Είναι οριστικό. Ο Banksy είναι ξανά στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια.
Πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκε το «σήμα κατατεθέν» του, ένας αρουραίος, ζωγραφισμένος πάνω σε ένα ρολόι τοίχου, στην πρόσοψη ενός υπό κατεδάφιση κτιρίου, το οποίο στο παρελθόν φιλοξενούσε μια τράπεζα κι ένα ταχυδρομείο.
Τώρα, δεύτερη αστική παρέμβασή του. Καθαρά πολιτική τούτη τη φορά: σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη δρόμου Borf, μια τεράστια τοιχογραφία, σε όλη την έκταση του τοίχου, γωνία Houston Street και Bowery στο Μανχάταν. Γραμμές που κάνουν οι φυλακισμένοι στους τοίχους του κελιού τους για να μετρούν τις μέρες εγκλεισμού τους. Συμβολικά, μετρούνται οι μέρες στη φυλακή της Τουρκάλας ζωγράφου Ζέχρα Ντογάν, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης σχεδόν τριών ετών εξαιτίας ενός πίνακά της.
Η Ζέχρα Ντογάν, η οποία εργάστηκε στο παρελθόν και ως ανταποκρίτρια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dicle – το έχουν κλείσει – έκανε το έργο της το 2016. Στο έργο απεικονίζονται τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να επιχειρούν κατά του PKK: με βάση μια φωτογραφία, κτίρια είναι πλέον ερείπια, τουλίπες καπνού υψώνονται, συγκεντρωμένα στρατιωτικά οχήματα, όλα στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας από μαχητές του PKK.
Αυτό το οποίο το 2ο Ποινικό Δικαστήριο στη Μαρντίν θεώρησε κολάσιμο στον πίνακα της Ντογάν ήταν ότι υπήρχαν τουρκικές σημαίες σε κάποιες προσόψεις κτιρίων που δεν είχαν καταρρεύσει (όπως υπήρχαν και στη φωτογραφία με βάση την οποία δούλεψε η ζωγράφος).
Σε κάποιο σημείο της τοιχογραφίας στο Μανχάταν, αντί τις συνήθεις τέσσερις κάθετες γραμμές και μία πέμπτη, διαγώνια, με τις οποίες μετράται ο χρόνος εγκλεισμού, ο Banksy πίσω από τις τέσσερις κάθετες έχει ζωγραφίσει το πρόσωπο της Ζέχρα σαν πίσω από κάγκελα φυλακής να κοιτά έξω, με τα χέρια της να κρατούν την πρώτη γραμμή που είναι κάγκελο και την τέταρτη που είναι κραγιόν ζωγράφου. Ποστάροντας στον λογαριασμό του στο Instagram φωτογραφίες αυτής της τοιχογραφίας και του πίνακα της Ζέχρα Ντογάν, ο Banksy ενθαρρύνει εμάς ποστάρουμε στους δικούς μας λογαριασμούς το έργο της, κάνοντας tag τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ενεργός σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ