Σε πύργο της Βαβέλ μετατρέπεται η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να αντιταχθεί στην χθεσινή κατ’ αρχήν συμφωνία με την πΓΔΜ.
Ενώ ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε χαρακτηρίσει «απαράβατη προϋπόθεση» την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ «πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας», σήμερα η Μαρία Σπυράκη δήλωσε: «Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα φέρει τη συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή πριν υπογράψει με τον ομόλογό του» και πρόσθεσε: «Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις».
Οι δύο συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είτε δεν συνεννοούνται είτε έχουν καταφύγει σε μια πατριωτική διελκυστίνδα προκειμένου να ακολουθήσουν τον σαμαρικό πατριωτικό δρόμο που βαδίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε και με ανακοίνωση από το γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:
Στις 15 Μαΐου ο κ. Κουμουτσάκος είχε χαρακτηρίσει «απαράβατη προϋπόθεση» την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ «πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας», προφανώς επειδή θεωρούσε πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί στη διαπραγμάτευση.
Τώρα που η κυβέρνηση το πέτυχε, η κα Σπυράκη ζητά το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή να απολέσει η χώρα τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης.
Είναι προφανές ότι η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε ένα μείζον εθνικό θέμα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και… δεν ξέρει ακριβώς τι γίνεται στο εσωτερικό της, έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να δημιουργήσει προσκόμματα στην υπογραφή της συμφωνίας, χρησιμοποιώντας και το επιχείρημα ότι η αντίθεση του Πάνου Καμμένου, καθιστά «μη νόμιμες» τις διαδικασίες.
Της… διαφεύγει προφανώς ότι η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική βουλή και οι ψήφοι της δεν είναι… απαραίτητες, καθώς αρκούν αυτές των υπολοίπων κομμάτων.
Μέσα σε όλες τις σπασμωδικές κινήσεις της πάντως, επιχείρησε να βάλει στο κάδρο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, υπενθυμίζεται ότι… έβγαλε στη σέντρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντάς του: «να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος.»
Βεβαίως δε θα μπορούσε από όλες αυτές τις κινήσεις να λείπει ο Αντώνης Σαμαράς, το όνομα του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο (και όχι για καλό) με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με το επιχείρημα ότι συμπλέει με την κυβέρνηση, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου».
Απαντώντας, το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού τόνισε ότι «ο κ. Σαμαράς διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ», σημειώνοντας ακόμη: «Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου» και καταλήγοντας ότι «Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με την πρωινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, άνοιξε τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου, οφείλει να απαντήσει αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά, στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματικής τάξης».