Βαρουφάκης: Ποταμόπλοιο που βουλιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Βαρουφάκης: Ποταμόπλοιο που βουλιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

«Υπάρχει μία παγκόσμια κρίση, η οποία παίρνει διάφορες μορφές, στον Ισημερινό, στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Αμερική και στην Κίνα, αλλά είναι μία κρίση. Η κρίση, όπως και η κλιματική αλλαγή, είναι ένα ενιαίο φαινόμενο με διαφορετικές εκφάνσεις ανάλογα με το μέρος του κόσμου στο οποίο βρισκόμαστε αλλά με κοινή αιτία», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης –όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων του Ισημερινού (Andes)– σε διάλεξή του στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών του Ισημερινού.

Ο Γ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ευρώπη, σχολίασε πως έχει μπει σε μία φάση αποσύνθεσης από το 2008 και δυστυχώς οι ελίτ της δεν το συνειδητοποίησαν, και αντί να την εμποδίσουν, κινήθηκαν ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση επιβάλλοντας λιτότητα και προωθώντας τη διαίρεση.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Ελλάδα ήταν απλώς παράδειγμα του ακατανόμαστου χειρισμού της αναπόφευκτης κρίσης της ΕΕ, και από την ελληνική κρίση, οι οπαδοί του Brexit πήραν μεγάλη ώθηση, και αυτός είναι ο λόγος που το Brexit επικράτησε» ανέφερε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας επέλεξε να σχολιάσει τα όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλει στην Ελλάδα με μία αλληγορία: «Εάν έχεις ένα όμορφο ποταμόπλοιο, και κάνεις το λάθος να το ρίξεις στον Ειρηνικό Ωκεανό, στις ακτές του Εκουαδόρ, και ξεκινήσεις ταξίδι για την Κίνα. Ας πούμε πως ο καιρός είναι καλός, είναι όμορφος, αλλά η πρώτη καταιγίδα έρχεται και αρχίζει να βουλιάζει, το χαμηλότερο κατάστρωμα βουλιάζει πρώτο. Αυτό το καράβι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το τελευταίο κατάστρωμα είναι η Ελλάδα», εξήγησε ο δημοφιλής οικονομολόγος.

Ειδικότερα, επισήμανε τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας δημιουργίας χρήματος, μέσω του τερματισμού του παραδόξου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της σημασίας των κεφαλαιακών ελέγχων και των παρακολούθησης των ισοζυγίων πληρωμών της οικονομίας.

Ο κ. Βαρουφάκης δίνοντας τα εύσημα στον Ισημερινό και στην στρατηγική του σε μακροοικονομικό επίπεδο, ανέφερε πως «δυστυχώς δεν έχει εκτιμηθεί από τους δυτικούς οικονομολόγους» και σχολίασε:

«Μακάρι να είχαμε ανάλογη εξέλιξη στην Ευρώπη, εύχομαι στους Αμερικανούς να το βιώσουν αυτό, εύχομαι ο κόσμος να ήταν σαν το Εκουαδόρ με αυτή την έννοια» συμπλήρωσε.

Documento Newsletter