Αζερμπαϊτζάν: Στα άδυτα της κόλασης του Αλίγεφ

Αζερμπαϊτζάν: Στα άδυτα  της κόλασης του Αλίγεφ

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στο στόχαστρο για φυλακίσεις δημοσιογράφων αλλά και για βασανιστήρια σε φυλακές

Την ώρα που Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά τη συνάντηση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγεφ στο Μόναχο εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ τους, η πολιτική Αλίγεφ εκτός (με επίκεντρο τον Καύκασο) αλλά και εντός της χώρας του αρχίζει να απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Αλίγεφ ορκίστηκε άλλη μια φορά πρόεδρος στις 14 Φεβρουαρίου, ύστερα από μια εκλογική διαδικασία που ήταν στημένη έτσι ώστε –όπως αποδεικνύει διεθνής δημοσιογραφική έρευνα– να του εξασφαλίσει το 92% των ψήφων μέσω διαλογής και χειραγώγησης των διεθνών παρατηρητών. Ομως δεν είναι οι εκλογές που τον έβαλαν στο στόχαστρο των ερευνητικών ομάδων μεγάλων ΜΜΕ, τα οποία υπό τον συντονισμό της ιστοσελίδας Forbidden Stories εδώ και περίπου ένα μήνα δημοσιεύουν σειρά από ρεπορτάζ στο πλαίσιο του δημοσιογραφικού πρότζεκτ

«The Baku Connection».

Ο λόγος που δημοσιογράφοι των Μέσων France 24, RFI, OCCRP, Paper Trail Media, «Guardian», RTS, IRPI, «Le Monde», Radio France, Knack, «Le Soir», NRC, ZDF και «Der Standard» ασχολούνται με τα πεπραγμένα Αλίγεφ είναι ότι λίγο αφότου τα στρατεύματά του κατέλαβαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ εκδιώκοντας τους Αρμένιους από τον θύλακα, η αστυνομία στο Μπακού άρχισε να συλλαμβάνει δημοσιογράφους του Abzas Media, ενός από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Η δημοσιογραφική δουλειά του Abzas ενόχλησε ιδιαίτερα το καθεστώς Αλίγεφ που κυβερνά το Αζερμπαϊτζάν από το 2003, αφού ερευνούσαν σε βάθος θέματα όπως τα βασανιστήρια στα σωφρονιστικά καταστήματα αλλά και τις παρανομίες στο χρυσωρυχείο στο Γκένταμπεκ που οδηγούν σε οικολογική καταστροφή και προβλήματα υγείας των πολιτών. Για τις μεν φυλακές, όπου καταγγέλλονται βασανιστήρια, το Αζερμπαϊτζάν έχει λάβει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΕ μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ ο χρυσός του χρυσωρυχείου καταλήγει σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων οι Tesla, HP, Samsung και Apple.

Τους «φίμωσε»

Το αποτέλεσμα ήταν η 34χρονη αρχισυντάκτρια του Abzas Σεβίντς Βακιφγκίζι και ο ιδρυτής του, Ούλβι Χασανλί, να καταλήξουν στη φυλακή καταδικασμένοι για… παράνομο (αδήλωτο) συνάλλαγμα. Στη φυλακή κατέληξαν επίσης οι δημοσιογράφοι του μέσου ενημέρωσης Ελνάρα Γκασίμοβα, Μαχαμάντ Κεκάλοφ, Χαφίζ Μπαμπάλι και Ναργκίζ Αμπσαλάμοβα.

Την ίδια μοίρα με άλλες αντίστοιχες κατηγορίες είχαν άλλοι επτά δημοσιογράφοι στο Αζερμπαϊτζάν τις μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές έρευνες για τα πεπραγμένα του καθεστώτος Αλίγεφ, όλους τους προηγούμενους μήνες έγιναν μαζικές συλλήψεις μαρτύρων δημόσιου συμφέροντος, ακτιβιστών, συνδικαλιστών, άλλων δημοσιογράφων και ενός γνωστού πανεπιστημιακού.

Οι αποκαλύψεις αυτές καθώς και οι συλλήψεις και οι διώξεις που καταγράφονται έρχονται την ώρα που ο Ιλχάμ Αλίγεφ εμπλέκεται όλο και περισσότερο στο γεωπολιτικό παιχνίδι μεταξύ Δύσης από τη μια πλευρά και Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν από την άλλη. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του έχουν ενσωματώσει το μοντέλο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν δομή και ετοιμότητα νατοϊκού επιπέδου.

Αλίγεφ και Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια των δηλώσεών τους επαναβεβαίωσαν πόσο μεγάλη επιτυχία θεωρούν την κατάληψη και προσάρτηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ παρουσίασαν και το σχέδιό τους για να προσκαλέσουν το ψευδοκράτος της Κύπρου και τον Ερσίν Τατάρ στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών (OTS) που θα συγκληθεί στα Σούσα τον Ιούλιο.

Εναντίον της Γαλλίας

Παράλληλα ο Αλίγεφ εμφανίζεται να έχει ανοίξει μέτωπο κυρίως με τη γαλλική κυβέρνηση, πιθανότατα επειδή τον Οκτώβριο, και ενώ η ένταση στο Καραμπάχ ήταν ακόμη νωπή, Αρμενία και Γαλλία υπέγραψαν αμυντική συμφωνία.

Σε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του γαλλικού καναλιού France 24, το οποίο συμμετέχει στο πρότζεκτ «The Baku Connection», καταγράφεται η στρατηγική του Αζερμπαϊτζάν απέναντι στη Γαλλία, η οποία σύμφωνα με τα ευρήματα έχει τρεις διαφορετικούς άξονες. Ο Αλίγεφ απαγόρευσε σε Γάλλους παρατηρητές να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή των εκλογών που κέρδισε με 92%, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποίησε το Baku Initiative Group, μια πρωτοβουλία που προέκυψε από την τελευταία συνάντηση του Κινήματος των Αδέσμευτων στην οποία προήδρευε το Αζερμπαϊτζάν, για να εκδίδει αναλύσεις και ανακοινώσεις ενάντια στη «γαλλική νεοαποικιοκρατία» και τη «δικτατορία Μακρόν». Τέλος, το καθεστώς Αλίγεφ ξεκίνησε και χρηματοδότησε και μια καμπάνια δυσφήμησης εναντίον των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού που θα διεξαχθούν φέτος το καλοκαίρι.

Τη στροφή αυτή προς τη συμμαχία με Ρωσία, Τουρκία και Ιράν που παρατηρείται και προκύπτει και από τη δημοσιογραφική έρευνα είχε θέσει εξάλλου ως προτεραιότητα και ο ίδιος ο Αλίγεφ στην ομιλία του μετά την τελευταία τυπική νίκη του στις εκλογές. Τότε είχε δηλώσει ότι 20-30 χώρες (εννοούσε τις δυτικές) δεν μπορεί να μιλούν εξ ονόματος της διεθνούς κοινότητας και είχε προσθέσει σε στιλ Ερντογάν: «Πρέπει να σκύβουμε το κεφάλι σε αυτούς που δεν μας δέχονται κάπου; Φυσικά και όχι! Η οικογένειά μας είναι ο τουρκογενής κόσμος. Ταιριάζουμε απόλυτα εκεί».

Δείτε επίσης: Αρμενία: «Πυρά» κατά του Αζερμπαϊτζάν – «Θέλουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο»

Αζερμπαϊτζάν: Ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει την επανεκλογή του Αλίεφ χωρίς «ανταγωνισμό»

Δύο χρόνια πόλεμος στην Ουκρανία: Ο εφιάλτης, ο παράγοντας Ερντογάν και τα σενάρια

Ετικέτες

Documento Newsletter