Βαριές καταγγελίες κατά διάταξης της Μενδώνη για το αμαρτωλό Ταμείο του υπουργείου

Βαριές καταγγελίες κατά διάταξης της Μενδώνη για το αμαρτωλό Ταμείο του υπουργείου

Ένα νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή προχθές, Δευτέρα 4.11.2019, από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και σχεδόν όλο (δεκαεπτά άρθρα) είναι αφιερωμένο αποκλειστικά σε θέματα που αφορούν τον αθλητισμό.

Το 19ο άρθρο όμως δεν αφορά τον αθλητισμό, αλλά ένα θέμα αμαρτωλό για το υπουργείο, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων, μέλη των προηγούμενων διοικήσεων του οποίου είναι εμπλεκόμενα στη δικαιοσύνη.

Η ίδια η υπουργός είχε δηλώσει ότι το Ταμείο θα «εκκαθαριστεί εν λειτουργία», αλλά με το εν λόγω νομοσχέδιο προκύπτουν άλλα δεδομένα, τα οποία εντοπίζουν και καταγγέλλουν συνδικαλιστές στο υπουργείο. Συγκεκριμένα η Ενωτική Κίνηση καταγγέλλει όχι μόνο τον προβλεφθέντα από την κ. Μενδώνη χρόνο για την εκκαθάριση, αντιπαραβάλλοντας άλλες χρόνιες υποθέσεις που είχαν καταλήξει στη δικαιοσύνη, αλλά και τη νέα σύνθεση του ΔΣ του Ταμείου, στο οποίο προστίθενται (!) δύο μέλη τα οποία θα διορίσει η ίδια η υπουργός, προκαλώντας τα ανάλογα εύλογα ερωτήματα για την αναγκαιότητα της νομοθετικής κίνησης αυτήν τη στιγμή, ενώ παράλληλα προβλέπεται και αύξηση της χρηματοδότησης –ενώ οι υπηρεσίες που παρείχε το Ταμείο τού έχουν αφαιρεθεί– «χωρίς ταβάνι».

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι για λόγους δημοσιονομικούς αλλά και ουσιαστικούς γίνεται η λύση του Ταμείου, αλλά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρονται οι επιπλέον δαπάνες που δημιουργούνται επί του κρατικού προϋπολογισμού και μάλιστα το κόστος αυτών δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί.

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι από το 7μελές, όπως έγινε προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) οι τέσσερις ανήκουν στην ίδια παράταξη (ΔΗΣΥΠ/ΠΑΚΕ) και ελέγχουν πλέον της αποφάσεις της ομοσπονδίας. Αυτό έγινε με τον διορισμό δύο επιπλέον μελών (από 5μελές σε 7μελές) με απόφαση της Μενδώνη, των Γρηγ. Βαφειάδη και Παν. Γρίλλια, οι οποίοι μαζί με τους (εμπλεκόμενους στη δικαιοσύνη) ήδη διορισμένους στην Ομοσπονδία Γιάννη Τζανάκη και Παν. Σταθουλόπουλο έχουν τον πλήρη έλεγχο.

Η Λίνα Μενδώνη είναι γνωστό ότι προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο στον οποίο κινούνται οι τέσσερις της πλειοψηφίας (οι δύο διορίστηκαν από την ίδια). Έτσι φτάσαμε στο σημείο με κυβέρνηση ΝΔ αλλά με υπουργό τη Λ. Μενδώνη να «κυβερνά» στο ΥΠΠΟΑ η ΠΑΣΚΕ!

Για όλα αυτά καταπέλτης είναι η ανακοίνωση των συνδικαλιστών, η οποία έχει εξής:

«Θυμάται κανείς την… εκκαθάριση του Οργανισμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Θεσσαλονίκη 1997, που ολοκληρώθηκε το 2012; Την εκκαθάριση του ΟΠΕΠ, που ξεκίνησε το 2010, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί; Και άλλων, ουκ έστιν αριθμών Οργανισμών που τέθηκαν μεν σε καθεστώς «λύσης και εκκαθάρισης» με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πλην όμως με διαδοχικές παρατάσεις (που έδιναν οι Υπουργοί…), πέρασαν χρόνια ολόκληρα μέχρι να εκκαθαριστούν.

Αυτές τις υποθέσεις τις γνωρίζει πολύ καλά η Υπουργός Λ. Μενδώνη –τις έχει χειριστεί άλλωστε στο παρελθόν ως πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. Τις θυμηθήκαμε κι εμείς όταν ακούσαμε από την Υπουργό να λέει ότι «το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ θα εκκαθαριστεί εν λειτουργία». Τις θυμηθήκαμε και τώρα που διαβάσαμε το άρθρο 19 του νέου νομοσχεδίου που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, με τίτλο «Θέση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ σε εκκαθάριση», που βάζει περιθώριο ενός έτους για την «εκκαθάριση» (εδώ γελάμε!). Οι Οργανισμοί που αναφέραμε έκαναν τόσα χρόνια να εκκαθαριστούν ενώ δεν ήταν σε λειτουργία –φανταστείτε τι θα γίνει στην εκκαθάριση «εν λειτουργία».

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, πάντως, η Λ. Μενδώνη επαναφέρει την χρηματοδότηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας από τον Υπουργό Πολιτισμού (συγκεκριμένα από την επιχορήγηση του ΤΑΠΑ), χωρίς «ταβάνι». Γιατί άραγε; Αφού σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4598/2019 τόσο ο παιδικός και το επίδομα παιδικού, όσο και οι κατασκηνώσεις από 1/1/2020 περνάνε στην ευθύνη του ΥΠΠΟΑ, τι χρηματοδότηση χρειάζεται το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, πέρα από την αμοιβή του «εκκαθαριστή»; Γιατί τα 30.000 ευρώ το χρόνο που προβλέπει ο Ν. 4580/19 δεν είναι αρκετά; Γιατί η «αξιολόγηση συνεπειών ρύθμισης» του νομοσχεδίου αναφέρει επί λέξει ότι το ΥΠΠΟΑ θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 500.000 ευρώ για την επιχορήγηση στο ΤΑΥΠ για «δαπάνες λειτουργίας παιδικού σταθμού & λοιπές δαπάνες», καθώς και για «τακτικές και έκτακτες δαπάνες» του υπό εκκαθάριση Ταμείου;

Οι απαντήσεις βρίσκονται σε μια άλλη απόφαση της Υπουργού Λ. Μενδώνη, που εκδόθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη 30/10 την ίδια μέρα που ξεκινούσε το συνέδριο-παρωδία της ΠΕΥΠΠΟ με guest star την ίδια. Η απόφαση προβλέπει ότι το ως τώρα 5μελές ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας (3 επιλεγμένοι από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και 2 επιλογής της ΠΟΕ, συνδικαλιστές και μέλη της ΠΑΣΚΕ-ΔΗΣΥΠ) γίνεται 7μελές, με 2 μέλη που θα διορίσει η Υπουργός. Tα 2 μέλη που διόρισε η υπουργός (ΦΕΚ 926/ΥΟΔΔ/2019) είναι επίσης συνδικαλιστές της ΠΟΕ και μέλη της ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΠ, που περιλαμβάνονταν και στο ψηφοδέλτιό της στο Συνέδριο…

Στο νέο 7μελές ΔΣ του Ταμείου, λοιπόν, η πλειοψηφία (4 στους 7) είναι συνδικαλιστές από το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΠ, παλιοί γνώριμοι της Υπουργού από τις εποχές της Χαριλάου Τρικούπη -σαν να μην πέρασε μια μέρα δηλαδή. (Φαίνεται ότι στο Υπουργείο μας οι «‘άριστοι» είναι όλοι στην ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΠ. Άραγε στην ΔΑΚΕ δεν προτάθηκε καν ή δεν δέχτηκαν;) Από την ίδια «άριστη» ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΠ προέρχονταν οι επί 15ετίας Πρόεδρος και Διευθυντής του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ Γ. Τσακοπιάκος και Γ. Βλαντής, που τώρα ερευνώνται για την κακοδιαχείριση και τα πλαστά δάνεια σε συναδέλφους… Τι πιο λογικό να συνεχιστεί η καλή παράδοση ε;

Γιατί η Υπουργός αλλάζει τη σύνθεση του ΔΣ, ενώ υποτίθεται ότι σε ένα μήνα το ΔΣ αυτό θα αντικατασταθεί από τον εκκαθαριστή;

Να υποθέσουμε ότι και ο εκκαθαριστής –που σύμφωνα με το νομοσχέδιο, επίσης θα διορίσει η Υπουργός- θα προέρχεται επίσης από τα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΥΠ, για να «κλείσει» ο κύκλος –και με την ελπίδα (τους) ότι «εκκαθάριση εν λειτουργία» θα σημάνει απλώς το να κουκουλωθούν οι υποθέσεις του Ταμείου και να βρεθεί ένα αθόρυβος τρόπος να βρεθεί η ΠΟΕ να ροκανίζει ξανά την επιχορήγηση από το ΥΠΠΟΑ στο όνομα των εργαζόμενων; Μήπως γι’ αυτό στο συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεν ειπώθηκε ούτε λέξη για το τι βλέπει η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ για την επόμενη μέρα του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, μετά την εκκαθάριση; Μάλλον θα ξέρουν κάτι παραπάνω –βλέπετε οι υπόγειες διαδρομές καλά κρατούν…

Υπάρχει και κάτι ακόμη πολύ σοβαρό: ο Ν. 4598/2019 προέβλεπε να περάσει ο παιδικός σταθμός στο ΥΠΠΟΑ, καθώς και όλο το προσωπικό του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, μεταξύ πολλών άλλων, ανέφερε ότι ο παιδικός θα λειτουργεί τη σχολική χρονιά 2019-2020 (χωρίς να πει λέξη για το παρακάτω!) και ότι «η ρύθμιση για το πέρασμα των εργαζόμενων του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ στο ΥΠΠΟΑ εγείρει ζητήματα αντισυνταγματικότητας». Κανείς από τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ που πριν δύο χρόνια έκαναν απεργίες για να συνεχίσει να υπάρχει ο παιδικός σταθμός και για την τακτοποίηση των εργαζόμενων δεν ενδιαφέρθηκε να απαντήσει σε αυτό, ούτε καν να το σχολιάσει! Προφανώς γιατί αυτό που τους νοιάζει είναι (κυριολεκτικά) το «ταμείο» και όχι το αν θα λειτουργεί ο παιδικός ή τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι (μάλλον βολεύει να παραμείνουν εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου με ουσιαστικό εργοδότη την ΠΟΕ ΥΠΠΟ, όπως μέχρι πριν από 2 χρόνια;). Αν η Υπουργός πιστεύει ότι ο Ν. 4589 ήταν ατελής, γιατί δεν ενσωματώνει νέα ρύθμιση για το προσωπικό στο άρθρο που μόλις κατατέθηκε με τις αλλαγές στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας; Γιατί η υπόθεση των υπαλλήλων του ΤΑΥΠ είναι «κολλημένη» εδώ και μήνες στο ΑΣΕΠ;

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί άπτεται της συνέχισης ή μη λειτουργίας του παιδικού σταθμού!

Εμείς συνεχίζουμε να ζητάμε την ανάγκη πλήρους διερεύνησης όλων των υποθέσεων του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ και πλήρους διασφάλισης των πραγματικών κατακτήσεων των εργαζομένων, την λειτουργία του παιδικού σταθμού από το ΥΠΠΟΑ, με την τακτοποίηση του προσωπικού του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ σε οργανικές θέσεις στο ΥΠΠΟΑ, τις κατασκηνώσεις και το επίδομα παιδικού σταθμού για όσους υπαλλήλους δεν καλύπτονται από τον παιδικό του ΥΠΠΟΑ.

Documento Newsletter