιχεία λείπουν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος παρόλα αυτά κάλεσε τις δικαστικές αρχές να διερευνήσουν όσα αναφέρει η εφημερίδα.

Κατηγόρησε την έκθεση ότι προσπαθεί να «πληγώσει» την κυβέρνηση και να υπονομεύσει τη σταθερότητα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα, η οποία έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, άντλησε τις πληροφορίες από “δύο άτομα με βασικούς ρόλους στην παρακολούθηση” και ανέφερε ότι παράνομο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε επίσης για την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων.

Την Παρασκευή, μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τις υποκλοπές στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη της ΕΕ ζήτησε βαθύτερη έρευνα της υπόθεσης.

Μια ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή που συστάθηκε για τη διερεύνηση του σκανδάλου αναδιπλώθηκε μετά από ένα μήνα και οι επικριτές είπαν ότι απέτυχε να καλέσει βασικούς μάρτυρες.

Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης -ευρωβουλευτής και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελλάδας- κατέθεσε καταγγελία για απόπειρες υποκλοπής του κινητού του τηλεφώνου με το λογισμικό κατασκοπείας Predator.

Μέσα σε λίγες μέρες, προέκυψε ότι ο Ανδρουλάκης παρακολουθούνταν χωριστά από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών πριν γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας.

Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι και ένας άλλος υψηλόβαθμος πολιτικός της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται επίσης ότι ήταν υπό παρακολούθηση.

Το σκάνδαλο ανάγκασε τον Αύγουστο σε παραιτήσεις τον αρχηγό των ελληνικών υπηρεσιών πληροφοριών καθώς και έναν στενό συνεργάτη και ανιψιό του πρωθυπουργού.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποιεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης. Έχει παραδεχτεί ότι η κρατική υπηρεσία παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη, χωρίς να αποκαλύψει τον λόγο.

«Λογισμικό επιτήρησης υπάρχει στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά καμία (ελληνική) δημόσια αρχή δεν το έχει αγοράσει ή χρησιμοποιήσει», δήλωσε το Σάββατο ο Οικονόμου.

Ο Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να απαγορεύσει με νόμο τη χρήση παράνομων υποκλοπών.

Ωστόσο, οι επικριτές σημειώνουν ότι μία από τις πρώτες πράξεις του όταν έγινε πρωθυπουργός το 2019 ήταν να προσαρτήσει την εθνική υπηρεσία πληροφοριών στο προσωπικό του γραφείο.

Διαβάστε επίσης:

Σάλος στα διεθνή Μέσα για τις αποκαλύψεις των υποκλοπών 

 

Ετικέτες

Documento Newsletter